Zoekgids door Ewoud Sanders over de ‘digitale schatten’ van de Koninklijke Bibliotheek


Ewoud Sanders schreef een zoekgidsje over de ‘digitale schatten’ van de Koninklijke Bibliotheek. Het boekje leidt de lezer met behulp van praktijkvoorbeelden door verschillende webdiensten van de KB. Sanders, die een vaste taalrubriek heeft in NRC Handelsblad, verdiept zich de laatste jaren intensief in digitale zoekmogelijkheden en publiceert daar geregeld over.
Op zoek naar digitale schatten
Digitale schatten van de Koninklijke Bibliotheek bestaat uit drie beknopte hoofdstukken met zoekvoorbeelden en veel illustraties.
Het eerste hoofdstuk beschrijft verschillende bronnen die vrij toegankelijk zijn, het derde geeft bronnen waarvoor een KB-lidmaatschap nodig is. Het tweede hoofdstuk, het hart van het gidsje, neemt de lezer mee op twee uitvoerige zoektochten in de webdienst Historische Kranten. Een voorproefje van de eerste zoektocht is hier te bekijken.
Sanders, zelf een enthousiast gebruiker van de digitale KB, kwam op het idee voor het boekje toen hij merkte dat mensen vaak niet op de hoogte zijn van ‘al het interessante en oogstrelende’ dat de KB digitaal aanbiedt. Met het zoekgidsje wil hij zoveel mogelijk mensen daarin te laten delen. Eerder schreef Sanders al de webgidsjes Eerste Hulp bij e-Onderzoek en Slimmer zoeken op internet.
Gratis af te halen
Het gidsje Digitale schatten van de Koninklijke Bibliotheek (24 pagina’s) is gratis af te halen bij de ontvangstbalie van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, vanaf dinsdag 5 februari, en zolang de voorraad strekt.

[Naschrift 25 februari 2013:] Het boekje is nu ook digitaal beschikbaar: via de website van de KB is het online te bekijken of te downloaden als pdf.