Christiaan Weijts ‘writer in residence’ aan Radboud Universiteit

Komend collegejaar ontvangt de Radboud Universiteit Nijmegen een bijzondere gast: schrijver en columnist Christiaan Weijts. Weijts komt les geven aan de universiteit en spreken over literatuur en Europa. De writer in residence is te gast in het kader van het nieuwe onderzoeksthema Europe and its worlds.
Christiaan Weijts zal colleges verzorgen in de mastercursus Europese letterkunde, waarin hij met studenten in gesprek zal gaan over zijn ‘canon’ van Europese schrijvers: een selectie boeken die zijn denken over literatuur en zijn manier van schrijven hebben gevormd.
Deze canon vormt het uitgangspunt voor creatieve stukken waar de studenten zelf aan zullen werken. Naast deze colleges zijn de volgende activiteiten gepland:

  • Op 30 augustus geeft Weijts op de campus van de Radboud Universiteit een openingslezing over literatuur en Europa voor de master Letterkunde.
  •  Op 19 november ontvangt de schrijver in LUX enkele gasten met wie hij het gesprek aangaat over zijn nieuwste roman Euforie, die eind oktober verschijnt. – In december staat (onder voorbehoud) een lezing gepland over het Europa van vandaag in het kader van de officiële lancering van het onderzoeksthema Europe and its worlds
  • Op 19 februari is Weijts te gast bij het Soeterbeeck Programma, waar hij in debat gaat met een wetenschapper van de Radboud Universiteit naar aanleiding van een literaire tekst die hij daarvoor schrijft, over onze omgang met Europa vandaag de dag.

Het onderzoeksthema Europe and its worlds is nieuw aan de Radboud Universiteit Nijmegen en zal een belangrijke plaats innemen binnen het geesteswetenschappelijk onderzoek (een samenwerking tussen de Faculteit der Letteren en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen).

Onderzoekers uit de geesteswetenschappen bestuderen ‘Europa’ als een fysieke maar ook denkbeeldige wereld die bestaat in relatie tot andere werelden (zoals Amerika of de voormalige kolonies), en tegelijkertijd ook zelf bestaat uit verschillende werelden (zoals de Balkan en West-Europa).

Het is een gevoelig onderwerp dat in het maatschappelijke debat en op de politieke agenda vaak weinig ruimte krijgt. Europa wordt er de ene keer voorgesteld als een buitenlandse bezettingsmacht, de andere keer als een eigenschap die ons samen met onze buurlanden wezenlijk zou onderscheiden van andere gebieden en culturen. De writer-in-residence zal in verschillende publieke lezingen zijn licht werpen op deze problematiek, in dialoog met onderzoekers en studenten van de universiteit.

Meer informatie is te vinden op www.ru.nl/letterkunde