Geesten vangen

Ik lees af en toe e-boeken, maar ze hebben minstens één groot nadeel. Het zijn, als ik Sting even uit zijn verband mag rukken, een soort spirits in the material world, met als gevolg dat ik ze, bij gebrek aan zichtbaarheid hunnerzijds, domweg vergeet. Ik vergeet waar ze zijn, vergeet dát ze er zijn, vergeet zelfs dat ik ze aan het lezen ben of dat ik er iets in kan opzoeken.

Maar ik heb een oplossing bedacht, en die gaat als volgt.

1. Print het voorblad. Open het e-boek op je computer, ga naar de omslag, maak een afbeelding van dat venster (Mac: Command + Shift + 4, met selectiemogelijkheid; Windows: Alt + PrintScreen) en maak daar een afdruk van.
2. Neem een notitieblok met ringband – je hebt er toch nog een paar in een la liggen. Plak de afdruk van de omslag daarin.
3. Laat het blok, met de juiste pagina boven, door het huis slingeren. Het zal op de vreemdste plaatsen opduiken, zoals (in ieder geval mijn) boeken gewend zijn, en je aan zijn bestaan herinneren.
Dit werkt natuurlijk alleen voor leesboeken. Voor naslagwerken is het misschien beter een of meer blanco boeken te kopen, ‘e-naslag’ en een onderwerp op de rug te schrijven (‘e-naslag taalkunde’, ‘e-naslag vliegeren’), de omslagen erin te plakken en het boek op de juiste plek in de kast te zetten.
Zo, heb ik ook eens een keer gelifehackt. Dat zal dan wel weer uit de mode zijn, intussen.
Een Engelse versie van deze blogpost staat hier.

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Geesten vangen

  1. Milfje Meulskens schreef:

    Haha een fijne creatieve oplossing! Ook ik ben tegenwoordig aan het e-lezen, vooral artikelen, en het gebrek aan tastbaarheid is sowieso een van de grootste nadelen. Maar ik heb tegenwoordig een Kindle, en betekent toch een stukje tastbaarheid. Daar kan je dan gewoon in bladeren, en dan denken: oja, DAT was ik aan het lezen. Wel een aanrader hoor, want ik gebruik hem juist ook om Overmatig Printen tegen te gaan…

  2. Gaston Dorren schreef:

    Tja, een Kindle. Weer een extra apparaat. Dan vind ik het middel erger dan de kwaal! (Al schijnt hij wel veel prettiger te lezen.)

Reacties zijn gesloten.