Constantijn Huygens op dienstreis

Zijn verslag van een tocht naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs, 1654

Op 24 april 2013 verschijnt bij Uitgeverij Verloren in het kader van de Huygens-manifestatie in Den Haag Constantijn Huygens op dienstreis. Zijn verslag van een tocht naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs, 1654. De Leidse hoogleraar Simon Groenveld ontdekte het werk en voorzag het van een uitgebreide inleiding, waarin we nader kennismaken met Huygens, zijn tijd en de omstandigheden.


Deze uitgave bevat een levendig, nooit gepubliceerd verslag van een reis die de beroemde dichter, schrijver en musicus Constantijn Huygens (1596-1687) in 1654 maakte in dienst van de Oranjes. Zijn reis voerde hem naar Vianden in Limburg en via de Moezel en de Rijn naar Meurs. Verstopt in een resolutieboek over 1654 van de Nassause Domeinraad in het Nationaal Archief in Den Haag, bleef het reisverhaal tot heden nagenoeg onopgemerkt. Terwijl het verslag ons juist kennis van en inzicht in de persoon en het handelen van Constantijn Huygens biedt. In dit onbekende reisverslag laat Huygens namelijk een heel andere kant van zichzelf zien dan we tot nu toe kennen. Zo schrijft hij uitvoerig over de controle van Oranjekastelen, de verkoop van bomen en de vernieuwing van een waterkering, maar ook over de problemen die het reizen in de zeventiende eeuw gaf.

Groenveld heeft het reisverslag in een uitvoerige inleiding in zijn historische context geplaatst en de tekst voorzien van toelichtingen. Het boek bevat tevens zeven gedichten (met vertaling) die Huygens onderweg schreef en illustraties uit zijn tijd, waarvan sommige door zijn eigen zoons zijn gemaakt.

Constantijn Huygens op dienstreis.Zijn verslag van een tocht naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs, 1654. Uitgegeven en ingeleid door S. Groenveld, 140 blz. gebonden, geïllustreerd, isbn 978-90-8704-365-0, €19,–