Vrouwen & boeken

Presentatie van vernieuwd tijdschrift De Boekenwereld

Op woensdag 27 maart presenteren Stichting De Boekenwereld, Uitgeverij Vantilt en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam het geheel vernieuwde tijdschrift De Boekenwereld. Het eerste nummer nieuwe stijl is een themanummer over ‘Vrouwen & boeken’.

Het thema sluit aan bij het onlangs verschenen lexicon 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en de gelijknamige tentoonstelling bij de Bijzondere Collecties. Redacteur van het eerste uur Freek Heijbroek overhandigt het eerste exemplaar van het vernieuwde blad aan Lidewijde Paris, directeur van Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Daarna discussiëren Maarten Asscher (Boekhandel Athenaeum), Jeffrey Bosch (Bubb Kuyper Veilingen) en Tracy Metz (publicist en redacteur bijNRC Handelsblad) over de rol van het analoge tijdschrift in het digitale tijdperk. Moderator is Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed.
Hoofdconservator Garrelt Verhoeven is blij met de nieuwe samenwerking: ‘Al bijna dertig jaar is De Boekenwereld hét tijdschrift voor liefhebbers van boeken en prenten. Wij hebben bij de Bijzondere Collecties dezelfde doelgroep en hadden de wens om ons groeiende publiek te bedienen met een fraai gedrukt kwartaalblad.’ Daarom slaan Stichting De Boekenwereld, Uitgeverij Vantilt en de Bijzondere Collecties de handen ineen. De Boekenwereld wordt het blad over bijzondere collecties in algemene zin, voor iedereen in Nederland en België die het papieren erfgoed een warm hart toedraagt.
Om bredere groepen lezers te bereiken heeft De Boekenwereldvoortaan meer oog voor grafische vormgeving, typografie en de recente geschiedenis van het boekenvak. Maar ook traditioneler onderwerpen komen nog steeds aan bod en de vaste columnisten blijven het blad trouw. Daarnaast bevat De Boekenwereld nieuws over tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten in de wereld van het boek. De Boekenwereld nieuwe stijl verschijnt als kwartaalblad van 96 pagina’s op groot formaat in een nieuwe lay-out van het Amsterdamse vormgeverscollectief Joseph Plateau. Elk nummer krijgt een vouwblad mee dat steeds door een andere vormgever wordt ontworpen.
datum en tijd:      woensdag 27 maart 2013, 17.30–19.00 uur (ontvangst vanaf 17.00 uur)
locatie:                 Bijzondere Collecties, Museumcafé
adres:                   Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Aanmelding wordt op prijs gesteld: receptie-otm@uva.nl of 020–5257300.