100 jaar Marten Toonder: overzichtstentoonstelling, gratis App, diverse activiteiten en publicaties

Hij verrijkte de Nederlandse taal met woorden als ‘minkukel’ en ‘denkraam’ en is de geestelijk vader van de onvergetelijke Olivier B. Bommel en Tom Poes: Marten Toonder. In 2012 is het honderd jaar geleden dat hij geboren werd. Het Letterkundig Museum in Den Haag brengt vanaf 12 oktober de grote overzichtstentoonstelling Marten Toonder. Een dubbel denkraam. Uniek materiaal dat zelden of nooit eerder getoond is, brengt de bijzondere wereld van deze markante man tot leven.

De honderdste geboortedag van Toonder wordt niet alleen gevierd met deze overzichtstentoonstelling. Zo wordt er vanaf 9 oktober in de Appstore een gratis Marten ToonderApp beschikbaar gesteld. (Update 12 oktober: de Marten ToonderApp is alleen beschikbaar voor de iPad; de App is gratis te downloaden in de Appstore, https://itunes.apple.com/nl/app/marten-toonder/id566268062?mt=8.)

Zakenman en kunstenaar, kluizenaar en acteur, realist en magiër, schrijver en tekenaar.

Toonder (Rotterdam, 2 mei 1912 – Laren, 27 juli 2005) was een complexe man vol tegenstrijdigheden. Deze dualiteit vormt de rode draad door de expositie ‘Marten Toonder. Een dubbel denkraam’. De tentoonstelling belicht onder meer Toonders relatie met zijn familie, zijn levensbeschouwing en zijn (clandestiene) werk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard is er ook aandacht voor Toonder als eigenaar van de Toonder Studio’s. Striptekenaar Erik de Graaf verstripte speciaal voor de tentoonstelling het levensverhaal van de veelzijdige kunstenaar.

Activiteiten
Bij de tentoonstelling biedt het museum tal van activiteiten. Van lezingen en familievoorstellingen tot stripworkshops en een heuse Bommel Proeverij: er is voor ieder wat wils.

Marten ToonderApp
Nieuwsgierig naar de bijzondere wereld van Marten Toonder? Als voorproefje ontwikkelde het Letterkundig Museum i.s.m. de Toonder Compagnie de Marten ToonderApp, die gratis te downloaden is in de Appstore (let op: beschikbaar vanaf 9 oktober 2012).

Publicaties
De tentoonstelling ‘Marten Toonder. Een dubbel denkraam’ wordt geflankeerd door een aantal publicaties. Het Letterkundig Museum bundelde de striptekeningen die Erik de Graaf maakte en bij De Bezige Bij verschijnen o.a. een Schrijversprentenboek en de biografie ‘Marten Toonder’ door Wim Hazeu.

Gegevens over de tentoonstelling
De tentoonstelling ‘Marten Toonder. Een dubbel denkraam’ is te zien t/m 31 januari 2013 en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds. Kijk voor meer informatie op www.letterkundigmuseum.nl.