Boekensalon met Gerrit Noordzij en Peter Verheul, donderdag 23 februari 2012 te Amsterdam

Meester en leerling. Typograaf, letterontwerper en schrifttheoreticus Gerrit Noordzij gaat op donderdag 23 februari in gesprek over het gedrukte boek met zijn oud-leerling Peter Verheul, tijdens de Boekensalon van de Bijzondere Collecties. Gespreksleider is journalist en schrijver Kester Freriks. Aanleiding is de tentoonstelling ‘The printed book: a visual history’, die tot en met 13 mei bij de Bijzondere Collecties te zien is.

Een jaar geleden schonk Gerrit Noordzij zijn archief aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ontwerpen voor drukletters, boeken en postzegels, studies, brieven en documentatie: de collectie Gerrit Noordzij vormt inmiddels een belangrijke aanvulling op verzamelingen over schrift en kalligrafie van de Bijzondere Collecties.

Over Gerrit Noordzij
Gerrit Noordzij (Rotterdam, 1931) is internationaal een van de meest invloedrijke letterontwerpers. Hij verwierf als grafisch ontwerper bekendheid met zijn boekomslagen en postzegels. Veel door hem verzorgde uitgaven behoren tot ‘de best verzorgde boeken’. Noordzij begon eind jaren ’40 als boekbinder en raakte geïnteresseerd in boekverzorging. Hij past letters toe in uiteenlopende technieken: van het schrijven met pen of penseel op papier tot het graveren in hout, glas en koper, en het hakken in steen. In 1956 trad hij als productiemedewerker in dienst bij uitgeverij Querido, en daarna, van 1960 tot 1990, doceerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Opvallend veel van zijn studenten verwierven internationaal naam als letterontwerper.

Over Peter Verheul
Peter Verheul (Waddinxveen, 1965) is een letterontwerper en grafisch ontwerper. Hij studeerde aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, waar hij een leerling van Gerrit Noordzij was. In 1991 werd hij er zelf docent. Een aantal van zijn drukletters is verkrijgbaar bij grote digitale letteruitgeverijen. Verder ontwierp Verheul belettering voor de publieke ruimte, onder meer voor het gebouw van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook de ontwerper van de Rijksoverheidsletter (2008), waarvan de ontwerpen bij de Bijzondere Collecties bewaard worden.

Datum en tijd: donderdag 23 februari 2012, 17.00 uur
Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties UvA
Adres: Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Graag aanmelden: : receptie-otm@uva.nl of 020–5257300, www.bijzonderecollecties.uva.nl