Neder-L, no. 0805.a

Subject: Neder-L, no. 0805.a
From: “Ben B.J. Salemans”
Reply-To:Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek
Date:Mon, 12 May 2008 01:06:33 +0200
Content-Type:text/plain
              *********************
*-Zestiende-jaargang------- Neder-L, no. 0805.a -----------ISSN-0929-6514-*
|                                     |
|   ************************************************************    |
|   * Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek *    |
|   ************************************************************    |
|                                     |
| Onderwerpen in dit bulletin:                      |
| ============================                      |
| (1) Rub: 0805.01: Evenementenagenda, met:                |
|          01. Amsterdam: Radioboeken met Herman Brusselmans en |
|            en Marjolein Februari, di 20 mei 2008       |
|          02. Amsterdam: Radioboeken met Jan Lauwereyns en Jan |
|            van Aken, wo 21 mei 2008             |
|          03. Brussel: Vlaamse vertaaldag, wo 14 mei 2008    |
|          04. Brussel: Ontmoeting Nobelprijswinnaar Derek    |
|            Walcott, vr 16 mei 2008              |
|          05. Gent: Boekvoorstelling 'Elckerlyc is ook een   |
|            vrouw. Het beeld van de vrouw in de historische  |
|            briefromans van Hella S. Haasse' van Gerti    |
|            Wouters, vr 23 mei 2008              |
|          06. Utrecht: Lezing Kader Abdolah over zijn nieuwe  |
|            boeken 'De boodschapper' en 'De Koran', vr 16 mei |
|            2008                       |
|          07. Utrecht: Woorden bij Van Wegen - Judith      |
|            Koelemeijer en Suzanna Jansen, ma 19 mei 2008   |
| (2) Med: 0805.02: Overleden: J.J. Voskuil (1 juli 1926 - 1 mei 2008)  |
| (3) Vac: 0805.03: Vacature voor een lector Nederlands, aan de Karoli  |
|          Universiteit Boedapest te Hongarije (deadline: ma 30 |
|          juni 2008)                      |
| (4) Med: 0805.04: Plagiaatwedstrijd: steel een verhaal bij elkaar    |
| (5) Med: 0805.05: Eerste Cola Debrot-lezing met Nobelprijswinnaar Derek |
|          Walcott, Amsterdam, dinsdag 20 mei 2008        |
| (6) Med: 0805.06: Feest bij naamsverandering 'Stadsbibliotheek     |
|          Antwerpen' in 'Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience',|
|          Antwerpen, za 17 mei 2008               |
| (7) Ten: 0805.07: Tentoonstelling 'Lectori Salutem. Boek en oudheid',  |
|          Amsterdam, t/m zo 7 september 2008; lezingen op do  |
|          15, do 22, do 29 mei, do 5, do 12 en do 19 juni 2008 |
|          (van 11.00-13.00 uur)                 |
| (8) Ten: 0805.08: Tentoonstelling 'Een stad vol boeken, verborgen    |
|          schatten in beeld', Amsterdam, diverse locaties, t/m |
|          april 2009                      |
| (9) Web: 0805.09: De nieuwe titels van de DBNL, mei 2008        |
|(10) Lit: 0805.10: Pas verschenen: Wessel Visser. Het gaat er niet om  |
|          wat je zegt. Het gaat erom wat zij begrijpen. (Den  |
|          Haag 2008)                      |
|(11) Sym: 0805.11: Symposium 'Stookschriften. Pers en politiek tussen  |
|          1780 en 1800', Amsterdam, vr 30 mei 2008       |
|(12) Sym: 0805.12: Derde Cognitieve Linguistiek Dag ('Coglingdag'),   |
|          Leiden, vr 19 en za 20 december 2008 (Call for Papers)|
|(13) Informatie over Neder-L                       |
|                                     |
*-------------------------           ------------zo-11-mei-2008-*
             *********************

(1)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 11 mei 2008
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080501.html
Subject: Rub: 0805.01: Evenementenagenda

=================
Evenementenagenda
=================


Amsterdam, De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10

Radioboeken met Herman Brusselmans en Marjolein Februari, dinsdag 20 mei 2008, 20.00-22.00 uur

 • Ter gelegenheid van Amsterdam Wereldboekenstad 2008 gaan de Radioboeken op verplaatsing in Amsterdam. Schrijver en columnist Herman Brusselmans en Marjolein Februari, schrijver, columniste en rechtsfilosofe, lezen een speciaal voor deBuren geschreven verhaal voor dat niet in druk verschijnt maar alleen beluisterd kan worden via internet of radio. Na afloop gaan de auteurs in gesprek met Arjen Fortuin (NRC Handelsblad). Toegang 5 euro Reserveren: +31 (0)20 5535 100 (ma-vr 17.00-21.00), of via internet: http://www.debalie.nl.

Amsterdam, De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10

Radioboeken met Jan Lauwereyns en Jan van Aken, woensdag 21 mei 2008, 20.00-22.00 uur

 • De tweede Radioboekenavond in de Balie staat in het teken van Jan Lauwereyns en Jan van Aken. Beide auteurs lezen een Radioboek en worden daarna geinterviewd door Annemiek Neefjes (NRC Handelsblad, De Standaard). Toegang 5 euro Reserveren: +31 (0)20 5535 100 (ma-vr 17.00-21.00), of via internet: http://www.debalie.nl.

Brussel, Passa Porta, Dansaertstraat 46

Vlaamse vertaaldag, woensdag 14 mei 2008, 13.30-17.30 uur.

 • Voorstelling en officiele overhandiging van het pleidooi; Overigens schitterend vertaald. Voor het behoud van een bloeiende vertaalcultuur aan de Vlaamse ministers Frank Vandenbroucke en Bert Anciaux. De grote Shakespeare-vertaler Willy Courteaux is een buurman van Het beschrijf. Hij neemt het pleidooi in ontvangst namens de Vlaamse literaire vertalers. Ton Naaijkens en Carlo van Baelen lichten toe. Aansluitend is er een lezing door Jo Radersma, over haar ervaringen als persklaarmaakster van vertalingen voor Nederlandse uitgevers, en een rondetafel over de rol die de nieuwe Vlaamse Auteursvereniging kan spelen ter ondersteuning van de literaire vertalers.

Brussel, Passa Porta, Dansaertstraat 46

Ontmoeting Nobelprijswinnaar Derek Walcott, vrijdag 16 mei 2008, 20.00 uur

 • Auteur, hoogleraar en literatuurwetenschapper Geert Lernout presenteert voor Het beschrijf de West-Indische dichter, kunstenaar en toneelauteur Derek Walcott. Walcott werd in 1930 geboren op St. Lucia, een van de kleine Bovenwindse eilanden. In 1992 kreeg hij de Nobelprijs voor literatuur naar aanleiding van Omeros, zijn grootse epische gedicht in 8500 verzen. Op 20 mei houdt Walcott in Amsterdam de eerste Cola Debrot-lezing, zie verderop in dit bulletin.

Gent, Academiegebouw, Koningsstraat 18

Boekvoorstelling ?Elckerlyc is ook een vrouw?, vrijdag 23 mei 2008, 19.30 uur

 • Hierbij nodigt de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde u vriendelijk uit op de voorstelling van het boek ?Elckerlyc is ook een vrouw. Het beeld van de vrouw in de historische briefromans van Hella S. Haasse. Een analyse van Mevrouw Bentinck? van Gerti Wouters. Aanmelden: telefonisch: 09/2659340 – e-mail: info@kantl.be. Graag aanmelden voor 21 mei.

Utrecht, Selexys Broese, Stadhuisbrug 5

Lezing Kader Abdolah over zijn nieuwe boeken ‘De boodschapper’ en ‘De Koran’, vrijdag 16 mei 2008, 19.30 uur; toegang: 5 euro.

 • Kader Abdolah vertaalde de Koran, waarbij hij – uitgaande van de oorspronkelijke Arabische tekst – Perzische en Nederlandse vertalingen raadpleegde om tot een eigen vertaling te komen. In de soera’s en de aya’s lees je hoe Mohammad als persoon was. Hoe hij met regels en wetten en ook met harde strijd vocht tegen de corruptie en vervallen moraal in zijn tijd. Om de weg naar de kern van de tekst makkelijker te maken schreef Kader Abdolah een inleiding voorafgaand aan een groot aantal soera’s. Om dezelfde reden plaatste hij de soera’s in chronologische volgorde: eerst de soera’s uit Mekka en daarna die uit Medina, zodat de ontwikkeling van Mohammad duidelijk wordt. Om de nieuwe identiteit van het boek te onderschrijven, voegde hij vijf beeldelementen toe (de koe, de tulp, de windmolen, de regen en de klomp) die de opening van een soera ondersteunen.
  In de vertelling ‘De boodschapper’ laat Kader Abdolah tijdgenoten van Mohammad aan het woord. Zeeed, de geadopteerde zoon en rechterhand van de profeet, noteert de herinneringen van Mohammads familieleden, zijn aanhangers, zijn tegenstanders, zijn vrouwen, wetenschappers, kooplui en dichters. De vermenging van feiten en fictie levert een bijzonder beeld op van Mohammad vanaf zijn prille jeugd tot aan zijn dood.
  De van oorsprong Iraanse auteur Kader Abdolah (1954) werd opgevoed met de Koran, maar het was voor hem vooral het boek van zijn vader. Als kind las hij de verzen en hij onthield ze ook, maar hij voelde zich niet verwant met de ideeen. Nadat hij zijn succesroman ‘Het huis van de moskee’ had voltooid, wist hij: ik moet de Koran herlezen. Tegelijkertijd besefte hij dat je de Koran niet kunt begrijpen als je het leven van Mohammad niet kent.
  (www.selexyz.nl/pages/article/S1/10030000002399-999-10000000001782.aspx)

Utrecht, Cafe Van Wegen, Lange Koestraat 15

Woorden bij Van Wegen – Judith Koelemeijer en Suzanna Jansen, maandag 19 mei 2008, 20.00 uur

 • In Woorden bij Van Wegen twee schrijfsters van familiegeschiedenissen, Judith Koelemeijer en Suzanna Jansen. Beiden ondernamen ze diepgravende speurtochten naar het verleden, beiden trokken met hun boeken veel publiciteit, beiden zijn nu bij WbvW en beiden worden geinterviewd door Hans Schellekens. De toegang is gratis.
  (http://www.slau.nl/03/a_meer.php?a_00=320)

(2)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 11 mei 2008
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080502.html
Subject: Med: 0805.02: Overleden: J.J. Voskuil (1 juli 1926 - 1 mei 2008)

==================================================
Overleden: J.J. Voskuil (1 juli 1926 – 1 mei 2008)
==================================================

Na een kort ziekbed is op 81-jarige leeftijd auteur J.J. Voskuil overleden. Voskuil studeerde Nederlands in Amsterdam. In 1957 ging hij werken bij het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde, het huidige Meertens Instituut. Later zou hij zijn belevingen op het instituut verwerken in de zevendelige romancyclus ‘Het bureau’, die verscheen tussen 1996-2000. Ruim dertig jaar eerder, in 1963, debuteerde Voskuil als auteur met de lijvige roman ‘Bij nader inzien’, die destijds op weinig waardering kon rekenen. Pas begin jaren negentig, toen de roman werd omgezet in een televisieserie, kreeg de roman veel bekendheid. Met ‘Het bureau’ (zie o.a. http://neder-l.nl/bulletin/1997/07/970716.html en http://neder-l.nl/bulletin/1998/09/980919.html) had Voskuil meer succes. Hij ontving meerdere prijzen voor diverse delen, waaronder de Libris literatuurprijs in 1998. Voskuil heeft zelf het tijdstip van zijn dood gekozen. Hij koos voor de hem veel betekenende datum 1 mei, Dag van de Arbeid. Voskuil overleed in zijn woonplaats Amsterdam en ligt begraven in zijn geboorteplaats Den Haag.

(3)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 9 mei 2008
From: Reka Eszenyi <e_reka@rocketmail.com>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080503.html
Subject: Vac: 0805.03: Vacature voor een lector Nederlands, aan de Karoli Universiteit Boedapest te Hongarije (deadline: ma 30 juni 2008)

===============================================================
Vacature voor een lector Nederlands, aan de Karoli Universiteit Boedapest te Hongarije (deadline: 30 juni 2008)
===============================================================

De Vakgroep Nederlands van de Karoli Universiteit Boedapest/Hongarije heeft een plaats vrij voor een lector Nederlands vanaf 1 september 2008.

Hij/zij

 • is moedertaalspreker Nederlands
 • is afgestudeerd neerlandicus
 • heeft ervaring met het geven van Nederlands als vreemde/tweede taal

Wij verwachten van de toekomstige lector ook enthousiasme voor het vak en goede didactische en sociale vaardigheden.

De nieuwe lector

 • geeft 18 uur per week werk- en hoorcolleges taalverwerving, spreekvaardigheid, kennis van land en volk, grammatica
 • corrigeert regelmatig huiswerk van de studenten
 • kijkt wetenschappelijke teksten van de medewerkers na
 • redigeert publicaties van de werkgroep
 • voert organisatorische en administratieve taken uit
 • beheert het Nederlandstalige deel van onze web-site
 • neemt de mondelinge testen af van het CnaVT

De sollicitatie bevat

 • een uitgebreid CV
 • kopieen van het/de universitaire diploma(‘s)
 • evt. referenties

Wij bieden:

 • werk in een enthousiast en dynamisch team
 • een werkplek in het hart van Boedapest
 • de locale assistentensalaris, suppletie van de Taalunie, bijdrage bij de woonlasten
 • de lector wordt aangesteld voor een proefperiode van een jaar; verlenging is mogelijk

Geinteresseerden mogen tot en met 30 juni 2008 hun sollicitatie sturen aan:
Dr Julia Albert-Balazsi
Karoli Gaspar Protestante Universiteit (KRE),
H-1088 Budapest, Reviczky u. 4.
e-mail: albert.julia@kre.hu of albert.julia@gmail.com;
http://www.kreholland.hu.

(4)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 mei 2008
From: Publiciteit Op Ruwe Planken <publiciteit@opruweplanken.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080504.html
Subject: Med: 0805.04: Plagiaatwedstrijd: steel een verhaal bij elkaar

===============================================
Plagiaatwedstrijd: steel een verhaal bij elkaar
===============================================

Op Ruwe Planken daagt je uit om de criminaliteit in te gaan. De literaire criminaliteit, welteverstaan. Het literaire tijdschrift organiseert de plagiaatwedstrijd. Ontwerp een kort verhaal van maximaal 2.000 woorden, dat geheel bestaat uit gestolen zinnen of passages uit romans, krantenartikelen, songteksten, etcetera. Stuur dit verhaal, met literatuurlijst, voor 1 november 2008 op naar Op Ruwe Planken. Je maakt dan kans op de hoofdprijs: 150 euro aan boekenbonnen.

Oorsprong van deze wedstrijd

‘We zijn dwergen die op schouders van reuzen staan, om verder te kunnen zien,’ zei Isaac Newton ooit. Hij doelde hiermee op de wetenschap, waarin onderzoekers steeds nieuwe ontdekkingen doen op basis van oudere bevindingen. In de literatuur is dit principe ook geen vreemd fenomeen. James Joyce speelde leentjebuur bij Homeros voor zijn meesterwerk. De West Side Story is niet meer dan Romeo and Juliet in een nieuw jasje. Oscar Wilde stal alles wat los en vast zat. De Tilburgse kunstenaar Paul Bogaers droeg het verantwoorde plagiaat onlangs naar een nieuw niveau. Zijn roman Onderlangs – die tenminste 243 boeken overbodig maakt – bevat geen enkele door hemzelf geschreven regel. Bogaers verzamelde zinnen uit obscure, oude boeken en arrangeerde die tot zijn eigen roman.

Wees een literaire dief!

Na de neplogwedstrijd vorig jaar, komt Op Ruwe Planken nu met ‘Over de ruggen van reuzen: de plagiaatwedstrijd’. In samenwerking met literair festival De Wintertuin wil Op Ruwe Planken de literaire dief in je oproepen. Steel een kort verhaal bij elkaar en wie weet ben jij de nieuwe Joyce, Wilde, of op zijn minst de verkorte Bogaers. Je mag best op de schouders van reuzen gaan staan, maar dan zul je eerst over hun ruggen moeten lopen. Newton had die prachtige zin overigens ook gestolen.

Jury en prijsuitreiking

De jury van de plagiaatwedstrijd bestaat uit Paul Bogaers (auteur van de roman Onderlangs), Frank Tazelaar (directeur van De Wintertuin) en Dennis Gaens (hoofdredacteur van Op Ruwe Planken). De prijsuitreiking van de plagiaatwedstrijd zal plaatsvinden tijdens het Wintertuinfestival, eind november 2008. De schrijver van het winnende verhaal ontvangt 150 euro aan boekenbonnen. Tevens krijgt zijn verhaal een plek in Op Ruwe Planken. Het volledige reglement van de plagiaatwedstrijd is te vinden op http://www.opruweplanken.nl.

Deadline: 1 november 2008
Prijs: 150 euro aan boekenbonnen en plaatsing in Op Ruwe Planken.

(5)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 7 mei 2008
From: Michiel van Kempen <M.H.G.vankempen@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080505.html
Subject: Med: 0805.05: Eerste Cola Debrot-lezing met Nobelprijswinnaar Derek Walcott, Amsterdam, dinsdag 20 mei 2008

==============================================================
Eerste Cola Debrot-lezing met Nobelprijswinnaar Derek Walcott, dinsdag 20 mei 2008
==============================================================

De Werkgroep Caraibische Letteren organiseert de eerste Cola Debrot-lezing in Amsterdam. Spreker is dichter en toneelschrijver Derek Walcott, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 1992. Na afloop van de lezing zal Walcott signeren bij Athenaeum Boekhandel op het Spui.

20 mei 2008, 20.00 uur
Aula van de Universiteit van Amsterdam (voormalige Lutherse kerk, hoek Spui). De toegang bedraagt 5 euro.

Inleiding: Michiel van Kempen, hoogleraar West-Indische Letteren UvA
Voorzitter: Joyce Goggin, universitair hoofddocent Engelse literatuur UvA

Derek Walcott

De Caraibische schrijver Derek Walcott (1930) werd geboren in Castries, op het eiland St. Lucia. Hij studeerde aan het St. Mary’s college en later aan het University College of the West Indies op Jamaica. In 1948 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, begin van een groot poezie-oeuvre. Daarnaast legde hij zich toe op het schrijven van toneelstukken. Na een studie drama in de Verenigde Staten richtte hij de Trinidad Theatre Workshop op. Sinds 1981 is hij verbonden aan de universiteit van Boston. In 1992 won hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Zowel Walcotts poezie als zijn toneelstukken zijn sterk beinvloed door zijn Caraibische afkomst en het leven tussen twee culturen in. De volkscultuur en orale traditie van de eilanden spelen een grote rol in zijn werk. Ook beschrijft hij de geschiedenis, het landschap, het dagelijks leven en de multiculturaliteit van de Caraiben. Walcotts eigen gemengde afkomst (Afrikaans-Europees) speelt eveneens een belangrijke rol in zijn werk.

Het beroemdste werk van Walcott is het omvangrijke epos ‘Omeros’, dat bekend staat als een van de belangrijkste literaire werken uit de 20e eeuw en wordt gezien als een Caraibische herschrijving van Homeros’ ‘Ilias’ en ‘Odyssee’. In het epos worden zowel het koloniale verleden als het complexe heden van de eilanden onderzocht.

De Cola Debrot-Lezing

De Cola Debrot-Lezing is vernoemd naar de Antilliaanse dichter, romanciertoneelschrijver en politicus Cola Debrot (1902-1981). Debrot werd geboren in Bonaire en groeide op in Curacao. Hij studeerde rechten en medicijnen in Nederland en was vanaf 1950 actief op het gebied van de Antilliaanse politiek. Debrot wordt gezien als de eerste Nederlandstalige Antilliaanse romancier. Modern-klassiek is zijn novelle ‘Mijn zuster de negerin’ (1935), waarin hij het voor die tijd onbespreekbare thema van een verhouding tussen zwart en blank bespreekt, plus dat van incestueuze gevoelens. In zijn verdere werk komen vaak de innerlijke contradicties naar voren die Debrot ervoer met betrekking tot onder andere ratio en geloof. Dood en leven, vertwijfeling en hoop, duister en licht kunnen in het werk van Debrot niet zonder elkaar. Als hommage aan Cola Debrot, aan wie de Antillen op het gebied van literatuur, cultuur en politiek veel te danken hebben, wordt op de Antillen jaarlijks de Debrot-prijs aan een verdienstelijke kunstenaar uitgereikt. Zijn Verzameld werk verscheen in 1985-1989.

Werkgroep Caraibische Letteren

De Werkgroep Caraibische Letteren maakt deel uit van de Maatschappij der Nederlandse Letteren en is opgericht om de literatuur in alle talen van Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba beter voor het voetlicht tebrengen. Er is een jaarlijke Caraibische Letterendag, in Leiden is er om detwee jaar de Rudolf van Lier-lezing, en daarnaast organiseert de Werkgroepliteraire bijeenkomsten en debatten.

De lezing van Walcott is de eerste Cola Debrot-lezing, die tweejaarlijksgegeven zal worden.

Wie op de hoogte gehouden wil worden van de activiteiten van de Werkgroep kan zich opgeven (bij voorkeur per mail):
Werkgroep Caraibische Letteren
Postbus 3432
1001 AE Amsterdam
E-mail Werkgroepcarlet@gmail.com

(6)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 29 april 2008
From: Piet Verkruijsse <p.j.verkruijsse@planet.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080506.html
Subject: Med: 0805.06: Feest bij naamsverandering 'Stadsbibliotheek Antwerpen' in 'Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience', Antwerpen, za 17 mei 2008

===========================================
Feestelijk programma 17 mei n.a.v.
naamsverandering Stadsbibliotheek Antwerpen
===========================================

Op zaterdag 17 mei 2008 verandert de Stadsbibliotheek, erfgoedbibliotheek van de stad Antwerpen, haar naam. Vanaf dan heet zij Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De nieuwe naam verwijst en naar haar functie als bewaarbibliotheek van de stad Antwerpen en naar de plaats waar de instelling gevestigd is: het Hendrik Conscienceplein te Antwerpen.

Deze naamsverandering laat de bibliotheek niet onopgemerkt voorbijgaan. Samen met de buurtbewoners wordt de nieuwe naam ingehuldigd met een feest dat de allures heeft van het Consciencefeest dat in 1883 heeft plaatsgevonden. Dat jaar vierde heel Vlaanderen de onthulling van het standbeeld van Conscience en opende de Stadsbibliotheek haar deuren op het Hendrik Conscienceplein. Het Consciencefeest was een kleurrijk feest, met toespraken, optochten en muziek. Het feest van 17 mei, 125 jaar later, moet minstens even uitbundig worden!

De nieuwe naam moet de rol van de bibliotheek als erfgoedbibliotheek van de stad Antwerpen in de verf zetten. Als erfgoedbibliotheek beschikt ze over een rijke collectie boeken, handschriften, oude drukken, tijdschriften en dagbladen. Het is de bibliotheek voor al wie iets te weten wil komen over de geschiedenis van Antwerpen. Maar ook de geschiedenis en cultuurgeschiedenis van Vlaanderen en de Nederlandse letterkunde staan centraal.

De nieuwe naam Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is sterk geinspireerd door de ligging van de bibliotheek aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Daarnaast zijn er een aantal historische banden tussen de bibliotheek en de schrijver.

Hendrik Conscience was een trouwe bezoeker op de oude locatie van de Stadsbibliotheek in een zaal op het Stadhuis. Met het oog op de komst van de Stadsbibliotheek werd het oude Jezuietenplein omgedoopt tot Hendrik Conscienceplein. De opening van de nieuwe bibliotheek in 1883 ging gepaard met de onthulling van het beroemde standbeeld. In die tijd woonden de Stadsbibliotheek en de Volksbibliotheek nog onder een dak. De Volksbibliotheek verhuisde al snel en evolueerde in de daarop volgende decennia tot de Openbare Bibliotheek.

Sindsdien werd de Stadsbibliotheek wel eens verward met de Openbare Bibliotheek waardoor bezoekers naar het foute adres kwamen. Om de verwarring voorgoed uit de wereld te helpen, verandert de Stadsbibliotheek haar naam nu dus in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Op 17 mei 2008 wordt die nieuwe naam gevierd op en rond het Hendrik Conscienceplein. Iedereen is welkom. Zie voor het programma: http://stadsbibliotheek.antwerpen.be/MIDA/

(7)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 29 april 2008
From: Piet Verkruijsse <p.j.verkruijsse@planet.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080507.html
Subject: Ten: 0805.07: Tentoonstelling 'Lectori Salutem. Boek en oudheid', Amsterdam, Allard Piersonmuseum, Oude Turfmarkt 127, t/m zo 7 september 2008; lezingen op do 15, do 22, do 29 mei, do 5, do 12 en do 19 juni 2008 (van 11.00-13.00 uur)

==================================================
Tentoonstelling ‘Lectori Salutem. Boek en oudheid’
==================================================

Letters, woorden en tekst gebruiken wij elke dag. Schrijven en lezen is zo gewoon, dat we er niet meer bij nadenken. Maar waarom schrijven we op papier van A4-formaat en gebruiken we bij voorkeur het lettertype Times Roman? En waarom lezen wij nog steeds de Ilias van Homerus en wordt dit oudste boek van Europa telkens opnieuw vertaald, bewerkt en verfilmd?

Vanaf 25 april t/m 7 september 2008 vindt u de antwoorden op de tentoonstelling ‘Lectori Salutem. Boek en oudheid’, die gaat over het voortleven van klassieke teksten en het ontstaan en de geschiedenis van het boek in en na de oudheid.

De tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Lectori Salutem. Boek en oudheid’ behandelt een aantal kernmomenten uit de geschiedenis van het boek. Originele archeologische objecten, de mooiste handschriften en boeken uit Nederlandse collecties, foto’s en teksten tonen hoe het werk van klassieke auteurs de eeuwen heeft doorstaan. Elke zaal is op zo’n manier ingericht en aangekleed dat de bezoeker zich onmiddellijk realiseert in welke tijd hij de geexposeerde voorwerpen moet plaatsen. Zo komt men onder meer in een typisch Romeinse bibliotheek, een kloosterbibliotheek en de zestiende-eeuwse Stadsbibliotheek van Amsterdam.

Publicatie en film

Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep brengt een rijk geillustreerde publicatie uit bij de tentoonstelling ‘Lectori Salutem. Boek en oudheid’. In Boek en oudheid, onder redactie van Rene van Beek, Geralda Jurriaans-Helle en Frits van der Meij, wordt de geschiedenis van het boek behandeld aan de hand van de voorwerpen die op de tentoonstelling te zien zullen zijn.
Als extra is er in het museum een gratis Museumkrant verkrijgbaar met informatie en weetjes over de geschiedenis van het boek.

Daarnaast wordt er speciaal bij de tentoonstelling een film geproduceerd. De bekende acteur Pierre Bokma voert u door de fascinerende wereld van de geschiedenis van het boek in de film ‘Van Rollen tot Scrollen’. De film wordt vanaf 22 april uitgezonden op Cultura. Zie ook: http://cultura.nps.nl/page/agenda/163486

Op 15, 22, 29 mei, 5, 12 en 19 juni van 11.00-13.00 uur vinden lezingen plaats. Tijdens de lezingen gaan de sprekers in op het ontstaan, de verspreiding en het gebruik van antieke teksten. Van de oude Grieken en Romeinen tot in de moderne tijd. Welke antieke teksten overleven de geschiedenis en waarom? Wanneer wordt papyrus, perkament of wasplankjes gebruikt om teksten op te schrijven? Hoe worden sommige teksten populair en waarom is Homerus nog steeds een bestseller? U krijgt ruimschoots de tijd de tentoonstelling te bezoeken: niet alleen onder begeleiding tijdens de lezingen maar ook op eigen gelegenheid na afloop van een lezing. Zie voor meer informatie over de lezingen: http://www.uba.uva.nl/actueel/nieuws.cfm/481CDBCD-1321-B0BE-685825DD D5BB362A

(8)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 8 mei 2008
From: AWN <mailing@amsterdamwereldboekenstad.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080508.html
Subject: Ten: 0805.08: Tentoonstelling 'Een stad vol boeken, verborgen schatten in beeld', Amsterdam, diverse locaties, t/m april 2009

==================================================================
Tentoonstelling ‘Een stad vol boeken, verborgen schatten in beeld’
==================================================================

Amsterdam is een stad vol met verborgen schatten, verborgen literaire schatten wel te verstaan. Kostbare handschriften, zeldzame drukwerken, antieke kaarten en nog veel meer moois liggen te wachten op bezoekers. Al jaren bemind door geleerden en liefhebbers van over de hele wereld, maar onbekend bij het grote publiek. Het programma ‘Een stad vol boeken, verborgen schatten in beeld’ brengt hier verandering in. Een jaar lang staat elke maand een andere bijzondere boekenbewaarplaats in de schijnwerpers. Het programma is onderdeel van Amsterdam Wereldboekenstad, een titel dit jaar aan Amsterdam toegekend door UNESCO.

Veertien instellingen brengen allen gedurende een maand hun collectie extra onder de aandacht door middel van tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen en andere activiteiten. Hun bijzondere collectie of bibliotheek worden uitgebreid behandeld in de rijk geillustreerde uitgave ‘Een stad vol boeken’ van Nelleke Noordervliet, dat gaat over de literaire rijkheid van Amsterdam.

Het programma van ‘Een stad vol boeken, verborgen schatten in beeld’ start vrijdag 9 mei aanstaande en loopt tot en met april 2009.

Mei 2008 – Bibliotheek van het Van Gogh Museum
Hier vindt u een kleine, maar zeer gespecialiseerde bibliotheek over Vincent van Gogh en zijn werk. Er worden ook rondleidingen gegeven.

Juni 2008 – Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Deze schuilkerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de Reformatie, toen katholieken geen openbare kerkdiensten mochten houden. Op deze zolder worden tentoonstellingen gehouden waarin plaats is voor religie en actuele kunst.

Juli 2008 – Bibliotheca Philosophica Hermetica
De rode draad van deze collectie is het ‘tegendraads denken’. Op 27 juni gaat de maand van start met een Spinozadag in de Westerkerk. In de expositie in de bibliotheek worden werken en portretten van Spinoza, zijn vrienden en zijn vijanden getoond.

Augustus 2008 – Cuypers Bibliotheek in het Rijksmuseum
Met 140.000 boektitels, 3.350 tijdschrifttitels en 60.000 veilingcatalogi de omvangrijkste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. Tevens prachtig architectonisch en inmiddels bijna geheel in oorspronkelijke staat hersteld. Er vinden vier speciale rondleidingen plaats in de maand augustus.

September 2008 – Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos
Deze bibliotheek is een verborgen schat op zich, verscholen in de bijgebouwen van de Portugees-Israelietische Synogage. Dit is de oudste nog functionerende Joodse bibliotheek ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het geeft een uitstekend beeld van de Joodse cultuur in Nederland en is daarom een wezenlijk onderdeel van het Amsterdamse culturele erfgoed.

Oktober 2008 – Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam
De Bijzondere Collecties omvatten al het bibliotheekmateriaal van voor 1850 en uit de periode daarna alles wat uniek, zeldzaam of kostbaar is. Het gaat om gedrukte boeken maar ook om handschriften, kaarten, prenten, affiches, foto’s globes en penningen. Artis Bibliotheek. Dankzij het genootschap Natura Artis Magistra werd Amsterdam in 1838 niet alleen een diertuin, maar ook een boekerij rijker. Deze galerijbibliotheek staat op de monumentenlijst en huisvest tal van zeldzame, prachtig geillustreerde natuurhistorische werken uit voorbije eeuwen. Ook is er elke week het programma ‘Fabeldieren in de Artis Bibliotheek’ voor kinderen, compleet met ouderopvang.

November 2008 – Bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen
Dit gebouw met koloniale grandeur bezit vele publicaties uit de 19e en eerste helft van de 20e eeuw. De strijd rond allerlei sociale en economische kwesties is terug te vinden in brochures als ‘de vrijmaking der slaven’ in Suriname en ‘de slooping van het kultuurstelsel’ in Nederlands-Indie. Een aparte afdeling is de kaartenzaal, met circa 27.000 topografische en thematische kaarten en zo’n duizend atlassen van (sub)tropische landen.

December 2008 – Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam
In december ligt het accent op de letteren, filosofie en theologie. Er worden workshops, lezingen en concerten georganiseerd op dit gebied.

(9)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 1 mei 2008
From: DBNL <nieuws@dbnl.org>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080509.html
Subject: Web: 0805.09: De nieuwe titels van de DBNL, mei 2008

======================================
De nieuwe titels van de DBNL, mei 2008
======================================

 • Johan Anthierens, GAL: De overspannen jaren
 • Harry Bekkering, Daan Cartens en Aad Meinderts, Cees Nooteboom. Ik had wel duizend levens en ik nam er maar een!
 • Paul Biegel, De Rode Prinses
 • Emanuel Boekman, Overheid en kunst in Nederland
 • Herman Boerhaave, Kortbondige spreuken wegens de ziektens
 • Johannes van den Bosch, Verhandeling over de mogelijkheid, de beste wijze van invoering, en de belangrijke voordeelen eender algemeene armen-inrigting in het Rijk der Nederlanden, door het vestigen eener Landbouwende Kolonie in deszelfs Noordelijk gedeelte
 • Salomon de Bray, Architectura moderna ofte bouwinge van onsen tyt
 • J.J. Cremer, Fabriekskinderen
 • Dirk van Delft, Heike Kamerlingh Onnes. Een biografie
 • J.A.A. van Doorn en C.J. Lammers, Moderne sociologie
 • Frederik van Eeden, Dromenboek (ed. Dick Schluter)
 • Robert Fruin, Tien jaren uit den Tachtigjarigen Oorlog
 • Marnix Gijsen, Klaaglied om Agnes
 • Tijs Goldschmidt, Darwins hofvijver
 • J. Goossens en Jacques Van Keymeulen, ‘Geschiedenis van de Nederlandse dialectstudie’
 • Johan Goudsblom, Balans van de sociologie
 • G. Groenhuis, De predikanten
 • C.P. Hooft, Memorien en adviezen (2 delen) (ed. H.A. Enno van Gelder)
 • Balthazar Huydecoper, Proeve van taal- en dichtkunde
 • E. de Jongh, Tot lering en vermaak
 • Paul Julien, Kampvuren langs den evenaar
 • Paul Kapteyn, Taboe, ontwikkelingen in macht en moraal speciaal in Nederland
 • Michiel van Kempen, De geest van Waraku
 • S.R.E. Klein, Patriots Republikanisme
 • G.A. Lindeboom, Geschiedenis van de medische wetenschap in Nederland
 • A.B. Loosjes-Terpstra, Moderne kunst in Nederland 1900-1914
 • Maurice Maeterlinck, De blauwe vogel
 • Anja Meulenbelt, De schaamte voorbij
 • J.G.M. Moormann, De geheimtalen (ed. Nicoline van der Sijs)
 • Gerrit Paape, Mijne vrolijke wijsgeerte in mijne ballingschap
 • Michel van der Plas, Uit het rijke Roomsche leven
 • R.R. Post, The Modern Devotion
 • Rob Rentenaar, Groeten van Elders
 • Karel van het Reve, Literatuurwetenschap: het raadsel der onleesbaarheid
 • Jan van Riebeeck, Dagverhaal (ed. Historisch Genootschap, Utrecht)
 • Hans Righart, De eindeloze jaren zestig
 • Ferd. Sassen, Geschiedenis van de wijsbegeerte in Nederland tot het einde der negentiende eeuw
 • Edward Schillebeeckx, Jezus, het verhaal van een levende
 • F.A. Snellaert, Schets eener geschiedenis der Nederlandsche letterkunde
 • Simon Stevin, Het burgherlyck leven
 • Herman Teirlinck, Brussel 1900
 • D. Turkenburg, Turkenburg’s handboekje voor het kweeken van groenten in den vrijen grond
 • Emile Verhaeren, Poemes
 • Bart Verschaffel, Figuren / Essays
 • Anne de Vries en P.J. Meertens, De Nederlandsche volkskarakters
 • J.F. Willems, Verhandeling over de Nederduytsche tael- en letterkunde, opzigtelyk de Zuydelyke provintien der Nederlanden
 • Auke van der Woud, De Bataafse hut
 • De Gids. Jaargang 1849
 • De Gids. Jaargang 1890
 • De Gids. Jaargang 1891
 • De Gids. Jaargang 1892
 • De Gids. Jaargang 1893
 • Het leven van Liedewij, de maagd van Schiedam
 • De muzen

Zie ook: http://www.dbnl.org/nieuws/2008_05.php

Nieuwe gedichten mei 2008

http://www.dbnl.org/gedichten/

Roland Jooris, ‘Achtergrond’

(10)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 8 mei 2008
From: Sdu Uitgevers <sduuitgevers@ecommerce.sdu.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080510.html
Subject: Lit: 0805.10: Pas verschenen: Wessel Visser. Het gaat er niet om wat je zegt. Het gaat erom wat zij begrijpen. (Den Haag 2008)

==============
Pas verschenen
==============

Wessel Visser: Het gaat er niet om wat je zegt. Het gaat erom wat zij begrijpen. Den Haag, Sdu Uitgevers, 2008. 64 blz. + dvd ; EUR 14,95; ISBN 978-90-1212-294-8

Het gaat er niet om wat je zegt. Het gaat erom wat zij begrijpen In dit in maart verschenen boekje met bijgesloten dvd, ziet u het laatste en emotionele interview met schrijver J.J. Voskuil.

Schrijver J.J. Voskuil is op 1 mei op 81-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam overleden. De auteur werd vooral bekend met zijn zevendelige literaire serie ‘Het Bureau’.

In de bijgesloten dvd van het onlangs verschenen boekje ‘Het gaat er niet om wat je zegt. Het gaat erom wat zij begrijpen’ ziet u het laatste interview met de auteur waarin hij vol emotie de passage voorleest waarin hij zijn eigen begrafenis beschrijft.

Titelinformatie:

In acht hoofdstukken vertellen schrijver J.J. Voskuil, ex-minister van Financien Gerrit Zalm, voetbalcoach Foppe de Haan en vele anderen wat er gebeurt als we onduidelijk met elkaar communiceren. En hoeveel voordelen het heeft als we in eenvoudig Nederlands gaan praten en schrijven. Op de bijgesloten dvd leggen zij uit tot welke problemen ingewikkelde communicatie kan leiden in hun vak. En wat de kracht van eenvoudig Nederlands is.

Over de auteur

Wessel Visser werkt bij BureauTaal (http://www.bureautaal.nl). BureauTaal is gespecialiseerd in communicatie in eenvoudig Nederlands. Eerder schreef hij samen met Karen Heij ‘Schrijven in eenvoudig Nederlands’ en ‘De Grondwet in eenvoudig Nederlands’.

(11)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 2 mei 2008
From: Vantilt Uitgeverij <godelieve@vantilt.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080511.html
Subject: Sym: 0805.11: Symposium 'Stookschriften. Pers en politiek tussen 1780 en 1800', Amsterdam, vr 30 mei 2008

================================================================
Symposium ‘Stookschriften. Pers en politiek tussen 1780 en 1800’
================================================================

Stichting Jacob Campo Weyerman organiseert 30 mei aanstaande met Uitgeverij Vantilt en het Persmuseum een minisymposium over de verhouding tussen pers en politiek in de laatste decennia van de achttiende eeuw. Vier sprekers belichten het thema vanuit verschillende invalshoeken. Pieter van Wissing, initiatiefnemer van de bundel Stookschriften. Pers en politiek tussen 1780 en 1800, zal het eerste exemplaar aanbieden aan Job Cohen, burgemeester van Amsterdam.

Programma

Voorzitter: Ton Jongenelen, redacteur van Mededelingen van de
Stichting Jacob Campo Weyerman

14:00 Ontvangst met koffie en thee
14:30 Opening door Rietje van Vliet, voorzitter Stichting Jacob Campo Weyerman
14:35 Niek van Sas, Universiteit van Amsterdam: Van mediacratie naar democratie, 1780-1800
14:55 Joop Koopmans, Rijksuniversiteit Groningen: Tussen Doggersbank en Daendels. De politieke pers als vriend voor het vaderland
15:15 Mart Rutjes en Erik Jacobs: Recensie
15:25 Pauze
15:40 Joost Oranje, NRC Handelsblad: Pers en politiek anno 2008: warme of dodelijke omhelzing?
16:00 Vita Zwaan, SOLV Advocaten Amsterdam: Onrechtmatige publicaties. De stand van zaken
16:20 Discussie
16:30 Overhandiging van het eerste exemplaar van Stookschriften aan Job Cohen door Pieter van Wissing; dankwoord Job Cohen
16:45 Borrel

Locatie

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Posthumuszaal, Cruquiusweg 31, Amsterdam

Inschrijven

Het aantal plaatsen is beperkt. Wilt u dit symposium bijwonen, dan graag voor 20 mei een berichtje naar jcweyerman@gmail.com

Bundel

Pieter van Wissing (red.) Stookschriften. Pers en politiek tussen 1780 en 1800. Nijmegen, Uitgeverij Vantilt 2008. ISBN 978 90 77503 850 (paperback, geillustreerd). Ca. 352 pagina’s. EUR 24,90.

(12)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 4 mei 2008
From: Ronnie Boogaart <R.J.U.Boogaart@let.leidenuniv.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2008/05/080512.html
Subject: Sym: 0805.12: Derde Cognitieve Linguistiek Dag ('Coglingdag'), Leiden, vr 19 en za 20 december 2008 (Call for Papers)

==================================================
Derde Cognitieve Linguistiek Dag (Call for papers)
==================================================

Geachte collega,

Na de bijeenkomsten in Utrecht (2004) en Leuven (2006), wordt op 19 en 20 december in Leiden de derde Cognitieve Linguistiek Dag (Coglingdag) georganiseerd. Het doel van deze dag is om een platform te bieden aan het werk van cognitief en functioneel georienteerde taalwetenschappers. Onderzoekers die werken in het kader van de Cognitieve Linguistiek of verwante kaders worden uitgenodigd hun (lopend) onderzoek te presenteren.

Op zaterdag is er een speciale themasessie over de relatie tussen Cognitieve Taalkunde en Structuralisme. Ook hiervoor worden onderzoekers uitgenodigd een voorstel voor een lezing in te sturen. Meer informatie over deze themasessie vindt u op de Website CogLingDag: http://www.lucl.leidenuniv.nl/index.php3?m=15&c=599.

Plenaire sprekers

Felix Ameka (Universiteit Leiden)
Melissa Bowerman (Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek, Nijmegen)
Kurt Feyaerts (Katholieke Universiteit Leuven)
Ad Foolen (Universiteit Nijmegen)

Abstracts mogen maximaal 500 woorden bevatten (inclusief referenties).
Deadline inzending: 1 juli 2008
Mededeling selectie: uiterlijk 1 oktober 2008
Contactadres: coglingdag@let.leidenuniv.nl.

Adviserend Comite

Frank Brisard (Antwerpen), Alan Cienki (VU Amsterdam), Bert Cornillie (Leuven), Hubert Cuyckens (Leuven), Ad Foolen (Nijmegen), Dirk Geeraerts (Leuven), Theo Janssen (VU Amsterdam), Frederike van der Leek (UvA), Jan Nuyts (Antwerpen), Ted Sanders (Utrecht), Joost Schilperoord (Tilburg), Wilbert Spooren (VU Amsterdam), Gerard Steen (VU Amsterdam), Marjolein Verspoor (Groningen), Ton van der Wouden (Leiden).

Wij hopen u op 19 december in Leiden te kunnen ontmoeten! Praktische informatie over de Coglingdag zal op een later tijdstip op de website worden geplaatst: Website CoglingDag.

Met vriendelijke groeten,

Ronny Boogaart (Leiden)
Egbert Fortuin (Leiden)
Esther Pascual (VU-Amsterdam)
Elena Tribushinina (Leiden)
Het organiserend comite Coglingdag

(13)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

*-------------------------------------------------------------------------*
|                                     |
| Informatie over Neder-L:                        |
| ========================                        |
| Algemene informatie opvragen over Neder-L: stuur mail naar       |
|  listserv@nic.surfnet.nl met daarin de boodschap: GET NEDER-L INFO   |
| Abonnement nemen op Neder-L: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl  |
|  met als boodschap: SUB NEDER-L uw-voornaam/voorletters uw-achternaam |
| Neder-L op het web/WWW: Neder-L-nummers zijn vanaf januari 1997 in   |
|  web-formaat te lezen via: http://www.neder-l.nl/           |
|  Nadere informatie over Neder-L in web-formaat: zie artikel 9706.01  |
|  Er is ook een WWW-archief met alle e-mailversies van Neder-L sinds  |
|  juni 1992, dat ook op trefwoord doorzocht kan worden; de URL van dit |
|  listserv-archief: http://listserv.surfnet.nl/archives/neder-l.html  |
| Oude Neder-L-bulletins opvragen: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl|
|  met daarin een boodschap als: GET NEDER-L LOG9206           |
|  (resultaat: logboek met Neder-L-artikelen van juni '92 wordt gestuurd)|
|  Of maak gebruik van het listserv-archief (zie enkele regels hierboven)|
| Bijdrage voor Neder-L opsturen: stuur mail naar salemans@neder-l.nl   |
| Contact met redactie: stuur mail naar Salemans@neder-l.nl, naar     |
|  f.petiet@uva.nl (voor de evenementenagenda), Willem.Kuiper@uva.nl,  |
|  P.J.Verkruijsse@uva.nl, Marc.van.Oostendorp@meertens.knaw.nl of    |
|  of naar P.A.Coppen@let.ru.nl                     |
*-------------------------------------------------------------------------*

*-Einde-------------------- Neder-L, no. 0805.a --------------------------*