Meisje die

Over ‘het meisje die…’ winden waarschijnlijk veel mensen zich op – ik ben de eerste niet die er een stukje over schrijft. Waarschijnlijk zal ik ook de laatste niet zijn. ‘Het meisje die’ is fout, want het moet ‘het meisje dat’ zijn: ‘meisje’ is een onzijdig woord en naar onzijdige woorden verwijzen we met ‘dat’.

Op de site van de Nederlandse Taalunie staat een m.i. rare uitleg, het is ‘het meisje dat’, maar ‘het schoolhoofd die’ en ‘het vriendinnetje die’. In de toelichting staat dat wanneer het biologisch geslacht belangrijker is dan het woordgeslacht, je wel met ‘die’ mag verwijzen (ik parafraseer hier heel erg kort door de bocht, dat weet ik). Het rare is dat de Taalunie dit niet bij ‘meisje’ goedkeurt. Alsof bij ‘meisje’ het biologische geslacht er niet toe doet, doch natuurlijk is een meisje van het vrouwelijke geslacht. In tegenstelling tot het schoolhoofd, want dat kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn, zodat ‘dat’ een mooi neutraal verwijswoord is. ‘Het schoolhoofd dat’ is dan niet alleen grammaticaal correct, het is ook politiek correct gepolderd.

Eigenlijk gaat het me daar niet om, want ik wilde het hebben over ‘die’ in kinderliedjes. In ‘Slaap kindje slaap’ zingen de meeste mensen ‘een schaap met witte voetjes, die drinkt zijn melk zo zoetjes’. Kijk maar naar het aantal hits als je googlet. Grammaticaal correct is ‘een schaap met witte voetjes, dat drinkt zijn melk zo zoetjes’, maar dat zingen veel minder mensen. (Trouwens, nog beter is: ‘een schaap met witte voetjes, dat zijn melk zo zoetjes drinkt’ – maar dat hoor je echt nooit.)

Er is nog een kinderliedje dat tegen de grammatica ingaat: ‘Daar was laatst een meisje loos’. Ja, zing maar mee. ‘Daar was laatst een meisje loos, die wou gaan varen, die wou gaan varen.’ Althans, de kans is groot dat u ‘die’ meegezongen heeft, een enkeling zong het anders: ‘dat wou gaan varen.’

‘Het meisje die’ is dus geen moderne straattaal van de jeugd van tegenwoordig, maar het is ingezongen in onze vroegste herinneringen door onze moeders. ‘Het meisje die’ is onze moedertaal en daarmee correct Nederlands.