Oek de Jong wint Gouden Boekenuil, Tommy Wieringa krijgt prijs van de lezersjury

De Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen, werd vandaag uitgereikt aan de Nederlandse auteur Oek de Jong (60). De vakjury bekroonde zijn roman Pier en oceaan (Atlas Contact) als het beste Nederlandstalige literaire werk van het afgelopen jaar. De Jong ontvangt 25.000 euro en de Gouden Boekenuil-trofee, een kunstwerk in de vorm van een boek van Philip Aguirre.
Pier en oceaan verhaalt de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland, destijds nog de ‘diepe provincie’. Naast een familiegeschiedenis is Pier en oceaan een roman over de liefde. De aangrijpende huwelijksscènes van Abels vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd. Daarbovenop is het ook de roman van het Hollandse water: van roerloze veenplassen tot de zee die door de paalhoofden op de Zeeuwse stranden stuift. Abel Roorda zoekt het water, net als zijn vader en grootvader.

De prijs van de lezersjury ging dit jaar naar Tommy Wieringa voor zijn roman Dit zijn de namen (De Bezige Bij). Hij wint daarmee 2500 euro en een pen van MontBlanc. Onder leiding van voorzitter Bent Van Looy lazen de honderd lezers van de Lezersjury de vijf titels van de shortlist en discussieerden erover op het online Lezersforum. Zij kozen overtuigend voor deze Nederlandse auteur.

Bron