Oppassen met die Vlamingen

Voor onnozele clichés over taal kun je in Nederland het best bij de Volkskrant zijn. Er is echt geen enkel ander medium in ons land waar gebrek aan inzicht in taal de eerste voorwaarde lijkt te zijn om toe te treden tot de redactie. Ik geloof niet dat ik in de afgelopen twintig jaar ooit één verstandig woord over taal in die krant gelezen heb.

De krant waar de taalwetenschap wordt overgelaten aan de redactrice die ook mode doet en de taalcolumn aan de man die lollige stukjes schrijft over tv, heeft sinds enige tijd ook een ‘redactieblog‘ waar de redactie ingaat op fouten in de krant. Vaak zijn dat taalfouten, of wat de redactie van de Volkskrant als ‘taafouten’ beschouwt.

Deze week was het weer raak.
 De webredactie had een stukje gepubliceerd over de ‘verstrenging’ van het rookverbod in Zwitserland. Dienstdoend redacteur Jean-Pierre Geelen meldde daarop dat dit inderdaad héél fout is, maar dat die fout verklaard kan worden doordat de krant het stukje heeft overgenomen van de Vlaamse krant De Morgen. En in Vlaanderen is verstrenging heel gewoon.

En dus? Oppassen met die Vlamingen. Ze kunnen spellen als de beste, ze spreken soms in bloemrijke volzinnen, maar ze houden er ook hun eigen taaltje op na. Als je niet oppast, wemelt het in de rubriek Witgoed van de kuismolens en droogzwierder.

Het staat er allemaal echt. Ze kunnen spellen als de beste. Ach gut. Ze spreken soms in bloemrijke volzinnen. Alsof een negentiende-eeuwse antropoloog over een nieuwe groep menseneters praat. Ze houden er hun eigen taaltje op na. Werkelijk alle clichés die er in Nederland leven over Vlaanderen in een paar woorden samengebald. Oh, ze kunnen zo goed spellen, en oh, hun taaltje is zo bloemrijk (alleen het woord sappig was Geelen nog even vergeten). Maar echt serieus nemen we het natuurlijk niet – het blijft een taaltje.
Dat sommige woorden nu eenmaal kenmerkend zijn voor het Belgisch Nederlands, en dat dit volwaardige woorden zijn, ook al gebruiken wij ze in Nederland niet. 
Ja voor zoveel domheid, zo veel ongegeneerde clichés en vooroordelen (haha! kuismolens! droogzwierders! domme Belgen!), daarvoor kun je alleen in de Volkskrant zijn.