Tentoonstelling ‘Huygens en zijn boeken’ van 9 juli t/m 1 september 2013 in Museum Meermanno

In het Huygensjaar presenteren Museum Meermanno | Huis van het boek en de Koninklijke Bibliotheek de tentoonstelling ‘Huygens en zijn boeken’.

In de expositie is een selectie van de boeken van Constantijn Huygens te zien. Deze exemplaren uit de Bibliotheca Zuylichemiana  (Constantijn sr. en zijn zoons waren Heer van Zuylichem) weerspiegelen de enorme veelzijdigheid van Huygens. Zo waren er boeken over (contemporaine) geschiedenis, theologie, recht, (klassieke) letteren en natuurwetenschappen te vinden in de bibliotheek.

Op basis van de catalogus die in 1688 voor de veiling van Huygens’ bibliotheek werd opgemaakt en van de catalogi van de boekenveilingen van zijn zoons Christiaan (1695) en Constantijn jr. (1701), wordt de omvang van deze Bibliotheca Zuylichemiana geschat op 10.000 boeken. Hiermee is het één van de grootste zeventiende-eeuwse privébibliotheken in de Republiek.
Door de veilingcatalogi kennen we de titels van de boeken uit de Huygensbibliotheek. En dankzij Huygens’ gewoonte zijn motto ‘Constanter’ als een ex libris te schrijven op elke titelpagina, kunnen we ook de boeken zélf terugvinden. Inmiddels zijn ca. 200 exemplaren getraceerd.

Constantijn Huygens wordt op 4 september 1596 in Den Haag geboren. Hij blijft er zijn gehele lange leven ook wonen.  Van 1637 tot zijn overlijden op 28 maart 1687 bewoont hij met zijn vijf kinderen een stadspaleis op de hoek van het Plein en de Poten. Zijn bibliotheek was geplaatst in het rechtergedeelte van het Huygenshuis in kamers die uitzagen op de tuin.

Behalve boeken van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek zijn er ook boeken te zien van Huygensmuseum Hofwijck, Voorburg, Fondation Custodia, Parijs, het Haags Gemeentearchief en de Oud-Katholieke Parochie van de H.H. Maria en Ursula te Delft.

De veilingcatalogi van de Bibliotheca Zuylichemiana zijn door Ad Davidse gedigitaliseerd. Zie:
http://adcs.home.xs4all.nl/Huygens/varia/catal.html
Boeken met ‘Constanter’ op de titelpagina zijn te vinden op de website van Kees Verduin. Zie:
http://www.leidenuniv.nl/fsw/verduin/constanter/

Op www.huygensjaar2013.nl vindt u alle andere Huygens-activiteiten.

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
Open: di t/m zo 11.00-17.00 uur
www.meermanno.nl
www.twitter.com/museummeermanno
www.facebook.com/museummeermanno