Ove: Herman Franke (1948-2010)

In zijn woonplaats Amsterdam is op 14 augustus schrijver en criminoloog Herman Franke overleden. Franke, geboren te Groningen op 13 oktober 1948, studeerde sociologie. Na zijn studie publiceerde hij in verschillende dag- en weekbladen over uiteenlopende onderwerpen. Hij werd in de jaren tachtig benoemd tot hoofddocent aan het Criminologisch Instituut Bonger van de Universiteit van Amsterdam en ontwikkelde zich tot vooraanstaand criminoloog. Franke publiceerde zowel non-fictie als fictie. Zijn eerste roman verscheen in 1992 onder de titel Weg van loze dromen. In de jaren negentig gaf hij zijn positie bij de UvA op en ging zich volledig richten op de literatuur. Voor zijn derde roman De verbeelding ontving hij in 1998 de AKO literatuurprijs. Zijn laatste roman Traag licht, het derde en laatste deel van zijn ‘doorlopende roman’ Voorbij ik en waargebeurd zal in oktober 2010 verschijnen. Franke overleed op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker.Voor meer informatie over zijn leven en werk: http://www.hermanfranke.nl/