Arjan Peters houdt Scarab-lezing in Nijmegen

Op vrijdag 14 december spreekt Volkskrant-criticus Arjan Peters de SCARAB-lezing uit. Deze lezing wordt georganiseerd door het Nijmeegse onderzoeksprogramma SCARAB (Studying Criticism and Reception Across Borders) van de Faculteit Letteren van de Radboud Universiteit. 

Tijdens de jaarlijkse SCARAB-lezing komen afwisselend literatuurwetenschappers en critici aan het woord die zich uitspreken over een brandende actuele kwestie in of rond de literaire kritiek. Vorig jaar werd de lezing gehouden door prof. Gary Day van de De Montfort University in Engeland. Dit jaar is het de beurt aan Arjan Peters, redacteur van deVolkskrant en als gastcriticus verbonden aan de Nijmeegse letterenfaculteit.


Peters’ lezing is getiteld “Kreten uit een urn” en zal de positie van de criticus in de eenentwintigste eeuw onder de loep nemen. Uiteenlopende critici van Kees Fens tot Marc Reugebrink verklaarden zelf de criticus tot irrelevant: de criticus is er geweest, hij telt niet meer mee. Arjan Peters beoogt in zijn lezing de criticus te revitaliseren.

Arjan Peters (1963) is redacteur Boeken van de Volkskrant. Hij schrijft recensies, interviews, columns en necrologieën voor die krant. Verder publiceerde hij onder meer De ongeneeslijke lezer: een werkboek en Eindelijk sneeuw en fungeert hij al enkele jaren als gastdocent literatuurkritiek aan de Radboud Universiteit.

De lezing vindt plaats in de Gouden Zaal van Villa Lux en begint om 20.00. De toegang is gratis.