Nieuwe pictogrammen bij de NS

Door Bas Jongenelen

Vorig jaar mei had ik het over het pictogram dat aangaf dat het verboden is om geen flessen uit het raam te gooien. Pictogrammen zijn handig, omdat niet iedereen E Pericoloso Sporgersi op de juiste wijze weet te interpreteren. Tegenwoordig hebben de Nederlandse Spoorwegen nieuwe pictogrammen die recht doen aan de belevingswereld van de moderne mens.


Communicatie is tegenwoordig alles, vandaar dat het zo moeilijk is te zwijgen in de stiltecoupé. Maar gelukkig is er ook de coupé waar praten verplicht is. De conducteur zal zeker een opmerking maken als hij in het voorbijgaan merkt dat er niet gepraat wordt in het gedeelte met dit pictogram:

Het andere nieuwe pictogram verbeeldt de mens van nu die niet weet te kiezen. In deze coupé mag je alleen zitten als je niet weet of je moet lezen, naar muziek moet luisteren, moet computeren – of een multitaskende combinatie daarvan. Het keuzestress-pictogram:

U bent dus gewaarschuwd.