Kees Stip. Festival, expositie en lemma’s

Festival uitverkocht! KB- en NPE-lemma voltooid

Door Bart FM Droog

Bij de honderdste geboortedag van dichter Kees Stip (Veenendaal, 25-08-1913 – Winschoten,  27 juni 2001) wordt deze dagen uitgebreid stilgestaan. In het Oost-Groningse Sellingen, waar hij de laatste vijfentwintig jaar van zijn leven woonde en werkte vindt op zaterdag 31 augustus het Kees Stipfestival ‘Stip aan de horizon‘ plaats.

Het festival – met voordrachten van o.a. Patty Scholten, de Veenendaalse stadsdichter Mats Beek, Lévi Weemoedt en het cabaretduo Joop Visser* & Jessica van Noord –  is al uitverkocht, maar niet getreurd, want in het rustieke Sellingen is ook de Kees Stip-expositie ‘Nu en later is er hoop’ te bezoeken. Tot 28 september, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00-16.00 uur; zondags van 13.00-16.00 uur. Oude Stelmakerij, Dorpsstraat 1 te Sellingen.


Wie dan toch in Sellingen is beklimme de Hasseberg – met ruim 1400 centimeter boven N.A.P. het hoogste punt van de provincie Groningen – en bezoeke de ‘Dichterstrap’ (in het Theater van de Natuur aan de Dennenweg), waar dichtregels van o.a.  Kees Stip, Jan Mulder, Rutger Kopland, Harry Muskee en Jean Pierre Rawie in verwerkt zijn. Op deze Jijbuisfilm van Henrik Röling is te zien hoe de trap oogt.

 
In samenwerking met Poëziecentrum Nederland heeft de Nederlandse Poëzie Encyclopedie het lemma over Kees Stip voltooid: www.nederlandsepoezie.org/dichters/s/stip.html

En in Den Haag heeft men ook gezwoegd op een mooie online expositie over Kees Stip – zie Dossier Kees Stip (1913-2001) van de Koninklijke Bibliotheek.

Tot slot: Hans ter Heijden, drijvende kracht achter de Stip-activiteiten in Sellingen, is bezig een boek te schrijven over Stips Oost-Groninger jaren. Mensen met relevante informatie over Stip kunnen contact opnemen met Ter Heijden, e-mail:  taalschuur@hetnet.nl
* Joop Visser maakte in de vorige eeuw furore als Jaap Fischer.