Biograaf Manu van der Aa over P.-G. van Hecke

Tijdens de laatste zondagse ontbijtlezing in het Letterenhuis in Antwerpen spreekt biograaf Manu van der Aa op zondag 24 november a.s. tussen 11.00 en 13.00 uur over de artistieke duizendpoot Paul-Gustave van Hecke. Die ochtend wordt ook de editie van Van Heckes verzamelde Nederlandstalige scheppende proza, Fashion en andere dada’s, gepresenteerd.

Paul-Gustave van Hecke (1887-1967) was journalist, schrijver, galeriehouder, mode- en kunstpromotor. Hij was betrokken in alle avant-gardes en werd pleitbezorger voor het expressionisme, het dadaisme en het surrealisme. Hij was mede-oprichter van tijdschriften als Nieuw Leven (1907), De Boomgaard (1909), Het Roode Zeil (1920) en Sélection (1920). Samen met zijn vrouw Norine Deschryver richtte hij tijdens de Eerste Wereldoorlog het modehuis ‘Couture Norine’ op. Na 1945 was Van Hecke vooral actief in de filmwereld. Zijn verzamelde Nederlandstalige scheppende proza, Fashion en andere dada’s, verschijnt najaar 2013 in de publicatiereeks van het Letterenhuis.

Manu van der Aa (1964) is verbonden aan de Université Libre de Bruxelles en de Universiteit Antwerpen. Hij publiceert geregeld over voornamelijk Nederlandse literatuur in o. m. Streven, Kunsttijdschrift Vlaanderen en Zacht Lawijd. In 2008 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een biografie van Alice Nahon, verschenen als Ik heb de liefde liefgehad. Het leven van Alice Nahon (2008). Nu werkt hij aan een biografie van Paul-Gustave van Hecke.

Programma

  • verwelkoming door Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis
  • lezing van biograaf Manu van der Aa over Paul-Gustave van Hecke: ‘Meer dan een schitterende belofte. De korte carrière van Paul-Gustave van Hecke als Vlaams schrijver’
  • presentatie van het boek Fashion en andere dada’s en overhandiging van het eerste exemplaar aan de auteur door Leen van Dijck
  • afsluitend drankje

Entree gratis | reserveren: letterenhuis@stad.antwerpen.be of tel. 03 222 93 20 (kantooruren)