Rijckaert zonder Vreese als gratis e-book (epub)

Door Willem Kuiper

“Fijne legale gratis boeken in het Nederlands” blogde Marc van Oostendorp onlangs in Neder-L. Het ging over gratis meesterwerken die door onze DBNL gedigitaliseerd waren, en die je nu zo van hun site kunt plukken om te lezen op je e-reader of je tablet. Heb je geen van beide en wil je toch gratis en voor niks digitale boeken lezen dan is er altijd nog het gratis programma Adobe Digital Editions.
     Alsof de duvel ermee speelde, werd ik kort daarop geattendeerd op een Japans bedrijf dat het digitale lezen een nieuw leven wil inblazen: Kobo. Zij maken niet alleen superieure e-readers, op Hardware.info las ik een aankondiging van hun lees-tablets, speciaal ontworpen voor digitale boeken en tijdschriften in kleur. Zelf lees ik nog altijd het liefst een papieren boek, en nooit zonder potlood binnen handbereik.
   
Deze combinatie van gebeurtenissen heeft mij ertoe gebracht van Rijckaert zonder Vreese ook een editie te bezorgen, die op een e-reader gelezen kan worden. U kunt hem hier met de rechter muisknop downloaden en ontzippen. En nu maar hopen dat ik ooit in de trein iemand tegenover mij zie zitten, die een gratis meesterwerk leest.