Er moet meer taal op de radio!

Een van de redenen waarom de Nederlandse radio niet veel doet met taalonderwerpen, is geloof ik dat het een ‘moeilijk’ onderwerp gevonden wordt. Wat natuurlijk onzin is: er is niets moeilijks aan taal. Iedereen gebruikt het iedere dag, en daar wordt meestal niet erg bij getranspireerd

Sport is bijvoorbeeld veel moeilijker, zowel om te doen – je moet er jaren keihard voor trainen en dat heb ik in het geval van taal eigenlijk nog nooit iemand zien doen –, als om erover te praten – het is verbazingwekkend hoeveel mensen weten over subtiele regels van hun sport, ingewikkelde transfers en allerlei clubpolitiek zonder dat ooit iemand komt zeuren dat het allemaal wel heel erg ingewikkeld is.

Je zou eigenlijk willen dat de nationale omroep daar tegenin ging. Een programma over taal hoeft niet veel te kosten en ook niet vreselijk ingewikkeld te zijn om te maken. (Bij de tv geldt altijd als probleem dat taal zo moeilijk te ‘visualiseren’ zou zijn. Dat ijkt me ook nonsens, maar je kunt niet in iedere oorlog tegelijkertijd strijden.)

En de onderwerpen liggen voor het opscheppen: een mooie reportagereeks waarin jarenlang een kind maandelijks gevolgd wordt in zijn taalontwikkeling. Opnamen van de beste verhalenvertellers en de mooiste toespraken van ons taalgebied. Interviews met oude mensen over de taal van hun jeugd. En natuurlijk almaar aandacht voor de interessantste ontdekkingen uit de taalwetenschap.

Veel geld hoeft het ook niet te kosten. Wanneer de publieke omroep, in zijn eindeloze geborneerdheid, besluit dat taal toch inderdaad ‘te moeilijk’ is voor de ‘doelgroep’, zou er een podcast gemaakt kunnen worden.

Wanneer je het handig aanpakt kan zo’n programma bovendien uitstekend lesmateriaal bieden voor gevorderde anderstalige studenten Nederlands. Je kunt met verschillende genres werken – monologen, tweegesprekken, sfeerreportages – en eventueel kun je een redactie luisteroefeningen (met meerkeuzevragen) laten maken op basis of een of meer onderdeel.

Een mooi maandelijks magazine zou het kunnen worden dat iedereen bijeenbrengt die het gesproken Nederlands liefheeft. De nieuwe Algemeen Secretaris (topambtenaar) van de Nederlandse Taalunie heeft aangekondigd dat hij vooral wil inzetten op voorlichting en communicatie. Zou voor het ontwikkelen van dit initiatief niet eens wat geld kunnen worden vrijgemaakt?