Geesten vangen

Ik lees af en toe e-boeken, maar ze hebben minstens één groot nadeel. Het zijn, als ik Sting even uit zijn verband mag rukken, een soort spirits in the material world, met als gevolg dat ik ze, bij gebrek aan zichtbaarheid hunnerzijds, domweg vergeet. Ik vergeet waar ze zijn, vergeet dát ze er zijn, vergeet zelfs dat ik ze aan het lezen ben of dat ik er iets in kan opzoeken.

Maar ik heb een oplossing bedacht, en die gaat als volgt.

1. Print het voorblad. Open het e-boek op je computer, ga naar de omslag, maak een afbeelding van dat venster (Mac: Command + Shift + 4, met selectiemogelijkheid; Windows: Alt + PrintScreen) en maak daar een afdruk van.
2. Neem een notitieblok met ringband – je hebt er toch nog een paar in een la liggen. Plak de afdruk van de omslag daarin.
3. Laat het blok, met de juiste pagina boven, door het huis slingeren. Het zal op de vreemdste plaatsen opduiken, zoals (in ieder geval mijn) boeken gewend zijn, en je aan zijn bestaan herinneren.
Dit werkt natuurlijk alleen voor leesboeken. Voor naslagwerken is het misschien beter een of meer blanco boeken te kopen, ‘e-naslag’ en een onderwerp op de rug te schrijven (‘e-naslag taalkunde’, ‘e-naslag vliegeren’), de omslagen erin te plakken en het boek op de juiste plek in de kast te zetten.
Zo, heb ik ook eens een keer gelifehackt. Dat zal dan wel weer uit de mode zijn, intussen.
Een Engelse versie van deze blogpost staat hier.