Lieve groeten van Mirjam Rotenstreich

(De vrouw van Adri van der Heijden)

Door Marc van Oostendorp


Gisteren kreeg ik een e-mail van Mirjam Rotenstreich, de vrouw van A.F.Th. van der Heijden (ze gebruikte ook zijn e-mailadres, althans de afzender van het bericht was ‘Adri van der Heijden’). Het is mijn gewoonte niet om privé-correspondentie openbaar te maken, maar de inhoud van deze mail lijkt me van voldoende algemeen belang:

DagMarc, 

De foto’s op de kaart zijn van Tonio, in de zomer van 2006 met een fisheye lens geschoten, waarmee ze perfect de sfeer in mijn roman weergeven en hij de foto’s met vooruitziende blik gemaakt lijkt te hebben. 

p.s. Als je mij je adres geeft, kan ik je de echte kaart opsturen. 

 Lieve groet, Mirjam Rotenstreich

Er zat een pdf bij van de kaart met inderdaad wat foto’s. Ik voel me hier een beetje ongemakkelijk bij. Ik kan niet zeggen dat ik met Mirjam geknikkerd heb.
Ik heb haar geloof ik één keer in mijn leven gezien, op een congres over een andere schrijver dan haar man, waarbij ik niet de indruk had dat ze mij ook zag, of dat we daar zo intiem zijn geworden dat we voortaan besloten lieve groeten uit te wisselen.

Ik weet natuurlijk wel het een en ander over haar, zoals dat haar zoon Tonio overleden is. Ze heeft me trouwens weleens eerder een mail gestuurd, om me op te roepen om op Adri’s roman Tonio te stemmen voor de NS Publieksprijs. (Ja, ik mag toch wel Adri zeggen nu zijn vrouw me zulke mails schrijft.)

Natuurlijk ben ik niet zo naief om te denken dat Mirjam echt zo intiem met me is. Er zijn twee mogelijkheden.

Óf ze wil wat van me. Dan heeft haar uitgeverij (De Geus) een campagne opgezet waarin mensen als ik worden benaderd. Ik neem aan dat ik op het lijstje sta omdat ik al tien jaar op een privé-weblog bijhoud welke boeken ik gelezen heb; en Tonio was daar bij.  Het is een tamelijk doortrapte campagne, met de naam van Van der Heijden als afzender van het bericht, de zogenaamd spontane tikfout (‘DagMarc’ zonder spatie) en de verkeerd geplaatste ‘p.s.’. Ook de pdf in de bijlage had een heel spontane naam ‘A5 Ansichtkaart Rotenstreich@3[1].pdf’.
Moet je hier nu boos om zijn? Verontwaardigd over het uitventen van het leed voor commercieel gewin? Geshockeerd omdat een schrijver zich profileert als ‘vrouw van’ en ‘moeder van’? Ach, nu ja. Iedereen doet wat hij kan in deze tijden van crisis en instortende boekenmarkten.

De andere mogelijkheid is dat iemand een ingewikkelde, bewerkelijke en misselijke grap heeft uitgehaald met de familie Van der Heijden.

Maar ik denk dat ik Mirjam mijn adres toch maar niet ga geven.