Overleden: J. Bernlef (14 januari 1937 – 29 oktober 2012)


Schrijver en dichter Bernlef is vandaag, maandag 29 oktober, na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Querido, de uitgeverij waar hij meer dan vijftig jaar aan verbonden was.

Bernlef werd op 14 januari 1937 als Hendrik Jan Marsman geboren in St. Pancras. Hij debuteerde in 1960 met twee werken tegelijk: de dichtbundel Kokkels en de verhalenbundel Stenen spoelen. Beide bevatten de winnende inzendingen voor de Reina Prinsen Geerligsprijs van het jaar ervoor. In de jaren die volgden zou hij een groot aantal dichtbundels, verhalen, romans, toneelstukken en essays publiceren. Zijn grote doorbraak kwam in 1984 met de bestseller Hersenschimmen, een roman waarin de dementie van de hoofdpersoon de rode draad vormt. Het boek werd bewerkt en opgevoerd voor toneel en ook verfilmd.

In Hersenschimmen keren enkele voor Bernlefs werk belangrijke thema’s terug: herinneren en vergeten, het spanningsveld tussen waarneming en werkelijkheid, en de taal als ontoereikend instrument. Naast deze thematiek staat het werk van Bernlef ook bekend om zijn heldere, toegankelijke taalgebruik.

Recent verschenen van Bernlef de verhalenbundel Help me herinneren en zijn verzamelde poëzie, Voorgoed. In 2008 schreef hij het Boekenweekgeschenk: De pianoman.

Behalve schrijver was Bernlef ook vertaler van het werk van Zweedse auteurs en recensent voor onder meer De Groene Amsterdammer, Het Parool, De Gids ende Haagse Post. Hij was een van de oprichters van het tijdschrift Barbarber en later redacteur bij het tijdschrift Raster. Daarnaast stond Bernlef bekend als een groot liefhebber van jazz, waarover hij niet alleen gedichten en verhalen, maar ook essays schreef.

Aan Bernlefs werk zijn veel prijzen toegekend, waaronder de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre in 1984, de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Publiek Geheim (1987) en in 1994 de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie.

Uitgever Annette Portegies zegt in Bernlef ‘niet alleen een geweldige schrijver maar vooral ook een lieve vriend’ te verliezen, die bovendien ‘meedacht over de toekomst van de uitgeverij, en die jonge schrijvers hielp en adviseerde. We zullen hem verschrikkelijk missen.’

Meer over Bernlef: http://www.dbnl.org/tekst/bork001schr01_01/bork001schr01_01_0073.php