Boekensalon: literair agenten: wat zijn dat?

De literair agent is al meer dan vijftig jaar een belangrijke schakel tussen auteur en uitgever. Maar over hoe literair agenten te werk gaan, is maar weinig bekend. De Boekensalon bij de Bijzondere Collecties op 8 maart 2012 is gewijd aan de zichtbare en onzichtbare activiteiten van deze ‘boekenfluisteraars’. Aanleiding vormt de verschijning van een rijk geïllustreerd themanummer van het tijdschrift De Boekenwereld over de literair agent Henk Prins.

Een panel bestaande uit de literair agenten Paul Sebes en Chris Kooi, uitgever Lidewijde Paris en directeur van Poetry International Bas Kwakman zal discussiëren over het literair agentschap van vroeger en nu. Volgens een recente aflevering van Boekblad neemt het aantal agenten op dit moment hand over hand toe. Waarom is dat? Is die toename een goed teken of kan het ook wat minder. En wat kan een agent dat een uitgever of auteur niet ook zelf kan?

Voorzitter is Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Daarna volgt de feestelijke presentatie van het themanummer van De Boekenwereld, getiteld Prins & Prins, makelaar in boeken. De opkomst van het literair agentschap in Nederland. Het archief van literair agentschap Prins & Prins ligt verpakt in 600 mappen in het depot van de Bijzondere Collecties. Studenten van de UvA hebben onder leiding van Lisa Kuitert onderzoek gedaan naar dit agentschap. De Boekenwereld presenteert in het themanummer de fascinerende uitkomst van dit onderzoek.

Datum en tijd: donderdag 8 maart 2012, 17.00–19.00 uur
Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties
Adres: Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Aanmelding wordt op prijs gesteld: receptie-otm@uva.nl of 020–5257300 www.bijzonderecollecties.uva.nl