Overleden: Gerrit Komrij (30 maart 1944 – 5 juli 2012)

Na een kort ziekbed is schrijver en dichter Gerrit Komrij overleden. Komrij overleed gisteravond in Amsterdam in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Waaraan hij is overleden is nog niet bekend.
Hij debuteerde in 1968 met de dichtbundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten. In totaal bracht Komrij 15 bundels uit. Komend najaar zal postuum zijn laatste bundel Boemerang verschijnen.

Behalve dichter was Komrij ook criticus en columnist. Hij schreef onder meer voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Ook bracht hij diverse bloemlezingen uit over onder andere de Nederlandse poëzie. Hij ontving voor zijn werk onder meer de P.C. Hooftprijs en de Gouden Uil.
Van 2000 tot 2004 was Komrij de eerste Dichter des Vaderlands. Hij dichtte onder meer over de moord op Pim Fortuyn en de introductie van de euro. Enkele van zijn Gedichten des Vaderlands zijn te vinden op de website van de Koninklijke Bibliotheek.

Uitgeverij De Bezige Bij beschouwt het overlijden van Komrij als een groot verlies:

We verliezen in hem een belangrijk dichter, een veelzijdig schrijver en vertaler, een groot stilist, een scherp polemist en bovenal een lieve vriend. Hij was een inspirator voor generaties dichters, schrijvers en jonge hemelbestormers, en zal dat blijven.

Zie voor het volledige bericht: http://www.debezigebij.nl/web/Artikelpagina/Gerrit-Komrij-overleden.htm

De Contrabas, een van Komrijs favoriete literaire websites heeft een overzicht van reacties op het Internet.