Wat zegt het hondje (2)

Vorige week schreef ik een wedstrijd uit, ik vroeg mij namelijk af wat het meest kenmerkende geluid van de mens was. Hondjes zeggen ‘Waf’, poesjes ‘Miauw’ en koetjes ‘Boe’. Maar wat zegt de mens?

Het belangrijkste verschil tussen mens en dier is de taal. Natuurlijk kunnen dieren ook met elkaar communiceren, bijen kunnen elkaar vertellen waar mooie bloemen te vinden zijn, dolfijnen schijnen elkaar namen te geven (ze heten dus niet allemaal Flipper) en apen waarschuwen elkaar voor slangen. Mensentaal is veel complexer. Zo kunnen mensen communiceren in taal over taal, om één voorbeeld te geven.

Mensen hebben grote hoofden, omdat de hersens de hele dag van alles aan het bedenken zijn en omdat de hersens de hele dag aan met communicatie bezig zijn. Met die hersens kunnen we de hele wereld aan, daarom is de mens zo’n succesvolle soort geworden. Een succesvolle soort? Een plaag zijn we.

En dan komen er ineens wezens van een andere planeet… Met al onze hersencapaciteit kunnen we dit maar moeilijk bevatten en het enige wat we uit kunnen brengen, is een stamelend ‘Eeuh…’ Vandaar dat de prijs gaat naar Borrie.

(Eervolle vermelding voor Monique Verhaaren die ons wees op het welkomstwoordje voor de Marsmannentjes – maar als we te maken hebben met Venusvrouwtjes?)