Leidse gastschrijver Willem Jan Otten: onderwijs over film & literatuur

Willem Jan Otten (1951) is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vanaf begin september tot begin december 2012 geeft hij onderwijs over film en literatuur.

Bovendien houdt hij op 25 oktober a.s. de Albert Verwey-lezing. Daarnaast worden er nog een of twee andere publieke optredens georganiseerd.
Filmspecialist
Willem Jan Otten is de auteur van een veelzijdig oeuvre, dat in 1999 werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs. Hij debuteerde als dichter, maar kreeg vooral bekendheid als romancier. Van zijn romans is Specht en Zoon (2004) de bekendste. Ons mankeert niets (1994) getuigt van zijn betrokkenheid bij de discussie rond euthanasie. Verder publiceerde Otten toneelstukken en tal van essays. Hij geldt als een specialist op het gebied van de film.

Zelf schrijven
Van zijn filmkennis kunnen de Leidse studenten ruimschoots profiteren: Otten gaat namelijk onderwijs geven over films, toneel en andere literatuur waarin de personages voor de bijl gaan of een ommekeer beleven. De deelnemers aan deze werkgroepen verdiepen zich in het werk van filmers als Andrej Tarkovski (Stalker), Robert Bresson (Pickpocket) en Woody Allen (Matchpoint, Crimes and Misdemeanours), en van auteurs als Shakespeare (King Lear), Coetzee (In ongenade, Elisabeth Costello) en de dichter Czeslaw Milosz (in Nederlandse en Engelse vertaling).
De deelnemers aan het onderwijs van de gastschrijvers lezen en kijken niet alleen: ze gaan ook zelf schrijven over de films en andere fragmenten die ze lezen en zien. Het motto van dit essayistisch werk wordt vooral de vraag: Kon het zonder crisis? Niet alleen studenten zijn welkom, maar ook andere belangstellenden kunnen tegen betaling meedoen aan de werkgroepen van Willem Jan Otten.
Gastschrijverschap sinds 1985
Het gastschrijverschap begon in 1985 als een samenwerkingsverband van de Universiteit Leiden en NRC Handelsblad. Het biedt studenten en docenten de mogelijkheid in contact te komen met een literaire auteur van naam. De duur van het gastschrijverschap is in de regel vier maanden per jaar. Gastschrijver in Leiden waren onder anderen: Gerard Reve, Maarten ’t Hart, Hella S. Haasse, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, Gerrit Komrij, Anna Enquist, Kader Abdolah, Renate Dorrestein, en Arnon Grunberg. In 2000 verscheen Dit is voor mij geschreven, een bundeling van vijftien Albert-Verwey-lezingen.
Meer informatie en aanmelding
Zie: www.evenementen.leidenuniv.nl/gastschrijver, zie E-gids.