@iederwoord

Sinds een aantal weken volg ik op Twitter het account @iederwoord. Elke 15 minuten wordt er een tweet verstuurd met een woord uit de Nederlandse taal, in alfabetische volgorde. Het fenomeen is afgekeken van het Engelse account @everyword dat alle woorden van de Engelse taal twittert. Digitaal artiest Adam Parrish startte Everyword eind 2007 en denkt in mei 2014 alle Engelse woorden getwitterd te hebben. @Everyword verstuurt er elke 30 minuten één, maar dat vindt de beheerder van het Nederlandse account niet snel genoeg gaan:
“De lijst met woorden komt van OpenTaal.org. Deze lijst is eigenlijk bedoeld voor spellingscontrole in Open Source programma’s, zoals de Nederlandse versie van OpenOffice en dat soort dingen. Met een paar aanpassingen blijkt die lijst echter uitstekend te gebruiken als woordenlijst voor dit project. Ik heb bijvoorbeeld zoveel mogelijk de afkortingen eruit gehaald, en ‘woorden’ in deze lijst die eigenlijk uit twee woorden bestaan, zoals bijvoorbeeld ‘ad fundum’ en dergelijke. Dan blijven er toch nog zo’n 167.000 woorden over, en als je er dan eentje per kwartier verstuurt, doe je daar iets langer dan vier-en-een-half jaar over. Uiteraard had ik net als @everyword kunnen kiezen voor één per half uur, maar dan gaat het dus bijna 10 jaar duren, en zoveel geduld heb ik ook weer niet.”
Het is interessant om te zien hoe mensen zich rondom de tweets van @everyword – en nu dus ook @iederwoord – gedragen. Gebruikers retweeten woorden die ze interessant vinden, hebben discussies of bepaalde woorden wel bestaan, ze raden betekenissen, associëren bepaalde woorden met gebeurtenissen in hun eigen leven en kijken uit naar de schunnige. Het Nederlandse account heeft op het moment dat ik dit schrijf 322 volgers en heeft 2623 woorden getwitterd.

Zelf vind ik het bijzonder verfrissend en rustgevend om woorden volledig op zichzelf, zonder (zins)context over mijn scherm te zien rollen en tot me door te laten dringen. Je hoort mensen wel eens spreken over mensen die zó’n mooie stem hebben dat ze zelfs het telefoonboek boeiend zouden kunnen voorlezen. Een Twitteraccount dat het woordenboek voorleest en nooit op iemand reageert doet iets soortgelijks. De accounts geven bovendien – bewust dan wel onbewust – commentaar op het meestal onnozele gekwetter op Twitter: “jullie strooien allemaal graag met woorden op Twitter, maar ik twitter élk woord, haha!” 
Woord voor woord, tweet na tweet gaat @iederwoord voor mij en andere gebruikers een eigen leven leiden. Het leuke vind ik dat iedere tweet een conversatie over taal teweeg brengt. Of mensen nu nieuwe woorden leren, connotaties delen of grappige verbanden tussen het woord en hun andere tweets zien. En zo presteert @iederwoord het met één woord meer te zeggen dan de meeste Twittergebruikers met hun eindeloze woordenstromen.