Eerste herdruk van Wandelingen door Bourgogne (1789)

Wolff en Deken vallen van hun geloof aan vooravond Franse Revolutie
De schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken, bekend van hun briefromans, waaronder Sara Burgerhart, verlieten Nederland in 1788 en trokken naar Frankrijk. Daar vestigden zij zich in Trévoux, vlakbij Lyon. In 1789 waren ze zodoende ooggetuigen van de Franse Revolutie. In het Revolutiejaar verscheen Wandelingen door Bourgogne. Het boek is nu – voor het eerst – herdrukt, in moderne spelling, voorzien van een inleiding en honderden aantekeningen door Jean Frins.

Over het verblijf van Wolff en Deken in Frankrijk, dat tot 1797 zou duren, en enkel vanwege financiële problemen uiteindelijk beëindigd werd, is amper iets bekend. Wel staat vast, dat de samenwonende schrijfsters er gelukkig moeten zijn geweest. Dat geluk schijnt ook duidelijk door in Wandelingen door Bourgogne, waarin de herderinnetjes de herders verleiden (niet andersom), de gulle zon de wijndruiven doet rijpen en de protestantse dames, onder de indruk van zwoegende Bourgondische nonnen, tot de slotsom komen, dat het katholieke geloof het op het vlak van medemenselijkheid duidelijk wint van hun eigen protestantse.

Betje Wolff en Aagje Deken – Wandelingen door Bourgogne
ISBN 978-90-820375-3-1
72 bladzijden
Verkrijgbaar vanaf 15 augustus, prijs E 12,50 (inclusief verzendkosten)
Bestellen via www.osmoddersproak.com