Congres: “Illustrating the Early Printed Book” (12 april 2013, Den Haag)


Op vrijdag 12 april vindt in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een congres plaats over houtsneden in incunabelen (boeken gedrukt tussen 1475 en 1501). Hes & De Graaf Publishers, de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) organiseren dit congres bij de langverwachte heruitgave van Ina Koks baanbrekende proefschrift over houtsneden in incunabelen, gedrukt in de Nederlanden.
Woodcuts in Incunabula printed in the Low Countries
Ina Kok, conservator van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) Deventer, promoveerde in 1994 op dit onderwerp. Haar onuitgegeven proefschrift was slechts in enkele exemplaren beschikbaar maar in die vorm al een standaardwerk. Nu verschijnt het in een Engelstalige editie. Het boek is bijgewerkt, herzien en beter toegankelijk gemaakt en bevat illustraties van alle gedrukte houtsneden in Nederlandse incunabelen. De boeken verschenen in die periode vaak zonder jaartal en door de nauwkeurige vergelijking van de beschadigingen in de houtsneden heeft Kok bijvoorbeeld een aantal edities weten te dateren. Bovendien geeft het werk een overzicht van de beeldtaal in de tweede helft van de vijftiende eeuw.
Tijdens het congres zal het boek Woodcuts in Incunabula printed in the Low Countries officieel worden gepresenteerd, waarna een internationale selectie van sprekers aan het woord komt over incunabelen, ontsluiting en digitalisering hiervan en uiteraard de houtsneden die hierin gevonden worden.

Programma
10.00-10.10          
Opening and welcome by Bas Savenije, Director General KB
10.10-10.30
Presentation of Ina Kok, Woodcuts in Incunabula printed in the Low Countries by Bas Hesselink, Hes & De Graaf Publishers
Chair: Jos Biemans (University of Amsterdam)
10.30-11.15
Keynote Paul Needham (Scheide Library, Princeton): Netherlandish blockbooks and hybrid blockbooks
11.15-11.45
Coffee/tea
11.45-13.00
Session I Bettina Wagner (Bayerische Staatsbibliothek, München): Illustrated incunabula online. Search facilities in the database of the Bayerische Staatsbibliothek München John Goldfinch (British Library, London): Illustration and the ISTC Marieke van Delft (KB, The Hague): Incunabula research and digitizing incunabula in the KB
13.00-13.45
Lunch
Chair: Ad Leerintveld (KB, The Hague)
13:45-15.00
Session II Andrea van Leerdam (Utrecht University): Reusing images: what’s the use? Iconographic repetition as a ‘reading aid’ in German prints of St. Brendan’s voyage, ca 1476-1521 Truusje Goedings (Independent scholar): Incunabula in the Low Countries,their colours and colourists Cristina Dondi & Clementina Piazza (University of Oxford): Imagematching software to support the investigation of the circulation of illustration by re-using and copying
15.00-15.45
Keynote Lotte Hellinga (British Library, London): Woodcuts and miniatures: Low-Countries book-illustration in transition in the 1480s
15.45-16.00
Opening exhibition: Illustrated Incunabula from the Low Countries
16.00
To Museum Meermanno
16.00-17.00
Visit Illustrated Incunabula from the Low Countries and drinks
Toegang en aanmelden
Datum en tijd: vrijdag 12 april 2013, aanvang 10.00 uur.Locatie: Aula van de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag.
Deelnamekosten: 25 euro, inclusief koffie, lunch en drankje (10 euro voor studenten en leden van de NBV, graag aangeven bij uw betaling).
Registreren: vóór 8 april via illustratingearlyprintedbook@gmail.com, betalingen kunnen gedaan worden op IBAN: NL92 INGB0005537064; BIC: INGBNL2A, t.n.v. Nederlandse Boekhistorische Vereniging, onder vermelding van “Illustrating”.
Tentoonstelling
Ter gelegenheid van het congres zal in de voorzaal van Museum Meermanno | Huis van het Boek een tentoonstelling ingericht worden waar een selectie van de mooiste houtsneden en illustraties in boeken van het museum en de KB te zien zullen zijn. Deze tentoonstelling zal na afloop van het congres worden geopend en is dan ook te bezichtigen. Daarna is er in het museum ook gelegenheid voor een drankje.
Meer informatie
Voor meer informatie over het congres, zie de website van de KB.