Kerstmis in de Gulden legende

Volgens de Romeinse kalender was de nacht van de 24e naar de 25e december de donkerste en langtste nacht van het jaar. Een uitgelezen nacht om het Licht der Wereld geboren te laten worden. Hoe dat allemaal in zijn werk ging, en waarom het ging zoals het ging, is gedurende de Middeleeuwen in meer dan één boek beschreven. Een heel belangrijke bron van kennis is de Legenda aurea, in het Middelnederlands vertaald als Gulden legende door Petrus Naghel van Aalst, en naar men denkt voltooid op 9 januari 1357.
     Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het eerste deel van de editie van de Gulden legende. Deel 2 verscheen begin dit jaar, zoals u hier in dit Neder-L bericht kunt lezen. De legende waarin Kerstmis uit de doeken gedaan wordt, staat in het eerste deel van deze tweedelige editie. Bij wijze van Kerstgeschenk bied ik u namens de drie editeurs (Amand Berteloot, Geert Claassens en Willem Kuiper) een voorpublicatie aan van deze legende. U kunt hem op het scherm lezen of downloaden en afdrukken door op deze link te klikken.