Eve: lezing Gaston Franssen, ‘Literaire sterren: hedendaags schrijverschap als interdisciplinaire uitdaging’, ma 6 februari 2012 te Amsterdam

Eerste lezing in de serie ‘De Nieuwe Generatie”georganiseerd door de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. maandag 6 februari van 16.45 – 17.45 uur, SPUI25. Aanmelden via www.spui25.nl

Wat is een schrijver? Die vraag is, zeker tegenwoordig, ingewikkelder dan wel wordt vermoed. Schrijverschap is natuurlijk van alle tijden, maar met de professionalisering van de literaire markt en de diverse mediarevoluties zijn onze opvattingen over wat nu precies een ‘literaire auteur’ is toch fundamenteel veranderd. Het romantische ideaal van de schrijver als onbegrepen, geniale eenling krijgt concurrentie van de voorstelling van de auteur als mediagenieke pr-strateeg. Sommige schrijvers danken hun roem zelfs vooral aan hun publieke optredens, in plaat van aan hun boeken zelf. Zulke ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat onderzoek naar auteurschap interdisciplinair is geworden: de onderzoeker moet inzichten uit de literatuurwetenschap, mediastudies, cultuursociologie en celebrity studies met elkaar combineren. Aan de hand van beeldvorming over nationaal of internationaal beroemde auteurs gaat Gaston Franssen tijdens deze presentatie in op de veelkantigheid van het hedendaagse schrijverschap.

De lezing van Gaston Franssen wordt ingeleid door prof. dr. Thomas Vaessens, hoogleraar Nederlandse literatuur.

Gaston Franssen werd in 2011 binnen het Nieuwe Generatieoffensief van de FGw aangesteld als universitair docent Literatuur en diversiteit. Franssen doet onderzoek naar de manier waarop literair auteurschap verandert onder invloed van sociale, economische en media-technische ontwikkelingen