Pas verschenen: De duizendvoudige tong.

Op 17 oktober 2013 is het 115 jaar geleden dat Simon Vestdijk in Harlingen werd geboren. En in april van dit jaar is het 40 jaar geleden dat de eerste Vestdijkkroniek verscheen. In die tijd zijn er meer dan 120 nummers verschenen en is het tijdschrift uitgegroeid tot een belangrijke bron voor de Vestdijkstudie. Wat heeft 40 jaar Vestdijkstudie opgeleverd? De huidige hoofdredacteur van de Vestdijkkroniek, Wilbert van Walstijn heeft 20 artikelen uit alle jaargangen geselecteerd om een goede impressie te geven van Vestdijk, de auteur die volgens literair-criticus Jeroen Vullings ‘als literair ijkpunt zou moeten dienen’.

In zes hoofdstukken krijgt de lezer een indruk wie deze grote schrijver was, als dichter, als romancier, essayist en criticus. Ook wordt aandacht geschonken aan enkele thematische aspecten in zijn werk en – niet onbelangrijk – er wordt gekeken naar de invloed die hij op anderen heeft gehad: heeft Simon Vestdijk school gemaakt? De auteur leidt de artikelen in en licht zijn keuze toe.

Dit boek brengt Simon Vestdijk, die toch ruim een decennium lang Neerlands hoop op een Nobelprijs voor de literatuur is geweest, weer onder de aandacht van een breed lezerspubliek. Als inleiding uitermate geschikt voor lezers die zich meer in het oeuvre van deze grootmeester van de Nederlandse literatuur willen verdiepen. De grote drie …? Die waren er eens, met dank aan de media; Vestdijk …? Daar is er maar één van!
De duizendvoudige tong. Een keuze uit 40 jaar Vestdijkkronieken’, ingeleid en geselecteerd door Wilbert van Walstijn. ISBN 9789079272303, prijs € 19,90. Te bestellen bij de boekhandel en via www.uitgeverijtiem.nl