Drie keer knijpen

De mooiste zin van 2011 kennen we nu ook, dankzij het onvolprezen literaire weblog Tzum:

Ik zou mijn moeder nog wel eens in die dikke Velsense vissersneus van haar willen knijpen, een neus die van geen ophouden wist, in tegenstelling tot mijn moeders nieren, die het begaven onder de druk van alle medicijnen – nu ja, niet echt knijpen, want een beetje zoon die knijpt zijn moeder niet, die eert het wijf dat moeder heet, maar die dikke kokkerd van een gok van haar, dus, tussen mijn wijs- en middelvinger en duim pakken, zoals ik vroeger vaak deed, om te plagen, als een soortement van liefkneuzing, dat zou ik graag nog eens een keertje doen.

De jury heeft 52 woorden nodig om de 99 woorden van die zin te prijzen, maar volgens mij gaan ze nog moedwillig aan een belangrijk constructieprincipe van de zin voorbij: het getal 3.

De zin gaat over een handeling die expliciet wordt uitgevoerd met drie vingers (mijn wijs- en middelvinger en duim). Er staat drie keer het woord knijpen in en drie keer een omschrijving van het desbetreffende lichaamsdeel (vissersneus, neus, liefkneuzing). De zin telt 99 woorden (3x3x11) en 12 komma’s (3x2x2). 
Maar de belangrijkste 3 zijn natuurlijk de vingers met de neus in het midden. Dat de zin begint met de mededeling waarmee hij begon, lijkt me dan ook veelzeggend. De mededeling dat de zoon graag die handeling nog eens wil uitvoeren, dat zijn de vingers, en wat daartussen staat, in het midden, dat is als het ware de neus.
En wat staat er dan in het midden? Een zin van 99 woorden heeft natuurlijk een midden. De middelste drie woorden zijn: 

knijpt zijn moeder

En daar was het dus allemaal om begonnen.