Workshop “Easy Tools for Difficult Texts” (Huygens ING – 18-19 april, Den Haag)


In het kader van de COST-Action Medieval Europe – Medieval Cultures and Technological Resources organiseert het Huygens ING in Den Haag op 18 en 19 april de workshop “Easy Tools for Difficult Texts?”. Hierin zal aandacht besteed worden aan digitale applicaties die zijn ontwikkeld voor het uitgeven en analyseren van middeleeuwse bronnen, berucht lastig te vangen in een tweedimensionale papieren editie:

‘Medieval manuscripts and codices are notoriously difficult to convince to become well behaved inhabitants of the digital scholarly ecosystem. Meanwhile over the last decades many digital local computerized services, web based tools, and stand alone applications have been developed to create, publish, and analyze digital representations of manuscript and printed text. Although such tools have been trying to accommodate for medieval manuscripts –and sometimes were even solely developed for that purpose– a true convenient and intuitive means of re-representing medieval text in the digital medium seems elusive. The nature of medieval texts –ambiguous, uncertain, instable, often of unknown origin and descent, of puzzling function and context, damaged, fragmented, still unconventional in their multiplicity of form, format, language, orthography, typography, and script– poses an ultimate challenge to creators and users of digital tools wishing to produce useful and reliable digital counterparts to these medieval sources of knowledge and testimonies of intellectual creativity.

The workshop Easy Tools for Difficult Texts: Manuscripts & Textual Tradition to be held at the Huygens Institute in The Hague on 18 and 19 April 2013, will create an overview of the state of the art of tool development, and of the difficulties and extreme requirements medieval manuscript poses to digital methods and techniques.’

Een volledig programmais beschikbaar op http://easytools.huygens.knaw.nl/
Datum: donderdag 18 april – vrijdag 19 april 2013
Tijd: Donderdag: 09.30-19.00 uur (aansluitend diner), vrijdag: 10.00-17.30 uur
Locatie: Huygens ING (in Koninklijke Bibliotheekgebouw), Prins Willem Alexanderhof 5, Den Haag
Toegang en aanmelden:
Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om deze workshop bij te wonen. De organisatie vraagt een bijdrage in de kosten voor lunch, koffie en thee van 15 euro per dag, en een extra bijdrage van 30 euro indien u het diner wilt bijwonen op donderdag 18 april. U kunt de registratieformulieren vinden op de genoemde site.

Omdat de capaciteit van de beschikbare zalen beperkt is, wordt u dringend gevraagd u zo snel mogelijk aan te melden via de registratieformulieren. Deadline voor aanmelding is 4 april. De organisatie hanteert de principes vol = vol, en wie het eerst komt, het eerst maalt.