Adopteer een historische vrouw

In geschiedenisboeken komen individuele vrouwen weinig voor. Het project 1001 Vrouwen, bestaande uit een boek en een tentoonstelling, haalt beroemde, beruchte, opmerkelijke, spraakmakende en invloedrijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis uit de vergetelheid. Maar boek en tentoonstelling kunnen geen doorgang vinden, zonder (financiële) steun. Daarom is initiatiefneemster Els Kloek een crowdfunding-campagne gestart. Als crowdfunder maak je dit unieke project mogelijk door te kiezen uit 1 van de 4 sponsorpakketten. Als sponsor kun je zo één van de 1001 Vrouwen adopteren.
    Historica Els Kloek werkt al een tijd aan het Digitaal Vrouwenlexicon, een site met biografische informatie over vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis die ooit bekend of berucht waren. Op de site www.vrouwenlexicon.nl zijn inmiddels vele honderden levensbeschrijvingen te raadplegen, geschreven door ruim 250 deskundigen. Toch is de zichtbaarheid van al deze levensverhalen nog niet optimaal. Daarom wil Kloek van de site een boek maken. In februari 2013 verschijnt het onder de titel 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Het boek, dat meer dan 1200 pagina’s en circa 1000 afbeeldingen gaat tellen, komt uit bij uitgeverij WBooks. Het ontwerp wordt verzorgd door Irma Boom. Het wordt werkelijk een gedrukt monument.
    Naar aanleiding van 1001 Vrouwen organiseert Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een tentoonstelling over bekende, maar vooral ook onbekende vrouwenlevens. Verrassende objecten, bijzondere geschriften en treffende afbeeldingen geven een beeld van de bijdrage die vrouwen hebben geleverd aan de geschiedenis van Nederland. De tentoonstelling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Huygens ING en Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis en is te zien van 14 februari tot en met 20 mei 2013.
    Het is een kostbaar project en we willen het boek heel graag betaalbaar houden (€ 49,50). Daarom zijn we deze crowdfunding-campagne gestart. We bieden pakketten aan met verschillende inhoud. Het goedkoopste pakket kost € 15 en bestaat uit een uitnodiging voor de boekpresentatie inclusief vrije toegang tot de tentoonstelling. Het meest uitgebreide pakket kost € 500 en bestaat uit onder andere de adoptie van een historische vrouw, een luxe-editie van het boek en een VIP-lunch. Door 1 van de pakketten te kiezen, maken we samen 1001 Vrouwen mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.1001-vrouwen.nl en adopteer direct één van de 1001 vrouwen!

Jeltje Zijlstra

Medewerker 1001 Vrouwen & Biografisch Portaal
Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis – KNAW

Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.