Symposium ‘De taal van Couperus’, Den Haag, do 23 mei 2013

Het Louis Couperus Genootschap organiseert op donderdag 23 mei 2013 een symposium over ‘De taal van Couperus’. Taalliefhebbers, wetenschappers, studenten en Couperus-lezers zijn welkom in de aula van de Haagse Hogeschool voor een afwisselend programma. Tijdens het symposium zal de Louis Couperus Scriptie Prijs worden uitgereikt.

Met dit Symposium stimuleert het Genootschap het onderzoek naar Couperus’ bijzondere taalgebruik. Ook geven we lezers handvatten om zijn negentiende-eeuwse taal te doorgronden. Couperus’ uiterst verzorgde Nederlands staat haaks op de huidige snelle (media)taal. Daarom gaan we ook de discussie aan over de wenselijkheid van hertaling van zijn werk. Het is bijzonder dat Couperus’ romans in meer dan twintig talen zijn vertaald. Dat maakt hem tot een wereldschrijver. Een aantal vertalingen van De stille kracht laten wij horen op het symposium. Geheel nieuw is een vertaling in de Nederlandse gebarentaal.

Het symposium is één van de vele activiteiten in het Louis Couperus Jubileumjaar, ter gelegenheid van de 150e geboortedag van Louis Couperus op 9 juni 2013. Met onder andere tentoonstellingen, theater en een Couperus App wil het Genootschap de aandacht voor de auteur en zijn werk een nieuwe impuls te geven.

‘De taal van Couperus’: Aula Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN Den Haag, 10.00 – 17.00 uur. Aanmelden via symposium@louiscouperus.nl.
Nadere informatie over het symposium (programma, sprekers) is te vinden op: http://www.louiscouperus.nl/symposium-de-taal-van-couperus/