Statenbijbels te zien in de Grote Kerk in Gorinchem

In 2010 werden in Gorinchem in een kluis in de Grote Kerk vier Statenbijbels ‘ontdekt’ die in de afgelopen anderhalve eeuw door schenkingen in het bezit van de hervormde gemeente Gorinchem waren gekomen. Hoewel het verblijf in de vochtige kluis de Statenbijbels geen goed had gedaan, bleek vrijwel meteen dat ze alle vier van grote historische betekenis waren. De Stichting Vrienden van de Grote Kerk nam het op zich om fondsen te werven voor de restauratie van de bijbels en in 2012 en 2013 werden de bijbels gerestaureerd door de restaurateur van het Statenbijbelmuseum te Leerdam, de heer Wim van ’t Zelfde.
Het gaat om een Statenbijbel van Keur uit 1686 met zes kaarten van Bastiaan Stoopendaal en bijzonder zilverbeslag op de (oorspronkelijke) band; een bijbel van Keur uit 1702 met zes kaarten gegraveerd door Daniël Stoopendaal en 51 bladen met prenten van Lambrecht Causé en Nicolaas Gommerse; een Statenbijbel uit 1748 die in Gorinchem gedrukt werd bij Nicolaas Goetzee, met twaalf kaarten van de hand van Willem Albert Bachiene; en ten slotte een Statenbijbel van Isaac van der Putte uit 1718 met zeldzame kaarten die gebaseerd zijn op kaarten van Jacob Savry en Cornelis Danckerts en op de oudste wereldkaart van Keur.
Volgende week, op vrijdag 6 september tussen 14.00 en 16.00 uur, komen de Statenbijbels even uit de vitrines en bestaat voor maximaal 10 personen de mogelijkheid om ze zelf uitgebreid te bekijken.De auteurs van het eerder dit jaar verschenen boek Statenbijbels in de Grote Kerk van Gorinchem, Simon van der Pol en Fineke van Driel, zullen aanwezig zijn om over de bijbels te vertellen en vragen erover te beantwoorden. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst. Deelnemen kan alleen via telefonische aanmelding op telefoonnummer 0183-625046. Meer informatie is te vinden op de website van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk.


Tot 21 september zijn de bijbels nog te bekijken, maar dan ín de vitrines, met een kleine tentoonstelling eromheen, op woensdagen en zaterdagen van 11.00 tot 16.30 uur in de Grote Kerk te Gorinchem. Het hele jaar door is de Grote Kerk op elke tweede zondag van de maand tussen 13.00 en 17.00 uur open in het kader van de Culturele Route Gorinchem en zijn de Statenbijbels ook te zien. Vanaf mei 2014 is de Grote Kerk ook weer op woensdagen en zaterdagen open.
Het ruim geïllustreerde boek Statenbijbels in de Grote Kerk van Gorinchem, met afbeeldingen van een groot aantal prenten en kaarten uit de vier bijbels en veel historische achtergrondinformatie, is te koop in de Grote Kerk te Gorinchem tijdens openstelling, en is ook te bestellen via vriendgrotekerk@gmail.com Het boek kost € 12,50; verzendkosten zijn € 3,00.