Neder-L, no. 0812.a

Subject: Neder-L, no. 0812.a
From: “Ben B.J. Salemans”
Reply-To:Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek
Date:Fri, 12 Dec 2008 18:35:26 +0100
Content-Type:text/plain
              *********************
*-Zeventiende-jaargang----- Neder-L, no. 0812.a -----------ISSN-0929-6514-*
|                                     |
|   ************************************************************    |
|   * Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek *    |
|   ************************************************************    |
|                                     |
| Onderwerpen in dit bulletin:                      |
| ============================                      |
| (1) Rub: 0812.01: Evenementenagenda, met:                |
|          01. Amsterdam: Boekwetenschappelijke studiedag 'Van  |
|            oude boeken en de dingen die voorbij gaan', vr  |
|            23 januari 2009                  |
|          02. Amsterdam: Presentatie dichtbundel 'Angel' van  |
|            Tsead Bruinja, do 18 december 2008        |
|          03. Amsterdam: Vorlesebuehne III, met: B.Christiansen,|
|            S. Hubers, B. Klappe, M. Baas, C. Kramer, M.   |
|            Lieuwma, M. Haneveld, zo 21 december 2008     |
|          04. Leiden: Lezing Annony Grafton over Josephus    |
|            Justus Scaliger, wo 21 januari 2009        |
| (2) Rub: 0812.02: Hora est! Gepromoveerd: Marina Ruiter, di 9 december |
|          2008 te Nijmegen                   |
| (3) Rub: 0812.03: Hora est! Gepromoveerd: Ewa Dynarowicz, vr 17 oktober |
|          2008 te Poznan                    |
| (4) Med: 0812.04: Dr. Margot van Mulken benoemd tot hoogleraar     |
|          Internationale bedrijfscommunicatie aan de Radboud  |
|          Universiteit Nijmegen                 |
| (5) Med: 0812.05: Uitreiking Stichting Lezen Scriptieprijs, Amsterdam, |
|          di 16 december 2008                  |
| (6) Med: 0812.06: Tien jaar Poeziemaranon op wo 28 en do 29 januari   |
|          2009 in Groningen                   |
| (7) Med: 0812.07: Interview over Friese letterkundige Joost Halbertsma |
|          (1789-1869)                      |
| (8) Med: 0812.08: Postacademische cursus 'Recente Nederlandse en    |
|          Vlaamse letterkunde', Radboud Universiteit, Nijmegen, |
|          voorjaar 2009                     |
| (9) Web: 0812.09: Decembernummer Taalschrift online           |
|(10) Web: 0812.10: Nieuw rijmwoordenboek online             |
|(11) Web: 0812.11: Nieuwe titels DBNL, december 2008           |
|(12) Lit: 0812.12: Pas verschenen: Nieuw deel van de Bibliothek     |
|          mittelniederlaendischer Literatur: Heinric van    |
|          Veldeken, Sente Servas. Herausg. und uebers. von Jan |
|          Goossens, R. Schlusemann und N. Voorwinden (Muenster |
|          2008)                         |
|(13) Lit: 0812.13: Pas verschenen: Deel 80 van Handelingen Koninklijke  |
|          Commissie voor Toponymie en Dialectologie (2008)   |
|(14) Lit: 0812.14: Pas verschenen: Constantijn Huygens, Hofwijck.    |
|          Historisch-kritische uitgave (...) door Ton van Strien|
|          (...) en (...) Willemien B. de Vries. (Amsterdam 2008)|
|(15) Lit: 0812.15: Pas verschenen: Rajesh Heynickx. Meetzucht en     |
|          mateloosheid. Kunst, religie en identiteit in     |
|          Vlaanderen tijdens het interbellum. (Nijmegen 2008)  |
|(16) Lit: 0812.16: Pas verschenen: Menno Hertzberger. Boeken, veel    |
|          boeken - en mensen. Herinneringen aan Internationaal |
|          Antiquariaat Menno Hertzberger 1920-1970. Bez. door  |
|          N. Kool en ing. door P.J. Buijnsters. (Nijmegen 2008) |
|(17) Lit: 0812.17: Pas verschenen: Nieuw nummer Parmentier over de natuur|
|(18) Sym: 0812.18: Studiedag Middeleeuwen & Renaissance 'Brug of Breuk: |
|          Hoe middeleeuws was de Renaissance?', Nijmegen, do 15 |
|          januari 2009                     |
|(19) Sym: 0812.19: Studiedag over middeleeuwse preken in de volkstaal  |
|          met aansluitend presentatie van het 'Repertorium van |
|          Middelnederlandse preken', Amsterdam, vr 16 januari  |
|          2009                         |
|(20) Informatie over Neder-L                       |
|                                     |
*-------------------------           -------vr-12-december-2008-*
             *********************

(1)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: Francien Petiet
From: F.Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081201.html
Subject: Rub: 0812.01: Evenementenagenda

=================
Evenementenagenda
=================


Amsterdam, Bijzonder Collecties UBA, Oude Turfmarkt 129

AmsteA, vrijdag 23 januari 2009, 10.30-17.00 uur

 • De Universiteit van Amsterdam organiseert een exclusieve studiedag in de Biblioneek Bijzondere Collecties. Op deze dag vertellen vier universitair medewerkers over hun vakgebied Boekwetenschap en Handschriftenkunde. Zie voor aanmelding en meer informatie: www.amsterdamwereldboekenstad.nl/index.cfm?page=agenda&aid=929

Amsterdam, neater en Poezieboekhandel Perdu, Kloveniersburgwal 86

Presentatie ‘Angel’ van Tsead Bruinja, donderdag 18 december 2008, 20.30 uur; entree gratis

 • In ‘Angel’, de nieuwe bundel van Tsead Bruinja, haalt de dichter een vijl over zijn kiezen, krijgt hij de Dood en Schuld op bezoek, ziet hij de apen in de bomen lachen en is hij bang voor zijn handen om de verkeerde strot. Het is een bundel over agressie, schuld en woede, woede als wraak, maar ook woede die in de genen zit, woede van voor de geboorte: ‘al kwaad voordat ik handen had / maar niet kwaad op mijn moeder / in haar buik.’ De bundel zal niet als boek, maar als krant op tabloidformaat gedrukt worden. Bruinja heeft bovendien aan bevriende beeldend kunstenaars Mowaffk Al-Sawad, Roos Custers, Anne Feddema, Joep van der Made, Ramon Verberne en Hans Wap gevraagd om bij elke afdeling een passende afbeelding te maken, wat heeft geresulteerd in een aantal prachtige kunstwerken die het verhaal van de bundel versterken. De bundel bevat gedichten die Bruinja in het Fries schreef met daarbij de Nederlandse vertalingen. Bij de presentatie zijn aanwezig: Wim Brands, Anneke Claus, Erik Jan Harmens, Elmar Kuiper, nomas Moehlmann, Jabik Veenbaas en Tsead Bruinja. De muzie wordt verzorgd door Denvis en Leine. Zie ook: http://www.perdu.nl/.

Amsterdam, neater en Poezieboekhandel Perdu, Kloveniersburgwal 86

Vorlesebuehne III, met: Bernhard Christiansen, Sylvia Hubers, Bertine Klappe, Marein Baas, Caroline Kramer, Michiel Lieuwma, Maaike Haneveld, zondag 21 december 2008, 14.00 uur; entree: 5 euro

 • Het wemelt in Nederland van poezie. Het korte proza leidt een weggemoffeld en onderdrukt leven. De initiatiefnemers van de Vorlesebuehne willen een stempel gaan ontwikkelen, een kleine stempel die zij op dit landje kunnen drukken. Er moet iets anders.
  In Berlijn zijn de wekelijkse Vorlesebuehnen een erg populair fenomeen. Vaste kleine groepjes van mannelijke dertigers of veertigers die afwisselend op een literair-grappige manier over hun alledaagse ellende vertellen. Deze Vorlesebuehne wordt een Nederlandse variant daarvan. Geen mannelijke dominantie en geen voorspelbare humor, wel kort proza en een afkeer van poezie, wel ook schrijvers die van zichzelf een personage durven te maken en u dat voor willen lezen. En net als in Berlijn ook tussendoor eens een vreemd liedje, een neatertekstje, een hoorspelletje of een kleine vreemde soap.
  De Vorlesebuehne is een maandelijks verschijnsel, elke derde zaterdag van de maand om 20.00 uur in de Utrechtse houtzaagmolen ‘De Ster’, elke derde zondag om 14 uur in het Amsterdamse literaire centrum Perdu. Zie ook: http://www.perdu.nl/.

Leiden, Academiegebouw, Groot Auditorium, Rapenburg 73

Lezing Annony Grafton over Josephus Justus Scaliger, woensdag 21 januari 2009, 11.00-12.00 uur

 • Onder de titel ‘Joseph Scaliger (1540-1609). ne meanings of scholarship in late renaissance Europe’, houdt Annony Grafton een lezing over Scaliger. Prof. dr. Annony Grafton is de Henry Putnam University Professor of History aan Princeton University. Hij is tevens eredoctor van de Universiteit Leiden. Onder zijn diverse publicaties op het gebied van de Renaissance zijn verschillende boeken over Scaliger waaronder het standaardwerk ‘Joseph Scaliger. A study in ne history of classical scholarship (1983-1993)’. De lezing wordt georganiseerd door het Scaliger Instituut van de Universiteitsbiblioneek Leiden. Het Scaliger Instituut houdt de gedachte aan Scaliger levend o.a. door het faciliteren van onderzoek en onderwijs naar de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbiblioneek van Leiden. Zie ook de website: http://www.biblioneek.leidenuniv.nl/scaligerinstituut/ en http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/11/081136.html.

(2)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 3 december 2008
From: A. van Kessel <A.vanKessel@communicatie.ru.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081202.html
Subject: Rub: 0812.02: Hora est! Gepromoveerd: Marina Ruiter, di 9 december 2008 te Nijmegen

===================================================================
Hora est! Gepromoveerd: Marina Ruiter, 9 december 2008 te Nijmegen
===================================================================

Marina Ruiter: Speaking in ellipses: ne effect of a compensatory style of speech on functional communication in chronic agrammatism Promotores: prof. dr. H.H.J. Kolk en prof. dr. A.C.M. Rietveld.

Duizenden mensen in Nederland hebben, door een beroerte, last van Broca-afasie. Ze kunnen wel losse woorden vinden, maar hebben grote moeite met het maken van zinnen. Spraak- en taalpanologe Marina Ruiter, werkzaam bij de Nijmeegse Sint Maartenskliniek, onderzocht of de communicatieproblemen van chronische Broca-afasiepatienten afnemen wanneer zij leren om te spreken in ellipsen. Dat blijkt inderdaad te werken. Ruiter promoveerde op 9 december aan de Radboud Universiteit Nijmegen op dit onderwerp.

Marina Ruiter studeerde spraak- en taalpanologie en logopedie. Ze werkt als spraak- en taalpanoloog/logopedist in het revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek, bij het Ambulant Centrum Hersenletsel Nijmegen (ACHN) en het Afasieteam Nijmegen. Haar promotieonderzoek is begeleid vanuit het Donders Centre for Cognition en het Centre for Language Studies, onderzoeksinstituten van de Radboud Universiteit Nijmegen.

(3)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 5 december 2008
From: Jerzy Koch <jerzykoch@poczta.fm>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081203.html
Subject: Rub: 0812.03: Hora est! Gepromoveerd: Ewa Dynarowicz, vr 17 oktober 2008 te Poznan

=================================================================
Hora est! Gepromoveerd: Ewa Dynarowicz, 17 oktober 2008 te Poznan
=================================================================

Ewa Dynarowicz: De Zuid-Afrikaanse overgangsperiode: Waarheids- en Verzoeningscomissie en literaire represenaties van het identiteitsreconstructieproces

Op 17 oktober 2008 is Ewa Dynarowicz gepromoveerd op haar onderzoek naar de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Ewa Dynarowicz is werkzaam aan de Adam Mickiewicz Universiteit in Poznan, Polen. De studie getiteld ‘De Zuid-Afrikaanse overgangsperiode: Waarheids- en Verzoeningscomissie en literaire represenaties van het identiteitsreconstructieproces’ presenteert de verschillende aspecten van het proces van de identiteitsreconstructie op twee niveaus: het collectieve / maatschappelijke en het persoonlijke/individuele. De Zuid-Afrikaanse transformatie wordt vanuit drie perspectieven gepresenteerd daar de auteur de receptie van TRC in Zuid-Afrika, Nederland en Polen in vergelijkend perspectief analyseert. Op die manier wordt vanuit diverse hoeken licht geworpen op de verschillende aspecten van de verwerking van het traumatische verleden, de relatie heden-verleden en de identiteitsreconstructie. Tegelijkertijd wordt de Zuid- Afrikaanse overgangsperiode en de buitenlandse receptie daarvan tot uitgangspunt voor verdere reflectie over de huidige conditie van de respectievelijk Nederlandse en Poolse samenleving.

(4)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Datum: Fri, 5 Dec 2008 11:14:56 +0100
From: Wetenschapsredactie Wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081204.html
Subject: Med: 0812.04: Dr. Margot van Mulken benoemd tot hoogleraar Internationale bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen

====================================================================
Dr. Margot van Mulken hoogleraar Internationale bedrijfscommunicatie
====================================================================

Dr. M.P.J. (Margot) van Mulken (Geleen, 1963) is met ingang van 1 november 2008 benoemd tot hoogleraar Internationale bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Margot van Mulken studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit en behaalde in 1987 cum laude haar doctoraaldiploma. In 1993 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam op de dissertatie: ne Manuscript Tradition of ne ‘Perceval’ of Chretien de Troyes: a stemmatological and dialectological approach. Dit is een onderzoek naar de familierelaties en dialectologische achtergronden van de middeleeuwse handschriften die het verhaal van de Graal, de Percevai van Chretien de Troyes bevatten.

Dr. Van Mulken was docent Frans aan de Vrije Universiteit. In 1992 werd ze benoemd aan de Radboud Universiteit als docent Frans en docent Bedrijfscommunicatie Letteren en sinds 2007 is ze universitair hoofddocent bedrijfscommunicatie. In de tussenliggende periode vervulde Van Mulken verschillende functies, onder meer die van coordinator van het Centrum voor Internationale Bedrijfscommunicatie.

De internationale bedrijfscommunicatie bestudeert de invloed van taal en cultuurverschillen in de communicatie van nationaal en internationaal opererende organisaties. Bedrijfscommunicatie is een masteropleiding. Prof. Van Mulken verzorgt onderwijs in deze masteropleiding en zal onderzoek doen naar de talige en culturele factoren die succesvolle internationale communicatie kunnen blokkeren of juist bevorderen. In het bijzonder zal ze aandacht schenken aan de effecten van stijlverschillen op de overtuigingskracht van de boodschap.

Margot van Mulken is onder meer redacteur van Tekstblad en schrijft columns voor het universiteitsblad Vox.

(5)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 1 december 2008
From: Tike de Boer <tdeboer@lezen.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081205.html
Subject: Med: 0812.05: Uitreiking Stichting Lezen Scriptieprijs, Amsterdam, di 16 december 2008

==========================================================================
Uitreiking Stichting Lezen Scriptieprijs, dinsdag 16 december te Amsterdam
==========================================================================

Stichting Lezen Nederland en Stichting Lezen Vlaanderen hebben het genoegen u uit te nodigen voor de uitreiking van de Stichting Lezen Scriptieprijs 2008, de bekroning voor de beste afstudeerscriptie over lezen. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats op dinsdag 16 december om 20.00 uur in Museum Geelvinck, Herengracht 518 in Amsterdam.

Programma:

Ontvangst in Museum Geelvinck vanaf 19.30 uur
Het programma begint om 20.00 uur met een introductie van het Museum Geelvinck, aansluitend is er een welkomstwoord door Aad Meinderts, directeur Stichting Lezen.
Na een kort muzikaal intermezzo door het ensemble Fauvist worden de laureaten geinterviewd, waarna om 21.30 uur de uitreiking van de Stichting Lezen Scriptieprijs 2008 plaatsvindt. Tot besluit heffen we het glas op de winnaar.

U kunt zich per e-mail aanmelden voor deze bijeenkomst: dvanderzander@lezen.nl

Vriendelijke groet ook namens Stichting Lezen Vlaanderen,

Desiree van der Zander
Communicatie & PR
Stichting Lezen
Oxford House
Nieuwezijds Voorburgwal 328G
1012 RW Amsterdam
T (0031) (0)20-6230566
E dvanderzander@lezen.nl
I http://www.lezen.nl

(6)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 9 december 2008
From: Anton Scheepstra <passuit@xs4all.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081206.html
Subject: Med: 0812.06: Tien jaar Poeziemaranon op wo 28 en do 29 januari 2009 in Groningen

=====================================
Tien jaar Poeziemaranon in Groningen
=====================================

Tiende Poeziemaranon tijdens tiende Gedichtendag: van Judin Herzberg tot Def P, een wereldrecordpoging en een nieuwe stadsdichter…

Op woensdag 28 en donderdag 29 januari 2009 vindt in de stad Groningen voor de tiende keer de Poeziemaranon plaats. Tien jaar geleden, toen de (Landelijke) Gedichtendag van start ging, stak in Groningen een groot aantal organisaties de koppen bij elkaar om iets te doen wat alleen in Groningen kan: 24 uur continu poezie brengen. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een van de grotere poezie- evenementen in het jaar, met nu meer dan 24 uur gedichten en aanverwanten in neaters, boekhandels, biblioneek, cafes, scholen en museum.

Het programma

De Stichting Poeziemaranon verzorgt zelf drie programmaonderdelen:

De start met de Gedignag op woensdagavond in Vera. Daar kenmerkt het programma zich door een mix van poezie en muziek, van klassiek tot hiphop. Optredenden daar zijn: Jurre van de Berg, begeleid door Judin Bouma (zang) en Vincent Zwiggelaar (piano), Krijn Peter Hesselink, Fred Papenhove, Jaap Blonk, Def P en Stuurbaard Bakkebaard.

Donderdag 29 januari overdag zijn er poetische rondleidingen over de Waterhouse-tentoonstelling in het Groninger Museum, verzorgd door de dichters Willem Jan van Wijk, Jane Leusink en Ronald Ohlsen. Zij stellen de poetische invloeden in het werk van Waterhouse centraal.

De Slotmanifestatie (donderdagavond in het Grand neatre) biedt weer een aantal hoogtepunten uit poetisch Nederland. Met in elk geval optredens van Koos van Zomeren, Laura Demelza Bosma, K. Michel, Judin Herzberg, Els Moors, H.H. ter Balkt en muziek van Leine.

Daarnaast vinden er gedurende de gehele dag nog diverse andere poezieprogramma’s plaats. Aan de precieze invulling wordt nog gewerkt. Op de website is steeds de nieuwste de informatie te vinden, en begin januari verschijnt het programmaboekje.

Wereldrecordpoging

Donderdag 29 januari wordt overdag een poging gedaan een wereldrecord te vestigen: zoveel mogelijk dichters in een programma laten optreden. Alle dichters uit Groningen (toch al een poeziestad) en het verre ommeland worden opgeroepen mee te doen. Aanmelden via mail: maranon@abecedarium.nl. De wereldrecordpoging begint om 11.00 uur in cafe Ugly Duck, Zwanestraat 28.

Stadsdichter

Tijdens de Slotmanifestatie zal ook bekend worden gemaakt wie de nieuwe stadsdichter van Groningen wordt. Wie wordt voor de komende twee jaar de opvolger van Bart FM Droog, Ronald Ohlsen en Rense Sinkgraven?

Alle nieuws en programma-aanvullingen op
http://www.poeziemaranon.nl.

(7)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 11 december 2008
From: Alpita de Jong <alpita.dejong@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081207.html
Subject: Med: 0812.07: Interview over Friese letterkundige Joost Halbertsma (1789-1869)

================================================================
Interview over Friese letterkundige Joost Halbertsma (1789-1869)
================================================================

Er zijn weinig onderwerpen waar de negentiende-eeuwse letterkundige Joost Halbertsma (1789-1869) zich niet voor interesseerde. Hij wordt doorgaans gezien als iemand die zich vooral met de Friese taal en letterkunde bezighield, maar hij verdiepte zich in de meest uiteenlopende talen en culturen en schreef opstellen over velerlei onderwerpen. Zo was hij de eerste die in het Nederlands schreef over het Boeddhisme en de oude teksten waarin de beginselen van het Boeddhisme waren opgetekend.

De Boeddhistische Omroep Stichting zond 30 november jl. een interview uit waarin Alpita de Jong vertelt over Joost Halbertsma, zijn werk en zijn correspondentie met andere geleerden in Europa. Het interview kan worden beluisterd via: http://cgi.omroep.nl/cgi- bin/streams?/radio5/bos/demiddenweg/20081130-22.wma

(8)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 10 december 2008
From: Jeroen Dera <jeroenDera@student.ru.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081208.html
Subject: Med: 0812.08: Postacademische cursus 'Recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde', Radboud Universiteit, Nijmegen, voorjaar 2009

===========================================
Postacademische cursus
Recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde,
voorjaar 2009
===========================================

In het voorjaar van 2009 organiseert de Opleiding Nederlandse taal en cultuur van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met de Reunistenkring Nederlands van deze universiteit weer een postacademische cursus Recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde. De cursus is bedoeld voor neerlandici, leraren Nederlands en andere belangstellenden.

In acht bijeenkomsten worden op woensdagavonden tussen 21 januari en 15 april verschillende zeer recente Nederlandstalige werken besproken. De colleges worden gegeven door docenten van de opleidingen Nederlands en Literatuurwetenschap. Een inleidend college wordt verzorgd door dr. Odile Heynders van de Universiteit van Tilburg.

Het complete programma:

 • wo 21 januari 2009: Odile Heynders (Universiteit van Tilburg) inleiding in de recente literatuur
 • wo 28 januari 2009: Esner Op de Beek: De literaire kring van M. Februari
 • wo 4 februari 2009: Jos Joosten: ‘De voorbode van iets groots’ van Dirk van Bastelaere
 • wo 18 februari 2009: Jos Muyres: ‘De lammeren’ van Mustafa Koer
 • wo 4 maart 2009: Rob van de Schoor: ‘Koetsier Herfst’ van Charlotte Mutsaers
 • wo 18 maart 2009: Manijs Sanders: ‘Het recht op terugkeer’ van Leon de Winter
 • wo 1 april 2009: Jos Joosten: ‘Eindelijk volstrekt alleen’ van L. Wiener
 • wo 15 april 2009: Jos Muyres: ‘Omega Minor’ van Paul Verhaeghen

De kosten voor de cursus bedragen EUR 125,-. Aanmelden kan door voor 16 januari 2009 het digitale aanmeldingsformulier in te vullen en het verschuldigde bedrag over te maken op Postbankrekeningnummer 23 33 985 t.n.v. Stg. KU-Radboud Universiteit Nijmegen Letteren FDL o.v.v. kostenplaatsnummer 23/8306.40 PAO2009. U kunt ook om een schriftelijk aanmeldingsformulier vragen: j.muyres@let.ru.nl.

Link digitaal aanmeldingsformulier: http://www.ru.nl/nederlands/informatie_voor/alumni/postacademische/ aanmeldingsformulier/

(9)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 12 december 2008
From: redactie@taalschrift.org <redactie@taalschrift.org>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081209.html
Subject: Web: 0812.09: Decembernummer Taalschrift online

=================================
Decembernummer Taalschrift online
=================================

Het decembernummer van Taalschrift staat online.

Discussie: Dialecten verdwijnen, of we dat nu leuk vinden of niet

Door Wim Daniels
Onze dialecten verdwijnen en dat leidt tot merkwaardige reacties, stelt taalkenner Wim Daniels vast. Sommige mensen verdedigen luidkeels dialect, maar ze doen dat in de standaardtaal. Anderen spreken op het lachwekkende af een dialect waar ze niet mee zijn opgegroeid. “Het enige wat je nog kunt doen, is je dialect vastleggen en er zo lang mogelijk van genieten”, besluit Daniels. En wat denkt u ervan?
http://taalschrift.org/discussie/004261.html

Reportage: Ambtenarentaal zoekt plakfactor

Door Jan T’Sas
Moet u uw belastingbrief ook drie keer lezen voor u begrijpt wat er staat? Waarom vult een op de drie Nederlanders een officieel formulier niet zelf in? En is het toeval dat de website voor eenvoudiger administratie in Vlaanderen Kafka heet? Onderzoekers van de Taalunie vroegen aan Vlamingen, Nederlanders en Surinamers wat ze vinden van de taal van de overheid. Het antwoord staat in het nieuwe Taalpeilonderzoek. Maar nu al dringend gezocht: ‘ambtenarees’ met een plakfactor.
http://taalschrift.org/reportage/004260.html

En verder:

Taalclip: Waarom liggen we soms in een deuk bij
Regeringsmededelingen? En hoe kan het beter? Zie: http://taalschrift.org/
Vraag van de maand: Is een wigwam een indianentent? Zie: http://taalschrift.org/
Tip: ‘Van abracadabra tot zeppelin en 498 andere woorden die zijn afgeleid van eigennamen. Van Dale Modern Eponiemenwoordenboek’ door Ewoud Sanders. Utrecht – Antwerpen, 2008. Meer info in Taalschrift!
http://taalschrift.org/

(10)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 30 november 2008
From: Walter Salet <walter.salet@gmail.com>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081210.html
Subject: Web: 0812.10: Nieuw rijmwoordenboek online

============================
Nieuw rijmwoordenboek online
============================

De Nederlandse taal bevat bijna ontelbaar veel woorden die bij het schrijven van gedichten, versjes en andere poezie gebruikt kunnen worden. De website http://www.rijmwoordenboek.net bevat de grootste verzameling rijmwoorden en zijn systematisch zijn gerangschikt qua klank, klemtoon en aantal lettergrepen. Het vormt een onmisbaar instrument voor dichters, rijmpieten en andere creatieve liefhebbers van de Nederlandse taal.

(11)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 3 december 2008
From: dbnl <nieuws@dbnl.org>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081211.html
Subject: Web: 0812.11: Nieuwe titels DBNL, december 2008

=================================
Nieuwe titels DBNL, december 2008
=================================

 • Bert Bakker, Gerrit Borgers, Jan Hulsker, Jurriaan Schrofer en Ellen Warmond, A. Roland Holst
 • Bert Bakker, Gerrit Borgers, Jan Hulsker, Jurriaan Schrofer en Ellen Warmond, S. Vestdijk
 • Jan van Boendale, Der leken spieghel
 • A.L. Constandse, Anarchisme van de daad
 • Willem Frijhoff en Marijke Spies, 1650. Bevochten eendracht
 • G. Groen van Prinsterer, Ongeloof en revolutie
 • Constantijn Huygens, Briefwisseling. Deel 1: 1608-1634 (ed. J.A. Worp)
 • Constantijn Huygens, Briefwisseling. Deel 2: 1634-1639 (ed. J.A. Worp)
 • Constantijn Huygens, Briefwisseling. Deel 3: 1640-1644 (ed. J.A. Worp)
 • Constantijn Huygens, Briefwisseling. Deel 4: 1644-1649 (ed. J.A. Worp)
 • Constantijn Huygens, Briefwisseling. Deel 5: 1649-1663 (ed. J.A. Worp)
 • Constantijn Huygens, Briefwisseling. Deel 6: 1663-1687 (ed. J.A. Worp)
 • A.G. Jongkees, Het groot privilegie van Holland en Zeeland (14 maart 1477)
 • E.H. Kossmann, De Lage Landen 1780-1980
 • Fred van Leeuwen, Bert Bakker, Gerrit Borgers, Jan Hulsker, Jurriaan Schrofer en Ellen Warmond, Pierre Kemp
 • Hubert Meeus, Repertorium van het ernstige drama in de Nederlanden 1600-1650
 • Filip de Pillecyn, Verzameld werk 1
 • Filip de Pillecyn, Verzameld werk 2
 • Filip de Pillecyn, Verzameld werk 3
 • Filip de Pillecyn, Verzameld werk 4
 • Henri Pirenne, Geschiedenis van Belgie. Deel 1
 • Henri Pirenne, Geschiedenis van Belgie. Deel 2
 • Henri Pirenne, Geschiedenis van Belgie. Deel 3
 • Henri Pirenne, Geschiedenis van Belgie. Deel 4
 • Henri Pirenne, Geschiedenis van Belgie. Deel 5
 • Henri Pirenne, Geschiedenis van Belgie. Deel 7
 • Christine de Pisan, De stede der vrauwen. Een diplomatische transcriptie van de Middelnederlandse vertaling (1475) van Christine de Pizans ‘Livre de la cite des dames’ (1405) (ed. N. Verselewel de Witt Hamer en M. Oort)
 • Olf Praamstra, Bernt Luger, Harry G.M. Prick en Kees Nieuwenhuijzen, Conrad Busken Huet
 • Mariette Haarsma, Erna Staal en Murk Salverda, De onderkant van het tapijt. Harry Mulisch en zijn oeuvre 1952-1992
 • Simon Stevin, De niende
 • Frank vande Veire, De geplooide voorstelling
 • Alois Walgrave, Het leven van Guido Gezelle, Vlaamschen priester en dichter
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 7
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 9
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 10
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 11
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 12
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 13
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 14
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 15
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 16
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 17
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 18
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 19
 • Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde, Jaargang 20

Zie ook: http://www.dbnl.org/nieuws/2008_12.php

(12)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 1 december 2008
From: Jan Goossens <Jan.Goossens@arts.kuleuven.ac.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081212.html
Subject: Lit: 0812.12: Pas verschenen: Nieuw deel van de Bibliothek mittelniederlaendischer Literatur: Heinric van Veldeken, Sente Servas. Herausgegeben und uebersetzt von Jan Goossens, Rita Schlusemann und Norbert Voorwinden. (Muenster 2008)

==============
Pas verschenen
==============

Nieuw deel van de Bibliothek mittelniederlaendischer Literatur: Heinric van Veldeken, Sente Servas. Herausgegeben und uebersetzt von Jan Goossens, Rita Schlusemann und Norbert Voorwinden. Verlag Muenster 2008. 417 blz.; EUR 39,80

De reeks Bibliothek mittelniederlaendischer Literatur (BIMILI) bevat edities van belangrijke Middelnederlandse literaire werken met ernaast een Duitse vertaling. In elk deel staat ook een uitvoerig “Nachwort”, waarin de uitgegeven tekst en zijn overlevering worden toegelicht. De reeks zal twaalf delen omvatten. Ze is het resultaat van een samenwerking van Nederlandse, Belgische en Duitse medievisten. De redactie van de reeks wordt gevormd door Bart Besamusca en Carla Dauven-van Knippenberg. Tot nog toe verschenen drie delen: Karel ende Elegast, Reynaerts Historie en de Sente Servas van Heinric van Veldeken. De uitgave van de pas verschenen Sente Servas is verzorgd door Jan Goossens, Rita Schlusemann en Norbert Voorwinden. De tekst van het 6230 verzen omvattende gedicht over het leven en de wonderwerken van de patroonheilige van Maastricht is die van het Leidse handschrift van omstreeks 1470. In het Nachwort is systematisch de literatuur verwerkt die in de laatste decennia over deze oudste tekst van de Middelnederlandse letterkunde verschenen is. Ook wordt de manier waarop Veldeke zijn bronnen heeft bewerkt, uitvoerig toegelicht.

(13)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 1 december 2008
From: Jan Goossens <Jan.Goossens@arts.kuleuven.ac.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081213.html
Subject: Lit: 0812.13: Pas verschenen: Deel 80 van de Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie (2008)

==============
Pas verschenen
==============

Deel 80 (2008) van de Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie

In deel 80 (2008) van de Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie staat onder meer op p. 33-258 een studie van Jan Goossens, ‘Dialectgeografische grondslagen van een Nederlandse taalgeschiedenis’. Het werk is als synnese van de verworvenheden van de dialectologie voor de Nederlandse taalgeschiedenis en tevens als reactie op de talrijke taalhistorische handboeken van de laatste jaren geconcipieerd. Het bevat 31 taalkaarten, waaronder een kleuren-herdruk van de moeder van alle indelingskaarten van de Nederlandse dialecten, die van Jan te Winkel van 1898.

Een overdruk van deze tekst is ook als zelfstandige publicatie van 226 bladzijden verkrijgbaar als nummer 12 in de reeks Overdrukken van de Vlaamse Afdeling van de Commissie en als nummer 8 in de reeks Bijlagen van de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde. Het kan besteld worden bij de Drukkerij G. Michiels, Industriezone “Overhaem”, Rietmusweg 96, B-3700 Tongeren (info@michielsprinting.be) of bij het Secretariaat van de VLDN, Sparrenhof 13, B-3290 Diest (secretariaat-vldn@skynet.be). Prijs: EUR 17,00.

(14)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 4 december 2008
From: A. van Strien <a.van.strien@let.vu.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081214.html
Subject: Lit: 0812.14: Pas verschenen: Constantijn Huygens, Hofwijck. Historisch-kritische uitgave (…) door Ton van Strien (…) en (…) Willemien B. de Vries. (Amsterdam 2008)

==============
Pas verschenen
==============

Constantijn Huygens, Hofwijck. Historisch- kritische uitgave met commentaar, bezorgd door Ton van Strien, met een studie van de literair- en ideeenhistorische context door Willemien B. de Vries. Amsterdam (KNAW Press), 2008. Monumenta Literaria Neerlandica XV, 1-3. ISBN 978-90-6984-565-4; verkoopprijs EUR 119.

Het boek is verschenen als deel XV, band 1 en 2, in de reeks Monumenta Literaria Neerlandica, en is uitgegeven onder auspicien van het Huygens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de C. Louise nijssen-Schoutestichting, de Vereniging Hofwijck en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

In zijn grote gedicht Hofwijck, geschreven in de jaren 1650 en 1651, geeft Constantijn Huygens (1596-1687) een beschrijving van de buitenplaats die hij bij Voorburg had laten aanleggen, en tegelijkertijd een verantwoording van de manier waarop hij daar zijn (vrije) tijd doorbracht.

Het gedicht geldt al sedert zijn verschijning als een meesterwerk en is ook van beslissende invloed geweest op de vorming van het (typisch Nederlandse) literaire genre ‘hofdicht’. Maar wat het vooral zo belangrijk maakt is de inkijk die het biedt in de leef- en denkwereld van een buitengewoon veelzijdig zeventiende-eeuwer, die vanouds geldt als een sleutelfiguur in de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Aan de ene kant geeft Huygens in Hofwijck blijk van zijn grote gehechneid aan het klassieke, christelijk-humanistische erfgoed. Hij tooide zijn gedicht op met een veelheid van citaten uit bijbel, kerkvaders en Griekse en Latijnse auteurs, en het onderzoek voor deze uitgave heeft aannemelijk gemaakt dat hij daarbij niet steunde op destijds populaire bloemlezingen en citatenverzamelingen, maar dat hij werkelijk volkomen vertrouwd was met de vereerde traditie. Seneca en Cicero, maar ook talrijke veel minder bekende auteurs citeert Huygens uit het hoofd en kent hij uit eigen lectuur.

Aan de andere kant getuigt het gedicht van Huygens’ fascinatie met de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen van zijn tijd. Hofwijck (de buitenplaats) is geen geisoleerd paradijs. Integendeel, het is een plek waar Huygens zichzelf en de wereld bekijkt en bestudeert. Hij denkt na over zijn eigen, geprivilegieerde plaats in de maatschappij, en probeert zich een voorstelling te maken van de plaats van de mens in de kosmos. Uitvoerig staat hij stil bij allerlei natuurverschijnselen, en niet om er morele lessen uit te trekken (zoals tijdgenoten als Jacob Cats en vele anderen deden), maar vanuit een moderne, wetenschappelijke belangstelling. Het heelal, het weer, mineralen, planten en dieren en het menselijk lichaam: alles boeit hem en vormt stof voor de gesprekken op Hofwijck. Ook daarbij speelt zijn boekenkast een rol, maar dan zijn het niet de boeken van Cicero en Seneca, maar die van Copernicus, Gilbert en Descartes.

Deze inhoudelijke aspecten worden in deze uitgave uitvoerig toegelicht. Daarnaast wordt er een gedetailleerd beeld gegeven van de wording van het gedicht en van de verdere tekstgeschiedenis. Van Hofwijck is een ongekende rijkdom aan materiaal voorhanden, dat ons in staat stelt zowel het ontstaan van het gedicht als de totstandkoming van drie uitgaven tijdens Huygens’ leven op de voet te volgen.

De oudste bron (afgezien van enkele nog eerder te dateren snippers) is een soort ‘klad’, geschreven tussen mei 1650 en december 1651: het bevat een groot aantal doorhalingen en aanvullingen waarin men het gedicht als het ware ziet ontstaan. Op basis van deze eerste versie heeft Huygens (waarschijnlijk in de eerste maanden van 1652) een net afschrift laten maken. Dat heeft hij vervolgens eigenhandig gecorrigeerd en bovendien voorzien van de genoemde citaten uit klassieke auteurs en kerkvaders; ook voegde hij een uitvoerig gedicht ‘Aenden leser’ toe, met een buitengewoon geestige en boeiende beschouwing over zijn eigen rol als dichterlijk ‘beschrijver’ van zijn buitenplaats. Dit afschrift liet Huygens in voorjaar en zomer van 1652 circuleren onder een aantal vrienden, om het vervolgens aan een uitgever aan te bieden; dat werd (uiteindelijk) de Haagse uitgever Adriaen Vlacq. Het afschrift vertoont alle sporen van het gebruik als drukkerskopij en zo is ook weer met een grote mate van nauwkeurigheid vast te stellen hoe Huygens ook nog tijdens de fase van zetten en drukken bleef schaven aan zijn tekst. Ook voor de volgende uitgaven van het gedicht (in zijn verzamelbundel Koren-bloemen van 1658 en 1672) is hij intensief met de tekst bezig geweest.

Een en ander geeft niet alleen inzicht in de eisen die Huygens als dichter aan zichzelf stelde, maar het laat ook zien hoe nauwgezet hij toezicht hield op de totstandkoming van de verschillende uitgaven van zijn gedicht. Hij kiest zijn uitgever met zorg, raadpleegt vrienden en vraagt zelfs persoonlijk een ‘privilege’ aan bij de Staten van Holland, om te voorkomen dat anderen met zijn tekst aan de haal konden gaan. Het tekent hem als modern auteur van een persoonlijk oeuvre.

Hofwijck is een indrukwekkend gedicht van een van de voornaamste dichters van de Gouden Eeuw, en de rijkdom van het bewaarde materiaal (handschriften, drukken, correspondentie) geeft de mogelijkheid om heel precies vast te stellen hoe de tekst ontstond en hoe het boek gemaakt werd. Deze uitgave laat dit alles tot in details zien en bevat bovendien een uitvoerig commentaar, dat de mogelijkheid biedt om Huygens’ soms ‘moeilijke’, maar altijd boeiende gedicht van regel tot regel te volgen.

Zie ook: http://www.teksteditie.org/index.php?option=com_content&view=article &id=98:nieuw-deel-monumentareeks&catid=41:actueel-nieuws&Itemid=86

(15)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 5 december 2008
From: Uitgeverij Vantilt <godelieve@vantilt.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081215.html
Subject: Lit: 0812.15: Pas verschenen: Rajesh Heynickx. Meetzucht en mateloosheid. Kunst, religie en identiteit in Vlaanderen tijdens het interbellum. (Nijmegen 2008)

==============
Pas verschenen
==============

Rajesh Heynickx. Meetzucht en mateloosheid. Kunst, religie en identiteit in Vlaanderen tijdens het interbellum. Nijmegen, Vantilt, 2008. 480 blz.; EUR 29,95; ISBN 978-90-77503-90-4

Vlaamse kanolieke intellectuelen en kunstenaars maakten tussen de twee wereldoorlogen voortdurend gewag van ordeloosheid en onttovering. In een complexer wordende wereld werd het spiritueel deficit steeds groter. Om aan die spiraal te ontsnappen, riepen ze hun artistieke realisaties en esnetische neorieen uit tot remedies. Kunst werd een middel om regelmaat en eenheid te brengen in het leven. Tegelijk deed zij dienst als de opstap naar het eeuwige raadsel. Kunst werd een kwestie van systematische beheersing en sacrale overgave, van meetzucht en mateloosheid.

Rajesh Heynickx onderzoekt in ‘Meetzucht en mateloosheid’ hoe tijdens het interbellum in Vlaamse kanolieke kringen oude geloofswaarheden in nieuwe artistieke vormen werden omgezet. Bovendien toont hij hoe moderne romans, gebouwen en schilderijen een traditionele geloofswereld in zich meedroegen. De voorvechter van het Nieuwe Bouwen, Huib Hoste, werd in zijn vernieuwingsdrang afgeremd door zijn kanolicisme. De romanvernieuwer Gerard Walschap was naast aneist ook nomist. En de promotor van de abstracte schilderkunst Michel Seuphor leefde, zoals zijn vergeten bekering leert, in de glazen kooi van zijn kanolieke opvoeding.

Expressionisten die de middeleeuwer nomas van Aquino als een goeroe vereerden, een art-deco restaurant met de naam Rerum Novarum, loopgravenkunst met mystieke ambities, erudiete priester-dichters vol van nostalgie, betonkerken: ‘Meetzucht en mateloosheid’ bestrijkt de bandbreedte tussen amechtig herinneren en utopisch dromen. De religieuze geschiedenis vormt in dit boek een uitvalsbasis om de verbindingen tussen geloof en identiteit te exploreren en het meerzinnige karakter van pionierende modernisten te doorgronden. Daarmee werpt ‘Meetzucht en mateloosheid’ een prangende vraag op over het Vlaamse interbellum: waarom kon ‘modern zijn’ nooit met een complexloos ‘eigentijds zijn’ samenvallen?

Zie ook: http://www.vantilt.nl/detboek.aspx?Boek_ID=123

Voor informatie kunt u contact opnemen met Uitgeverij Vantilt. T: 024-3249692, E: info@vantilt.nl

(16)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 5 december 2008
From: Uitgeverij Vantilt <godelieve@vantilt.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081216.html
Subject: Lit: 0812.16: Pas verschenen: Menno Hertzberger. Boeken, veel boeken - en mensen. Herinneringen aan Internationaal Antiquariaat Menno Hertzberger 1920-1970. Bezorgd door Nico Kool en ingeleid door Piet J. Buijnsters. (Nijmegen 2008)

==============
Pas verschenen
==============

Menno Hertzberger. Boeken, veel boeken – en mensen. Herinneringen aan Internationaal Antiquariaat Menno Hertzberger 1920-1970. Bezorgd door Nico Kool en ingeleid door Piet J. Buijnsters. Nijmegen: Uitgeverij Vantilt, 2008. ISBN 978 94 6004 012 2, paperback. 64 pagina’s, EUR 13,50.

In 2008 kwam bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbiblioneek Amsterdam een unieke boekhistorische bron aan het licht: de ongepubliceerd gebleven memoires uit 1970 van de Amsterdamse antiquaar Menno Hertzberger (1897-1982). Zijn in 1920 opgerichte Internationaal Antiquariaat Menno Hertzberger behoorde tot de top van het antiquariaat in binnen- en buitenland.

Onder de titel ‘Boeken, veel boeken – en mensen’ verschijnen Hertzbergers herinneringen nu alsnog in druk. Een halve eeuw handel in oude boeken en handschriften passeert de revue. Kwistig met sprekende anekdotes vertelt Hertzberger over zijn jeugd en leerjaren, over de lotgevallen van zijn firma en over de kleurrijke verzamelaars die hij tot zijn klantenkring mocht rekenen. Hij wijdt bespiegelingen aan het belang van een vakopleiding en goede catalogi, schetst de veranderingen in het twintigste-eeuwse antiquariaat en beschrijft zijn voortrekkersrol bij de oprichting van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren en de International League of Antiquarian Booksellers.

‘Boeken, veel boeken – en mensen’ biedt een unieke blik achter de schermen van het vermaarde Internationaal Antiquariaat Menno Hertzberger, door de bril van de hoofdrolspeler.

Zie ook: http://www.vantilt.nl/detboek.aspx?Boek_ID=244

Voor informatie kunt u contact opnemen met Uitgeverij Vantilt. T: 024-3249692, E: info@vantilt.nl

(17)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 6 december 2008
From: Parmentier info <info@literairtijdschriftparmentier.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081217.html
Subject: Lit: 0812.17: Pas verschenen: Nieuw nummer Parmentier over de natuur

==============
Pas verschenen
==============

Nieuw nummer Parmentier over de natuur

Op zondag 23 november jongstleden verscheen tijdens de uitreiking van de Literaire Prijs van de provincie Gelderland het nieuwe nummer van literair tijdschrift Parmentier. nema is deze keer ‘Groene Stroom’. In het nummer onderzoeken onder andere Yves Petry, Peter van Lier en D. Hooijer wat het betekent om te schrijven in een wereld die een ecologische ramp te wachten staat.

Hoofdredacteur Arnoud van Adrichem schreef samen met Matnijs Schouten en Lucas Huesgen een klein expose over de opkomst en ontwikkeling van de diepte-ecologie. In cooperatie met Chunglin Kwa laat Van Adrichem voorts zien hoe dwingend metaforen ons denken over de aarde bepalen. In zijn essay ‘Eco- of antropo-?’ formuleert Sven Vitse al dan niet eclectische bedenkingen bij het werk van natuurschrijvers als Ton Lemaire en Ralph Waldo Emerson. Dat het debat niet alleen in tekst tot uitdrukking komt, maar ook in beeld, bewijst Peter Verstratens bijdrage over hedendaagse apocalyptische cinema – rampenfilms die Huesgens ruiters van de knusse redding maar al te goed blijken te kennen.

De essays worden geflankeerd door gedichten en kortverhalen. D. Hooijer situeert haar verhaal in een postapocalyptische maar pijnlijk herkenbare wereld, terwijl het personage van Yves Petry het bestaansrecht van zijn roman verdedigt op een ‘koortsige planeet’. Getuige David Nolens’ droomzuchtige fietser zal de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening deze planeet alvast niet redden. En de dichters? Han van der Vegt gunt de flora en fauna een herkansing op een nieuw werelddeel. Uit het vierluik van Peter van Lier spreekt verontrusting over de nakende ecologische catastrofe, al laat hij ruimte voor ironische relativering: ‘want: / ‘Wie // zag er ooit een dier sterven’ (hier)?’ Samuel Vriezen antwoordt alvast ontkennend: ‘ik heb nooit een vogel zien doodgaan’. Ook de gedichten van B. Zwaal schakelen tussen hoop en radeloosheid: ‘de hartverlamming wacht nog / in de onmachtige staten’. Ondertussen vraagt Paul Bogaert zich af: ‘Wie haalt de rat uit de filter?’

Daarnaast is in het nummer de winnende inzending van de Literaire Prijs van de provincie Gelderland 2008 opgenomen. Onder het lemma ‘Over de natuur’ stuurden bijna 140 aspirant-schrijvers een kortverhaal of drie gedichten in. Winnaar werd Jos Jansen uit Apeldoorn, met zijn verhaal ‘Beukmuis en konijnenkers’, dat samen met het juryrapport staat afgedrukt.

Parmentier 17-4; Groene Stroom

Prijs: EUR 9,- / abonnement (4 nummers per jaar): EUR 25,-

Voor bestellingen en meer informatie zie: http://www.literairtijdschriftparmentier.nl/

(18)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 9 december 2008
From: Judin Kessler < J.Kessler@let.ru.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081218.html
Subject: Sym: 0812.18: Studiedag Middeleeuwen & Renaissance 'Brug of Breuk: Hoe middeleeuws was de Renaissance?', Nijmegen, do 15 januari 2009

====================================================
Studiedag Middeleeuwen & Renaissance
‘Brug of Breuk: Hoe middeleeuws was de Renaissance?’
====================================================

Voor alle studenten van de faculteiten Letteren, Filosofie, Religiewetenschappen, neologie, Rechten en voor alle andere geinteresseerden

15 januari 2009
Gymnasion
zaal GN 003

Toegang gratis – geen inschrijving nodig
Ontvangst om 9.30 uur – opening om 10.00 uur
Aansluitend een borrel in het Sportcafe (Gymnasion)

Vragen of onduidelijkheden? Stuur dan gerust een e-mail naar Judin Kessler: j.kessler@let.ru.nl

Renaissance betekent letterlijk ‘wedergeboorte’. De mens kroop tijdens de Renaissance uit de verstikkende cocon waarin hij tijdens de Middeleeuwen gevangen had gezeten en werd zo opnieuw geboren. De duistere tussentijd, waarin God het enige gebod was en wetenschappelijke debatten verzandden in neoretisch geneuzel, liep ten einde en maakte plaats voor de kritische, vooruitstrevende geest van de Renaissance. Dit tijdperk stond aan de wieg van de Moderne Tijd.

Of lagen de kaarten toch anders? Volgens sommige historici was de Renaissancemens zelf nog al te zeer doortrokken van de tijdgeest waarvan hij te vuur en te zwaard afscheid wilde nemen. Hij probeerde zich, met andere woorden, aan de eigen haren uit het moeras te trekken.

Vormde de Renaissance werkelijk een breuk met het middeleeuwse verleden? Of was deze periode slechts een middeleeuwse puberteit? Deze vraag staat tijdens deze zesde studiedag centraal. Nijmeegse onderzoekers uit verschillende disciplines vertellen hoe middeleeuws de Renaissance volgens hen was. Zij doen dat naar aanleiding van hun eigen onderzoek, dat vaak op het grensgebied ligt van Middeleeuwen en Renaissance. Of misschien wel midden in de Middeleeuwen. Het is maar hoe je het bekijkt.

Programma

9.30 uur Ontvangst met koffie en nee

10.00 uur Opening door dagvoorzitter prof. dr. Paul Bakker

10.10 uur prof. dr. Peter Raedts (Geschiedenis): Haten humanisten de Middeleeuwen?
10.40 uur drs. Werner Gelderblom (GLTC): ‘O vis superba formae’: hoe middeleeuws is Neolatijnse liefdespoezie?

11.10 uur Pauze

11.30 uur drs. Judin Kessler (Nederlands): De laatste der middeleeuwers
12.00 uur dr. Cees Leijenhorst (Filosofie): Marsilio Ficino: tussen Hermes en nomas van Aquino

12.30 uur Lunchpauze

13.30 uur dr. Jan Kuijs (Geschiedenis): Met dank aan het middeleeuwse aflaatstelsel: de financiering van de Sint-Pieter in Rome
14.00 uur Rosanne Hebing MA (Engels): ‘Hemelse Brieven’: twee tekstuele amuletten in een middeleeuws manuscript

14.30 uur Pauze

15.00 uur dr. Margit Rem (Nederlands): Middelnederlands na de middeleeuwen
15.30 uur prof. dr. Daniela Mueller (Religiewetenschappen): Van de ketters naar de heksen: over de macht van beelden

16.00 uur Sluiting en borrel

(19)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 11 december 2008
From: T.W.F. van Dijk <Twf.van_Dijk@n.vu.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/12/081219.html
Subject: Sym: 0812.19: Studiedag over middeleeuwse preken in de volkstaal met aansluitend presentatie van het 'Repertorium van Middelnederlandse preken', Amsterdam, vr 16 januari 2009

==================================================================
Studiedag over middeleeuwse preken in de volkstaal met aansluitend
presentatie van het Repertorium van Middelnederlandse preken
==================================================================

Op vrijdag 16 januari 2009 zal de presentatie van het ‘Repertorium van Middelnederlandse preken’ plaatsvinden. Ter gelegenheid van deze presentatie wordt een studiedag georganiseerd over middeleeuwse preken in de volkstaal, met als titel: ‘Salich sijn sij di dat wort gods hoeren ende dat bewaeren’.

De studiedag zal gehouden worden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Van der Boechorststraat 7 in het Atrium, 1e etage in het gebouw van de Medische Faculteit (op de VU-campus) en zal starten om 10.00 uur. De studiedag wordt georganiseerd door de promotores van het project prof.dr. Christoph Burger (Vrije Universiteit Amsterdam) en prof. dr. nom Mertens (Ruusbroecgenootschap, Universiteit Antwerpen), die samen met drs. Patricia Stoop (Universiteit Antwerpen) het project geleid hebben. Aan het eind van de studiedag zullen de samenstellers, drs. Willemien van Dijk (Vrije Universiteit Amsterdam) en lic. Daniel Ermens (Ruusbroecgenootschap, Universiteit Antwerpen), de vier nieuwe delen van het Repertorium aan u voorstellen.

Graag willen we u uitnodigen om deze studiedag en de presentatie bij te wonen.

Programma:

10.00 Ontvangst met koffie en nee

Ochtendprogramma
—————-

10.30 Opening: prof. dr. Wim Janse (decaan van de Faculteit der Godgeleerdheid, Vrije Universiteit Amsterdam) en prof. dr. Christoph Burger (Vrije Universiteit Amsterdam).
10.40 Dr. Roger Andersson (Riksarchivet, Stockholm): Sermon Form: A question of Language?
11.30 Lic. Daniel Ermens (Ruusbroecgenootschap, Universiteit Antwerpen): ‘Teerste is dat hi een conster si van scriven’. De compositie van Een nuttelijc boec den kerstenen menschen.

12.15 Een eenvoudige broodjeslunch wordt u aangeboden.

Middagprogramma
—————

13.30 Opening: prof. dr. nom Mertens (Ruusbroecgenootschap, Universiteit Antwerpen).
13.40 Dr. Veronica O’Mara (University of Hull): ‘A sermon no lesse fruteful nen famous’: nomas Wimbledon’s Paul’s Cross Sermon of c. 1387.
14.30 Drs. Patricia Stoop (Universiteit Antwerpen): Middelnederlandse biechtvaderpreken uit het Brusselse klooster Jericho.

15.15 Pauze

15.45 Presentatie van het Repertorium door drs. Willemien van Dijk (Vrije Universiteit Amsterdam) en lic. Daniel Ermens (Ruusbroecgenootschap, Universiteit Antwerpen).
16.15 Prof. dr. Christoph Burger en prof. dr. nom Mertens: Aanbieding van het Repertorium aan dr. Roger Andersson en dr. Veronica O’Mara.

16.30 Receptie

U kunt zich tot uiterlijk 9 januari 2009 per e-mail aanmelden: twf.van_dijk@n.vu.nl. Zou u bij uw aanmelding willen aangeven bij welke onderdelen van de dag u aanwezig zult zijn?

(20)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

*-------------------------------------------------------------------------*
|                                     |
| Informatie over Neder-L:                        |
| ========================                        |
| Algemene informatie opvragen over Neder-L: stuur mail naar       |
|  listserv@nic.surfnet.nl met daarin de boodschap: GET NEDER-L INFO   |
| Abonnement nemen op Neder-L: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl  |
|  met als boodschap: SUB NEDER-L uw-voornaam/voorletters uw-achternaam |
| Neder-L op het web/WWW: Neder-L-nummers zijn vanaf januari 1997 in   |
|  web-formaat te lezen via: http://www.neder-l.nl/           |
|  Nadere informatie over Neder-L in web-formaat: zie artikel 9706.01  |
|  Er is ook een WWW-archief met alle e-mailversies van Neder-L sinds  |
|  juni 1992, dat ook op trefwoord doorzocht kan worden; de URL van dit |
|  listserv-archief: http://listserv.surfnet.nl/archives/neder-l.html  |
| Oude Neder-L-bulletins opvragen: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl|
|  met daarin een boodschap als: GET NEDER-L LOG9206           |
|  (resultaat: logboek met Neder-L-artikelen van juni '92 wordt gestuurd)|
|  Of maak gebruik van het listserv-archief (zie enkele regels hierboven)|
| Bijdrage voor Neder-L opsturen: stuur mail naar salemans@neder-l.nl   |
| Contact met redactie: stuur mail naar Salemans@neder-l.nl, naar     |
|  f.petiet@uva.nl (voor de evenementenagenda), Willem.Kuiper@uva.nl,  |
|  P.J.Verkruijsse@uva.nl, Marc.van.Oostendorp@meertens.knaw.nl of    |
|  of naar P.A.Coppen@let.ru.nl                     |
*-------------------------------------------------------------------------*

*-Einde-------------------- Neder-L, no. 0812.a --------------------------*