Age: Boekensalon en expositie over Boudewijn Büch

De betekenis van Boudewijn Büch als boekenman is het onderwerp van de Boekensalon die op donderdag 26 augustus gehouden wordt bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Onder leiding van Theodor Holman belichten Frits Barend, Leo van Maris en Diederik van Vleuten hoe Boudewijn Büch zijn liefde voor het bijzondere boek overdroeg op televisiekijkend Nederland.

Acht jaar na zijn dood leeft Boudewijn Büch (1948-2002) nog steeds voort in het collectieve geheugen. Als schrijver van een groot aantal dichtbundels en romans en van ontelbare columns en artikelen heeft hij blijvend sporen nagelaten. Zijn bekendste roman, De kleine blonde dood, werd verfilmd en ruim dertig keer herdrukt. Maar meer nog wordt Boudewijn Büch herinnerd als presentator van tv-programma’s als Büch’s boeken en De wereld van Boudewijn Büch.

Boudewijn Büch manifesteerde zich daarin als een onvervalste boekengek, die het spoor van schrijvende ontdekkingsreizigers volgde naar verre streken en die getuigde van het extatische genoegen van het verzamelen van boeken. Een vast onderdeel in de veelbekeken talkshow Barend & Van Dorp was een enthousiast vertellende Büch die met handschoentjes aan schatten toonde uit zijn eigen bibliotheek. De veilingen, na zijn dood, van zijn collecties haalden alle media.

Onder leiding van schrijver en journalist Theodor Holman komt tijdens deze Boekensalon een panel van Büch-vrienden aan het woord: televisiemaker Frits Barend, letterkundige Leo van Maris en cabaretier Diederik van Vleuten. De discussie wordt ingeleid door Garrelt Verhoeven, hoofdconservator bij de Bijzondere Collecties.

Tegelijkertijd is in de hal van de Bijzondere Collecties een kleine expositie met Büchiana te zien. Getoond worden handschriften, brieven, bibliofiele en gewone uitgaven, foto’s en curiosa uit de Büch-verzameling van de Bijzondere Collecties. De expositie is gratis te bezichtigen van 22 augustus tot en met 5 september.

De Boekensalon vindt plaats op donderdag 26 augustus van 17.00 tot 18.30 uur in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129. De toegang is gratis maar men wordt verzocht zich aan te melden via e-mail (receptie-otm@uva.nl) of telefonisch (020–5257300).