‘Aran en Titus’ van Jan Vos opnieuw op de planken

Binnenkort is een van de bekendste 17de-eeuwse spektakelstukken in Amsterdam eenmalig weer op de planken te zien: Aran en Titus (1641) van Jan Vos.
Het spektakelstuk maakt deel uit van de serie Mond op Mond. In deze serie blaast Stichting Kwast 17e-eeuwse theaterteksten eenmalig nieuw leven in. In één dag repeteren acteurs een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek.
Aran en Titus van Jan Vos (1610-1667) verscheen in 1641 voor het eerst op de planken van de Amsterdamse Schouwburg. Het sloeg in als een bom. De geleerde Caspar Barleaus was weg van dit horror theater. In Aran en Titus vallen elf doden, wordt een als pudding opgediende prins en een gebakken Moor verorberd en zijn geestverschijningen schering en inslag. De ellende begint als legeraanvoerder Titus Andronikus met zijn krijgsgevangenen voor de Romeinse keizer Saturninus verschijnt. Ongelukkig genoeg valt de keizer als een blok voor de Gotse koningin Thamera. Zij aanvaart zijn liefde, op de voorwaarde dat haar Veldoverste Aran niet aan de goden geofferd wordt; zoals Titus bevolen heeft. Nu zijn leven gespaard is, besluit Aran –die in het geheim de minnaar van Thamera is- het huis van Titus uit te roeien. Aran en Titus is een dodelijke kettingreactie tussen wraak en weerwraak. Een bizarre kaskraker uit de Gouden Eeuw voor een publiek met een sterke maag….
Wanneer: zaterdag 23 November 2013, 20.15 uur
Waar: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Entree: €10,- (reservering verplicht)
Zie hier voor meer informatie.