Scriptieprijs Stichting Lezen bekroont onderzoek over relatie tussen lezen en mediaDe Scriptieprijs Stichting Lezen, die op initiatief van Stichting Lezen Vlaanderen en Stichting Lezen Nederland elke twee jaar de beste afstudeerscriptie over lezen beloont met een geldprijs van 2.500 euro, is toegekend aan Renée Moernaut voor haar scriptie Van volksverheffing tot ‘pretliteratuur’? De evolutie van De Standaard der Letteren tussen 1956 en 2011. Ze diende deze scriptie in bij de masteropleiding Journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel.

In haar onderzoek stelt Moernaut één vraag centraal: verandert de informatie over literaire romans in de media doorheen de tijd?
Daarvoor analyseert de onderzoekster de ontwikkelingen in de boekenbijlage van De Standaard tussen 1956 en 2011. Die bijlage blijkt steeds toegankelijker en aantrekkelijker te worden, met kortere berichten, meer foto’s en meer plaats voor bekende auteurs. Toch blijft deze ook een aantal oude tradities trouw: jeugdliteratuur en populairdere genres zoals chicklit en fantasy blijven onveranderd onderbelicht.

De jury oordeelde dat deze scriptie de Scriptieprijs 2012 verdient, omdat ze een ‘genuanceerde cultuurhistorische schets biedt die alle betrokkenen (auteurs, uitgevers, bibliotheken, leesbevorderingsorganisaties, lezers en krantenredacties) aanzet tot dialoog en zelfreflectie’. In totaal besprak de jury 20 scripties uit zeer uiteenlopende disciplines, van sociologie over klinische psychologie tot bedrijfskunde. Het volledige juryrapport is op de website te downloaden.