‘Gewapend met kennis. 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland’ in Museum Meermanno | Huis van het boek

Tentoonstelling van 16 juni t/m 15 september 2013.
Museum Meermanno organiseert een zomertentoonstelling over Nederlandse militaire boeken door de eeuwen heen. De tentoonstelling laat een overzicht zien van de militaire boekcultuur in Nederland; van het eerste gedrukte militaire boek in Nederland uit 1473,  tot het exemplaar van het Handboek Soldaat van Ridder der Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon. De tentoonstelling is bedoeld voor een breed publiek en de rijke hoeveelheid aan bijzondere boeken, vaak prachtig geïllustreerd, wordt aangevuld met objecten, zoals historische uniformen met wapenuitrusting, historische militaire portretten en een Leuvens kanon.


De meeste aandacht voor de militaire geschiedenis is traditioneel gericht op militaire operaties, materieel en wapens. Deze tentoonstelling laat een hele andere kant zien. De Nederlandse militaire boekcultuur is zeer rijk en kan worden beschouwd als een afspiegeling van de algemene boekcultuur. De eerste Nederlandse militaire boeken werden gedrukt door Christoffel Plantijn in Antwerpen, maar al snel werden Den Haag en Amsterdam het centrum van de Nederlandse militaire publicistiek. Tot in de achttiende eeuw was de Nederlandse Republiek zelfs internationaal een belangrijke producent van militaire literatuur. De tentoonstelling toont een aantal aspecten uit Gewapend met kennis, zoals schrijvers die van de zestiende tot en met de achttiende eeuw militaire boeken schreven, bibliofiele militaire boeken verzamelden, maar ook  de militair als lezer van (militaire) boeken en als koper van boeken voor vrouw en kinderen.

Samenwerking Legermuseum, Museum Meermanno en St. Ned. Veteranendag:De tentoonstelling is een samenwerking van Museum Meermanno met het Legermuseum, tot voor kort gevestigd in Delft. De aanleiding is de publicatie van het proefschrift Gewapend met kennis van Louis Sloos, conservator Literatuur en bibliothecaris van het  Legermuseum.
Het Legermuseum is momenteel bezig met een verhuizing naar Soesterberg, waar het samen met het Militaire Luchtvaartmuseum in 2014 het Nationaal Militair Museum zal openen. Naast de tentoonstelling ‘Gewapend met kennis’ wordt in het museum ook aandacht gegeven aan actuele veteranenboeken, in nauwe samenwerking met de Stichting Nederlandse Veteranendag.

Haagse Museumnacht op 7 september 2013:Museum Meermanno biedt tijdens de Haagse Museumnacht een spectaculair programma met als thema ‘Meermanno goes army!’ Deze nacht speelt het militaire fanfarekorps in Meermanno, leest Kees van Kooten voor uit zijn vaders oorlogplakboek, worden er verschillende workshops gegeven, zoals leren marcheren en wonden schminken, en bivakkeren er Eerste Wereldoorlog soldaten in de museumtuin. De voorverkoop start 3 juni. Zie voor meer informatie www.museumnachtdenhaag.nl.