Overleden: Rutger Kopland (4 augustus 1934-11 juli 2012)

Woensdag 11 juli is Rutger Kopland overleden. Rutger Kopland was het pseudoniem van Rudi van den Hoofdakker, psychiater en hoogleraar biologische psychiatrie aan de universiteit van Groningen. Als dichter debuteerde hij in 1966 met de bundel Onder het vee. De gedichten van Kopland kenmerken zich door hun alledaagse taalgebruik.
Kopland was een nauwkeurige observator met een speciale interesse voor het kleine. Met een lichte ironie schreef hij onder andere in een cyclus hoe je een ansichtkaart moet schrijven, een ongewoon onderwerp voor een gewone dichter, een gewoon onderwerp voor een ongewone dichter.

Het werk van  Rutger Kopland is relatief vaak voorgedragen en op video’s vastgelegd. Een kleine YouTube-bloemlezing. De gedichten zijn door de dichter voorgedragen, tenzij anders aangegeven.

In de mooie documentaire In grazige weiden, aan stille wateren draagt de dichter ook enkele gedichten voor.

Overlijdensberichten en in memoriams: