Nieuwe editie Taalschrift is verschenen

De nieuwe editie van Taalschrift staat online.

Met in deze editie:

 • Ooit spraken Nederlanders en Vlamingen dezelfde taal
  Honderd jaar geleden kon je het verschil tussen een Nederlander en een Vlaming nauwelijks horen. Nu wel. Wat is er in die tijd gebeurd? Om welke uitspraakverschillen gaat het en hoe evolueren ze? Taalschrift vraagt het aan twee taalkundigen: één uit elk taalgebied.
  LEES VERDER »

 • Ook in sporttaal kun je niet blijven overdrijven 
  “Als Usain Bolt de honderd meter loopt in 9.59 seconden, dan schrijft de sportpers: ‘Sneller dan het licht!’ Wat gaan ze verzinnen als iemand anders dat record breekt?”, vraagt Wim De Jonge zich af. “Sportjournalisten pompen hun taal zo op dat er een Big Bang van moet komen.” Weg met die hypertaal?
  LEES VERDER »
En verder:

 • TaalclipDe puntkomma wordt vaak gebruikt; als onderdeel van een smiley bijvoorbeeld. Maar er kan zo veel meer, zo blijkt uit de Taalclip.
 • EnquêteSporters krijgen vaak mooie bijnamen. Welke is uw favoriet? Laat het weten door de enquête in te vullen.