Maarten van Roozendaal overleden (1962-2013)

Zanger en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal is maandag 1 juli 2013 op 51-jarige leeftijd overleden. Begin dit jaar werd bekend dat Van Roozendaal ongeneeslijk ziek was. Hij stond sinds maart vorig jaar op de planken met zijn nieuwe solovoorstelling De Gemene Deler. Eind januari 2013 moest hij op advies van zijn artsen de rest van zijn tournee, die tot eind deze maand te zien zou zijn, annuleren.

De zanger en liedjesschrijver, op 3 mei 1962 geboren in Heiloo, maakte pas op latere leeftijd zijn entree in de theaters. Jarenlang hield hij zich in leven door zijn muzikale activiteiten te combineren met zijn werk als barman. Hij schreef muziek voor onder meer Teleac en Schooltelevisie, speelde piano, drumde in een punkband en regisseerde en adviseerde andere artiesten.
Halverwege de jaren 90 besefte hij zich dat het theater definitief zijn bestemming moest worden met zelfgeschreven liedjes. Samen met bassiste Kim Soepnel maakte hij de eerste avondvullende theaterprogramma’s: Nacht (1994-1996) en Adem uit (1996-1998). Halverwege Adem uit wordt Egon Kracht zijn bondgenoot op de contrabas. De shows leveren hem talloze prijzen op, waaronder de Zilveren Harp en de Annie M.G. Schmidtprijs.
Sinds 2000 maakte Van Roozendaal nog zo’n tien voorstellingen. In zijn programma’s bracht hij vooral eigen werk, maar ook teksten van zangers als Cornelis Vreeswijk en Bram Vermeulen. Terugkerende thema’s in zijn shows zijn leven, liefde, dood en drank. Zijn werk werd soms als melancholisch omschreven en dan weer als cynisch.
De voorstelling Barmhart levert in 2006 een nominatie op voor de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen. In 2008 wint Van Roozendaal de prijs echt, voor zijn voorstelling Het wilde westen. ‘Hij lacht onze ontspoorde beschaving in het gezicht uit’, zei de jury.
Een bekroning volgt in 2011 met de Dirk Witte-prijs, een oeuvreprijs voor iemand die minstens 5 jaar op de planken staat en zich heeft beziggehouden met liedjes op niveau.

(bron; zie ook; Marc van Oostendorp schreef in februari over de zinsbouw van Maarten van Roozendaal op Neder-L)