Eveline Hagenbeek wint Visser-Neerlandiaprijs voor scenario

 Scenarioschrijver Eveline Hagenbeek heeft met haar inzending Rokjesdag de scenariowedstrijd voor de Visser-Neerlandiaprijs gewonnen. Dit is bekend gemaakt op het Nederlands Filmfestival door juryvoorzitter Ruud van Gessel op woensdag 2 oktober. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.
Het ANV organiseerde voor de tweede maal een scenariowedstrijd voor ongeproduceerde Nederlandstalige speelfilms en werkte hiervoor samen met het Netwerk Scenarioschrijvers en de Scenaristengilde. De Visser-Neerlandiaprijs is bedoeld om scenarioschrijvers te helpen hun scenario een stuk verder in zijn ontwikkeling te krijgen.

De logline van Rokjesdag stelt: “Op een zaterdagavond beproeven veertien Nederlandse en Vlaamse singles hun geluk in de liefde als ze samenkomen in een luxe villa bij Antwerpen voor een grensoverschrijdende kookclinic. Tussen de tapas hopen ze die ene grote liefde te vinden. De avond krijgt echter een onverwachte wending als de spelregels komen te vervallen en ieders ware identiteit boven komt drijven.”
De jury over Rokjesdag:
De misverstanden tussen Noord en Zuid vormen een integraal plotelement, zodat dit scenario wel eens aanleiding zou kunnen vormen tot een echt paritaire coproductie, dus met gelijkwaardige inbreng uit Vlaanderen en Nederland.
Dat is een charmante gedachte, maar het was niet de doorslaggevende reden voor de jury. Het zijn de gewaagde eigenzinnigheid en de durf om met clichés te spelen die de doorslag gaven.
De jury, bestaande uit Ruud van Gessel (voorzitter; televisiemaker), Hans Beerekamp (recensent NRC), Carel Donck (scenarioschrijver), Sien Eggers (actrice) en Harry Kümel (regisseur) beoordeelde 27 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen en selecteerde daaruit twee genomineerden.
De genomineerden:
Bijna dood van Barbara Jurgens;
Rokjesdag van Eveline Hagenbeek.
Barbara Jurgens kreeg een bedrag van 5000,00 euro.