Neder-L, no. 0707.b

Subject: Neder-L, no. 0707.b
From: “Ben B.J. Salemans”
Reply-To:Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek
Date:Tue, 31 Jul 2007 14:05:10 +0200
Content-Type:text/plain
              *********************
*-Zestiende-jaargang------- Neder-L, no. 0707.b -----------ISSN-0929-6514-*
|                                     |
|   ************************************************************    |
|   * Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek *    |
|   ************************************************************    |
|                                     |
| Onderwerpen in dit bulletin:                      |
| ============================                      |
| (1) Rub: 0707.24: Evenementenagenda, met:                |
|          - Amsterdam: Theo Thijssenwandeling door de Jordaan, |
|           zondagmiddagen t/m 30 september 2007        |
|          - Zaandam: Saense Boekenmarkt, vr 10 augustus 2007  |
| (2) Med: 0707.25: Overleden: Joseph Maria Martinus Hermans (30 maart  |
|          1949 - 27 juli 2007)                 |
| (3) Vac: 0707.26: Vacature voor een lector Nederlands aan de      |
|          Universiteit Duisburg-Essen (deadline: vr 17 augustus |
|          2007                         |
| (4) Med: 0707.27: Stimuleringsbeurzen voor zestien debuterende     |
|          literaire auteurs                   |
| (5) Med: 0707.28: Lia van Gemert benoemd tot hoogleraar Historische   |
|          Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van    |
|          Amsterdam                       |
| (6) Med: 0707.29: Literaire nalatenschap Hendrik de Vries naar     |
|          Letterkundig Museum                  |
| (7) Ten: 0707.30: Tentoonstelling 'Vrouw van de wereld, Anna Maria van |
|          Schurman als internationale ster', Museum Martena,  |
|          Franeker, Voorstraat 35, t/m zo 30 september 2007   |
| (8) Web: 0707.31: Nieuw nummer van het digitale tijdschrift Ezine    |
| (9) Lit: 0707.32: Te verschijnen: Edwin Lucas & Marcel Uljee. Het    |
|          geheim van het schrijven. (Groningen 2007)      |
|(10) Lit: 0707.33: Pas verschenen: Zuurvrij 12. (Antwerpen 2007)     |
|(11) Rec: 0707.34: Recensie '"Zoo waar ik Charpet heet" of "Pank! Ook  |
|          Charpets pistool knalde"' door Adrienne Zuiderweg van:|
|          Eddy du Perron, 'Francois Charpet en andere      |
|          beeldverhalen & acht bladwijzers'. Met een inleiding |
|          van Kees Snoek. In: 'Uitgelezen boeken. Katern voor  |
|          boekverkopers en boekenkopers', 11 (2007) nr. 2.   |
|(12) Sym: 0707.35: 7th ALCS Biennial Conference: 'Beyond Borders: The  |
|          Dutch-Speaking World in Times of Globalization and  |
|          (Trans)Nationalism', Nottingham, vr 4 en za 5 januari |
|          2008 (Call for papers)                |
|(13) Informatie over Neder-L                       |
|                                     |
*-------------------------           -----------di-31-juli-2007-*
            *********************

(1)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 29 juli 2007
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070724.html
Subject: Rub: 0707.24: Evenementenagenda

=================
Evenementenagenda
=================


Amsterdam, Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16

Wandeling Jordaan, t/m 30 september 2007

 • Het Theo Thijssen Museum organiseert iedere zondagmiddag rondleidingen door de Jordaan, in het voetspoor van de schrijver/onderwijzer Theo Thijssen (1879-1943). De wandelingen beginnen om 13.00 uur in het museum en duren ongeveer 2 uur. Kosten: 5 euro per persoon, inclusief toegang tot het museum.
  Reserveren: 020-4207110

Zaandam, op en rond de Dam

Saense Boekenmarkt, vrijdag 10 augustus 2007, 10.00 – 17.00 uur

 • Op vrijdag 10 augustus vindt de 12e editie van de Saense Boekenmarkt plaats. Ruim vijftig boekenkramen zijn te vinden op en rond de Dam.

(2)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 29 juli 2007
From: Piet Verkruijsse <p.j.verkruijsse@planet.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070725.html
Subject: Med: 0707.25: Overleden: Joseph Maria Martinus Hermans (30 maart 1949 - 27 juli 2007)

=======================================================================
Overleden: Joseph Maria Martinus Hermans (30 maart 1949 – 27 juli 2007)
=======================================================================

Op 27 juli 2007 overleed te Groningen prof. dr. Joseph Maria Martinus Hermans (* 30 maart 1949). Jos Hermans promoveerde in 1987 op ‘Boeken in Groningen voor 1600: studies rond de libr?e van de Sint-Maarten’ aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij sinds 1976 werkzaam was bij de afdeling Mediaevistiek en vanaf 1995 als bijzonder hoogleraar in de Westerse handschriftenkunde en boekwetenschap. Hermans heeft naam gemaakt als codicoloog en bibliotheekhistoricus met publicaties als ‘Het Gronings Zutphense Maerlant handschrift: codicologische studies rond handschrift 405 van de Universiteitsbibliotheek te Groningen’ (1979) en met doorwrochte catalogi als ‘Het Middeleeuwse boek in Groningen: verkenningen rond fragmenten van handschrift en druk: tentoonstelling in het Universiteitsmuseum, 1-31 oktober 1980’ (1980), ‘Gebeden- en get?denboeken en andere devote handschriften in de Provinciale Bibliotheek van Friesland: tentoonstelling 24 april-31 juli 1987, Provinciale Bibliotheek van Friesland’ (1987), ‘Middeleeuwse handschriften uit Groningse kloosters’ (1988) en ‘Zwolse boeken voor een markt zonder grenzen, 1477-1523: met een catalogus van de verschenen edities en gegevens over de bewaard gebleven exemplaren’ (2004). In de onder zijn redactie verschenen verslagen van de Groningse Codicologendagen gaf Jos Hermans geregeld blijk van zijn enorme kennis van het laatmiddeleeuwse boek. Hermans was tevens de stuwende kracht achter het tijdschrift Bifolium. Wie als westerling een bezoek aan Groningen bracht, liep grote kans op een uitbundige begroeting door de Groningse Maastrichtenaar Jos Hermans, op de fiets onderweg van vergadering naar college of UB. Groningen wordt met het overlijden van Jos een stuk killer …

(3)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: Mon, 30 Jul 2007 09:12:36 +0200 [09:12:36 CEST]
From: Heinz Eickmans <heinz.eickmans@uni-duisburg-essen.de>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070726.html
Subject: Vac: 0707.26: Vacature voor een lector Nederlands aan de Universiteit Duisburg-Essen (deadline: vr 17 augustus 2007

=======================
Vacature Duisburg-Essen
=======================

Universitaet Duisburg-Essen

Im Fachbereich Geisteswissenschaften der Universitaet Duisburg-Essen ist am Institut fuer Germanistik/Abt. Niederlaendische Sprache und Kultur die Stelle einer

Lehrkraft fuer besondere Aufgaben (Lektor/Lektorin)
(Entgeltgruppe 13 TV-L)
im Bereich niederlaendische Sprachpraxis

zu besetzen.

Aufgaben:

 • Durchfuehrung von Lehrveranstaltungen in niederlaendischer Sprachpraxis und Landeskunde der Niederlande und Belgiens. Der Umfang der Lehrveranstaltungen betraegt bei unbefristeter Beschaeftigung bis zu 17 Semesterwochenstunden, bei befristeter Uebernahme mit dem Ziel der Weiterqualifizierung (Promotion) zunaechst 13 SWS.
 • Betreuung der Studierenden insbesondere auch im Rahmen der ERASMUS- und sonstigen Auslandspartnerschaften
 • Mitarbeit an der Planung und Weiterentwicklung des Sprachkurskonzepts im Rahmen der neuen BA- und MA-Studiengaenge
 • Verwaltungsaufgaben

Anforderungen:
Abgeschlossenes Hochschulstudium im Fach Niederlandistik und/oder einer verwandten Philologie, Niederlaendisch als Muttersprache, sehr gute Deutschkenntnisse, Berufserfahrung im Bereich Niederlaendisch als Fremdsprache/Niederlaendisch als Zweitsprache. Nach Moeglichkeit Erfahrung in den neuen BA- und MA-Studiengaengen.

Besetzungszeitpunkt: 01. Oktober 2007

Vertragsdauer: Unbefristet. Hiervon kann ggf. abgewichen werden, wenn der/die kuenftige Stelleninhaber/in sich in der Qualifizierungsphase befindet und von der Moeglichkeit zur Promotion Gebrauch machen moechte. In diesem Fall erfolgt die Besetzung im Rahmen des Wissenschaftszeitvertragsgesetzes zunaechst befristet bis zum 30.09.2010; danach ist die Uebernahme in ein unbefristetes Dienstverhaeltnis moeglich, sofern die rechtlichen und finanziellen Voraussetzungen erfuellt sind.

Arbeitszeit: Vollzeitstelle (100 %)

Bewerbungsfrist: 17.08.2007

Schwerbehinderte Menschen und ihnen Gleichgestellte werden bei gleicher Eignung bevorzugt beruecksichtigt (Par. 2 SGB IX). Frauen werden nach Massgabe des Landesgleichstellungsgesetzes bei gleicher Qualifikation bevorzugt beruecksichtigt.

Bewerbungen mit den ueblichen Unterlagen richten Sie bitte an
Prof. Dr. Heinz Eickmans,
Universitaet Duisburg-Essen, Fachbereich Geisteswissenschaften, Germanistik/Niederlandistik,
Universitaetsstrasse 12,
45117 Essen
Tel. 0201/183 3941 bzw. 0203/379 2101; E-Mail:
heinz.eickmans@uni-duisburg-essen.de

(4)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 19 juli 2007
From: Greetje Heemskerk <Greetje.Heemskerk@fondsvoordeletteren.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070727.html
Subject: Med: 0707.27: Stimuleringsbeurzen voor 16 debuterende literaire auteurs

=========================================================
Stimuleringsbeurzen voor 16 debuterende literaire auteurs
=========================================================

Het Vlaams en het Nederlands Fonds voor de Letteren kennen elk jaar stimuleringsbeurzen toe aan literaire auteurs die in de afgelopen twee jaar zijn gedebuteerd. De Fondsen willen met deze beurzen talentvolle beginnende auteurs stimuleren in hun literair werk (proza, poezie, literaire non-fictie, theater of kinder- en jeugdliteratuur). Mede dankzij deze beurs kan de auteur een tweede boek realiseren en krijgt hij de kans om zich verder te ontwikkelen en te profileren.

48 auteurs dienden dit jaar een aanvraag in: 13 in Vlaanderen en 35 in Nederland. In totaal werden er gezamenlijk 16 beurzen toegekend voor een totaal van 112.500 euro.

Tussen de ingestuurde debuten zaten traditiegetrouw veel prozawerken. In dit genre zijn onder meer beurzen toegekend aan Thomas Blondeau met zijn debuutroman ‘eX’ en aan Christiaan Weijts met ‘Art. 285b’. Deze roman werd ook al bekroond met de Anton Wachterprijs en haalde de shortlists van de AKO- en de Libris Literatuurprijs en van de Gouden Uil. Voor poezie gaat een van de beurzen naar Ester Naomi Perquin, wier bundel ‘Servetten halfstok’ onlangs bekroond werd met de Debuutprijs van Het Liegend Konijn en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Dit jaar waren er opvallend veel aanvragen ?n toekenningen voor literaire non-fictie. De beurzen in dit genre gaan onder meer naar Nicole Montagne met haar indringende essaybundel ‘De neef van Delvaux’ en naar Bart Van Loo met ‘Parijs retour’, een literaire reisgids voor Frankrijk.

Bij theater is er een beurs voor Klaas Tindemans, die met Bulger voor jeugdtheater Bronks een indrukwekkend debuut maakte als theaterauteur. Bij de kinder- en jeugdauteurs zijn er beurzen voor Truus Matti (‘Vertrektijd’), Piet De Loof (‘De cello van mevrouw Rozas’) en Rebecca Noldus (‘Zeekoorts’).

Dit is de volledige lijst van de debutanten die een stimuleringsbeurs hebben ontvangen (debuut, genre, uitgeverij van het debuut):

Jurriaan Benschop (‘De berg van C?zanne’, literaire non-fictie, Athenaeum-Polak & Van Gennep), Thomas Blondeau (‘eX’, proza, De Bezige Bij), Wil Boesten (‘Spiltijd’, proza, Augustus), Machteld Bouma (‘pur’, proza, Artemis & co), Piet De Loof (‘De cello van mevrouw Rozas’, kinder- en jeugdliteratuur, Abimo), Rik Delhaas (‘De president, de hyena en de kleine hagedis’, literaire non-fictie, Contact), H?lene Gelens (‘niet beginnen bij het hoofd’, poezie, Uitgeverij 521), Stipo Jelec (‘Als jij kon kruipen in mijn huid’, proza, Vassallucci), Truus Matti (‘Vertrektijd’, kinder- en jeugdliteratuur, Lemniscaat), Nicole Montagne (‘De neef van Delvaux’, literaire non-fictie, Vantilt), Rebecca Noldus (‘Zeekoorts’, kinder- en jeugdliteratuur, Van Holkema & Warendorf), Ester Naomi Perquin (‘Servetten halfstok’, poezie, G.A. van Oorschot), Willem Thies (‘Toendra’, poezie, Uitgeverij 521), Klaas Tindemans (‘Bulger’, theater, BRONKS), Bart Van Loo (‘Parijs retour’, literaire non-fictie, Meulenhoff/Manteau) en Christiaan Weijts (‘Art.285b’, proza, De Arbeiderspers).

Beide Fondsen kenden ook elk apart nog een stimuleringsbeurs toe, die past in hun specifieke beleidsdomeinen. De auteur-illustrator Bert Dombrecht (‘In het donker’, kinder- en jeugdliteratuur, De Eenhoorn) ontving een beurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het Nederlands Fonds voor de Letteren kende een beurs toe aan de Friese auteur Machiel Braaksma (‘Oeral binne bisten!’, kinder- en jeugdliteratuur, Bornmeer).

(5)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 29 juli 2007
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070728.html
Subject: Med: 0707.28: Lia van Gemert benoemd tot hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam

=============================================================
Lia van Gemert benoemd tot hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam
=============================================================

Prof. dr. Lia van Gemert is benoemd tot hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van Gemert was eerder werkzaam als hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (1995-2000) en de Universiteit Utrecht (sinds 2000). Ze promoveerde in 1990 aan de Universiteit Utrecht op de functies van de rei in Nederlandstalig toneel tussen 1556 en 1625. Haar huidige onderzoek richt zich voornamelijk op literair proza uit de zeventiende en achttiende eeuw. Van Gemert zal vanaf 1 november 2007 de leerstoel aan de UvA gaan bezetten.

(6)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 13 juli 2007
From: Letterkundig Museum <info@nlmd.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070729.html
Subject: Med: 0707.29: Literaire nalatenschap Hendrik de Vries naar Letterkundig Museum

================================================================
Literaire nalatenschap Hendrik de Vries naar Letterkundig Museum
================================================================

De Stichting Hendrik de Vries – Riek van der Zee heeft de literaire nalatenschap van de Groninger dichter en beeldend kunstenaar Hendrik de Vries (1896 – 1989) aan het Letterkundig Museum geschonken. Behalve uit manuscripten, dagboeken en foto’s bestaat het archief uit brieven van generatiegenoten als Menno ter Braak, H. Marsman, E. du Perron en J. Slauerhoff. Maar ook brieven van Hella S. Haasse, Gerrit Komrij, Paul Rodenko en Annie M.G. Schmidt maken deel uit van zijn archief. Er zijn eveneens brieven van Willem Wilmink, die in 1988 promoveerde op de poezie van De Vries.

Hendrik de Vries debuteerde in 1917 met ‘Het gat in Mars en het Milagrat’ en kreeg in 1973 de P.C. Hooftprijs.

(7)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 29 juli 2007
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070730.html
Subject: Ten: 0707.30: Tentoonstelling 'Vrouw van de wereld, Anna Maria van Schurman als internationale ster', Museum Martena, Franeker, Voorstraat 35, za 26 mei t/m zo 30 september 2007

=================================================================
Tentoonstelling ‘Vrouw van de wereld, Anna Maria van Schurman als internationale ster’
=================================================================

Museum Martena heeft d? collectie op het gebied van Anna Maria van Schurman en wil daarom in dit vierhonderdste geboortejaar extra aandacht aan deze bijzondere vrouw schenken.

De tentoonstelling laat de 17de-eeuwse ‘savante’ Anna Maria van Schurman zien als vrouw met opmerkelijk veel contacten met de geleerden en groten van haar tijd, niet alleen in Nederland, maar door heel Europa.

De contacten met zes personen worden in de tentoonstelling uitgediept, te weten Constantijn Huygens, Jacob Cats, Elisabeth van de Palts, Christina van Zweden, Bathsua Makin en Ren? Descartes. Het wordt duidelijk waarom deze grootheden zo’n hoge pet van Anna Maria van Schurman ophadden, wat ze in haar bewonderden. Aan de hand van portretten, persoonlijke voorwerpen en een korte levensbeschrijving moeten deze personen voor de bezoeker gaan leven. Met behulp van brieven, dagboeken en citaten wordt de relatie tussen deze personen en Anna Maria belicht.

Bij de tentoonstelling ‘Vrouw van de wereld’ is een fietsroute gemaakt, van Franeker naar Wiuwert en terug. Door bezoeken aan Museum Martena en de kerk van Wiuwert, Van Schurmans laatste rustplaats, krijgt u een volledig beeld van het leven van Anna Maria van Schurman. De route kost EUR 1,- en is verkrijgbaar bij Museum Martena. Voor meer informatie: http://www.museummartena.nl

(8)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 29 juli 2007
From: Francien Petiet <f.petiet@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070731.html
Subject: Web: 0707.31: Nieuw nummer van het digitale tijdschrift Ezine

===============================================
Nieuw nummer van het digitale tijdschrift Ezine
===============================================

Het vijfde nummer van het gratis digitale tijdschrift ‘Ezine’, een intitiatief van http://www.boekwinkeltjes.nl, is onlangs verschenen. Naast de vaste recensierubriek en de agenda, bevat het nummer dit keer onder meer een interview met Ivo de Wijs en een artikel over de waarde van boeken. Het tijdschrift is in te zien op internet: http://www.boekwinkeltjes.nl/ezineg/; http://www.boekwinkeltjes.nl/ezinek/ of in pdf-formaat: http://www.ikbenuitgever.nl/images/ezine005.pdf

(9)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 13 juli 2007
From: Uitgeverij Passage <info@uitgeverijpassage.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070732.html
Subject: Lit: 0707.32: Te verschijnen: Edwin Lucas & Marcel Uljee. Het geheim van het schrijven. (Groningen 2007)

==============
Te verschijnen
==============

Edwin Lucas & Marcel Uljee: Het geheim van het schrijven. Groningen, Uitgeverij Passage, 2007. 128 blz.; EUR 14,95; ISBN 978-90-5452-1747

‘Het geheim van het schrijven’ is een bundeling van tien vraaggesprekken met professionele schrijvers van divers pluimage. Van journalist tot copywriter, van speechschrijver tot columnist. Het boek bevat ook interviews met de befaamde thrillerschrijver Ren? Appel en met literair topauteur Arthur Japin.

Interviewers Edwin Lucas en Marcel Uljee nemen van elke auteur ??n tekst onder de loep. Aan de hand van vragen en antwoorden ontstaat een fascinerend beeld van wat er tijdens het schrijfproces gebeurt en waartoe dat proces heeft geleid. Praktisch alle tekstgenres komen aan bod, zowel de ‘oude’ als nieuwe media. Er gaat geen dag voorbij of we worden met deze teksten geconfronteerd: het krantenbericht, de reclameboodschap, de tekst van het nos-journaal, de column, de verkoopbrief, de folder, de toespraak. Het zijn teksten waarvan we vaak niet weten hoe ingenieus ze in elkaar zitten.

Uit de vraaggesprekken komt naar voren dat goede schrijvers vaak iets goed doen, zonder dat ze zich daar precies van bewust zijn. Wat dat is, het geheim van het schrijven, leggen de interviewers haarscherp bloot. Dat is tot nu toe nergens gebeurd. Die breedte ?n grondigheid vormen de kracht van dit boek.

Het boek is interessant voor wie zelf veel schrijft, over schrijven doceert, of beter wil leren schrijven. Een voorbeschouwing van taalbeheerser/ wetenschapper dr. Leo Lentz vergezelt de interviews.

Voorpublicatie in Onze Taal.

Het boek verschijnt op 12 september 2007. Zie ook: http://www.uitgeverijpassage.nl/content/view/149/54/

De tien ge?nterviewde professionals:

 • Arthur Japin, romanschrijver
 • John Leenaarts, journalist NOS Journaal
 • Richard Wouters, senior beleidsmedewerker GroenLinks
 • Freek Staps, journalist NRC
 • Ren? Appel, thrillerschrijver
 • Robin Kemme, copywriter PPGH/JWT
 • Rob Punselie, webadviseur
 • Bart-Jan Lagerwaard, freelance tekstschrijver
 • Wouter Klootwijk, publicist en tv-maker
 • Frank van der Lecq, speechschrijver

(10)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 16 juli 2007
From: Chris Dalving <Chris.Dalving@stad.Antwerpen.be>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070733.html
Subject: Lit: 0707.33: Pas verschenen: Zuurvrij 12. (Antwerpen 2007)

==============
Pas verschenen
==============

Zuurvrij 12. Antwerpen, AMVC-Letterhuis, 2007.

‘Zuurvrij 12’ is zopas van de persen gerold. Abonnees krijgen hun exemplaar dus binnenkort in de bus. Losse nummers kosten EUR 4 per stuk en zijn verkrijgbaar in het Letterenhuis of kunnen besteld worden (verzendingskosten: Belgie EUR 1,75 – Europa: EUR 4,50). Een abonnement voor nummers 12-13-14 & 15 kost EUR 15.

In dit nieuwe nummer vindt u artikelen over het platform literaire erfgoedbewaarders en over de favoriete voorwerpen van museumbezoekers. Verder brengt ‘Zuurvrij 12’ een aantal boeiende teksten over onder meer Victor J. Brunclair, Raymond Brulez en componist Edvard Grieg. Gastschrijver is dit keer Joris Gerits.

(11)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 12 juli 2007
From: Adrienne Zuiderweg <a.m.zuiderweg@uva.nl>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070734.html
Subject: Rec: 0707.34: Recensie '"Zoo waar ik Charpet heet" of "Pank! Ook Charpets pistool knalde"' door Adrienne Zuiderweg van: Eddy du Perron, 'Francois Charpet en andere beeldverhalen & acht bladwijzers'. Met een inleiding van Kees Snoek. In: 'Uitgelezen boeken. Katern voor boekverkopers en boekenkopers', 11 (2007) nr. 2.

==============================
Recensie door Adrienne Zuidweg
==============================

Eddy du Perron, ‘Francois Charpet en andere beeldverhalen & acht bladwijzers’. Met een inleiding van Kees Snoek. In: ‘Uitgelezen boeken. Katern voor boekverkopers en boekenkopers’, 11 (2007) nr. 2.

‘Zoo waar ik Charpet heet’ of ‘Pank! Ook Charpets pistool knalde’

Dachten we met de verschijning van ‘E. du Perron. Het leven van een smalle mens’ (2005) alles over Du Perrons leven te weten, dan blijkt biograaf Kees Snoek nog een vermakelijke verrassing in petto te hebben. Mede dankzij mr. A.E. du Perron beschikken we nu ook over vijf beeldverhalen geschreven en getekend door de twaalfjarige Eddy. Mogelijk maakte hij ze in Balekampbang (Java’s zuidkust) of in ‘zijn kantoortje’ op Meester Cornelis. De eerste twee beeldverhalen, eigenlijk strips avant la lettre, zijn titelloos (respectievelijk 20 en 24 tekeningen). Drie andere hebben wel een titel: ‘De vier avonturiers op avonturen uit’ (30 tekeningen), ‘De Zeerovers Cleveland en Bunce. En nog 50 matrozen. Hun vijanden zijn Mourdant en 80 mannen. Een serie’ (46 tekeningen) en ‘Francois Charpet, de jonge Fransche adelborst, in dienst der Engelschen, door Ch.E. du Perron’. Alles in een schrift en kasboek vastgelegd. Voorts tekende Eddy acht dappere mannen in voor hun landaard typische kleding en gaf hen evenzo typische namen.

‘Francois Charpet, de jonge Fransche adelborst’ is een compleet beeldverhaal, dat de spannende avonturen van een dappere Franse adelborst vertelt, in keurig handschrift geschreven en met vijftien ingekleurde tekeningen ge?llustreerd. Het opent met een gevecht tussen de Engelse kruiser ‘Paragon’ en het piratenschip ‘De Raaf’. De Engelse kapitein lost de benarde situatie listig op, maar kan niet voorkomen dat Francois Charpet gewond raakt. De adelborst herstelt en dankzij diens slimme optreden in de volgende reeks gevechten verslaan de Engelsen bij Duinkerken de Fransen. Vermoedelijk had onze Fransman Charpet een appeltje met zijn landgenoten te schillen, maar hij blijkt niet onschendbaar. In een gevecht met de Franse kruiser ‘Mendoza’ worden hij en zijn maten gevangen genomen. Eind goed, al goed. Ze weten te ontsnappen en enteren dit vijandelijke schip en dopen het om tot ‘Zwaluw’. Charpet wordt de nieuwe kapitein.

Dit beeldverhaal is doordrenkt van navale hero?ek. Er wordt flink op elkaar ingehakt en geschoten. Kreten als ‘Houd moed’, ‘Dat zal niet ongebroken blijven’ en ‘Sterf’, spetteren van het papier met Charpet als grote held.

De plot van ‘Francois Charpet’ is gebaseerd op de avonturen van ‘Jack Rustig, door Kapitein Marryat’ (1890). Eddy las het al op zevenjarige leeftijd en vond het zo spannend dat hij er ’s nachts niet van kon slapen, voortdurend denkend aan de muiters die aan de haaien probeerden te ontkomen, maar werden opgegeten. De zee op de gravure bij dit verhaal kleurde hij bloedrood. ‘Jack Rustig’ is de Nederlandse vertaling van ‘Mr. Midshipman Easy’ (1836) van de toentertijd bekende Engelse kapitein-schrijver Frederick Marryat (1792-1848). Eddy leefde zich volledig in de krijgshaftige wereld van ‘Jack Rustig’ in en wilde maar wat graag een ferm vechtende adelborst zijn. Zijn fanatisme won het van zijn vaders schampere opmerkingen, dat hij niet tegen bloed kon en altijd zeeziek was. Jaren later, in september 1939, bekeek Du Perron met zijn vrouw Elisabeth de Roos op hun reis van Indie naar Nederland in Port Sa?d de verfilming van Marryats boek.

‘Francois Charpet, de jonge Fransche adelborst’ en de andere beeldverhalen zijn Du Perrons vingeroefeningen. Zoekende naar het goede en het kwade in de mens bewonderde de jonge Eddy persoonlijkheden. Marryat – die Napoleon op zijn sterfbed tekende – had karakter, zo ook diens held ‘Jack Rustig’. De schrijver in spe identificeerde zich met hen en creeerde zijn helden: ‘De Zeeroovers Cleveland en Bunce’ en ‘Francois Charpet’. De basis voor Du Perrons pleidooi in het tijdschrift ‘Forum’ voor het ventisme was daarmee toen gelegd.

Du Perrons beeldverhalen zijn goed bezorgd verschenen in het tijdschrift voor de boekliefhebber, ‘Uitgelezen boeken’, als ‘Eddy de Perron’, ‘Francois Charpet en andere beeldverhalen’. Behalve de vijf beeldverhalen krijgt de lezer ook de acht heldhaftige mannen als bladwijzer cadeau. ‘Francois Charpet’ en de andere dappere zeehelden verdienen mijns inziens ook een plaats op de boekenplank, naast ‘Het land van herkomst’ en ‘Scheepsjournaal van Arthur Ducroo’.

Adrienne Zuiderweg

(12)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Date: 17 juli 2007
From: Roel Vismans <R.Vismans@sheffield.ac.uk>
URL: http://www.neder-l.nl/bulletin/2007/07/070735.html
Subject: Sym: 0707.35: 7th ALCS Biennial Conference: 'Beyond Borders: The Dutch-Speaking World in Times of Globalization and (Trans)Nationalism', Nottingham, vr 4 en za 5 januari 2008 (Call for papers)

===============================================
7th ALCS Biennial Conference:
Beyond Borders: The Dutch-Speaking World in Times of Globalization and (Trans)Nationalism
(Call for papers)
===============================================

The ALCS 7th Biennial Conference will explore the past, present, and future of the Low Countries and the wider Dutch language area in a changing cultural, historical and political setting, in the face of globalisation on the one hand and the (re)construction of the nation or the region as a bearer of cultural identity on the other.

In the Netherlands and Flanders, diversity, globalization and (trans) nationalism are again looming large in cultural and political debate. Linguistic, religious and ethnic dividing lines are becoming both more permeable and more visible, giving rise both to celebration and insecurity. History is being rediscovered as a major player in nation building. Language is changing too, with new sociolects and MTVication. At the same time, the Dutch language is going global, witness the accession of Surinam to the Nederlandse Taalunie in 2004 as an associate member. We invite papers that investigate how boundaries have been or are being moved, redrawn or confirmed; how have literary texts, histories, culturalartefacts or language responded to or helped shape the self-understanding of the Dutch language area, and/or how do they continue to do so today?

Suggested themes/topics:

 • What is the role of literature and historiography in addressing national,regional, or transnational identities?
 • How are cultural artefacts (re-)interpreted as part of discourses contesting identity?
 • Can ‘outsiders’ within or outside of The Low Countries provide answers to some of the questions the Low Countries are faced with?
 • How do we construct and understand our geographical, historical, cultural, and linguistic regions?
 • What is role of language in social segmentation and/or cohesion?

There will also be three plenary papers:

 • Lila Gobardhan-Rambocus (Instituut voor de Opleiding van Leraren Paramaribo): ‘The status of Dutch in Surinam’
 • Prof. Rudi Visker (KU Leuven): ‘The Philosophy of Multiculturalism’
 • Dr Jeremy Wood (University of Nottingham): ‘Rubens in Spain: The diplomatic gift to the duke of Lerma’

Submission of proposals:

Please submit abstracts, preferably as a Word file attached to an email, to:
Dr Nicola McLelland
Department of German Studies
University of Nottingham
NG7 2RD
nicola.mclelland@nottingham.ac.uk

Deadline for submission of proposals (300 words maximum) by 31 July 2007

(13)=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

*-------------------------------------------------------------------------*
|                                     |
| Informatie over Neder-L:                        |
| ========================                        |
| Algemene informatie opvragen over Neder-L: stuur mail naar       |
|  listserv@nic.surfnet.nl met daarin de boodschap: GET NEDER-L INFO   |
| Abonnement nemen op Neder-L: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl  |
|  met als boodschap: SUB NEDER-L uw-voornaam/voorletters uw-achternaam |
| Neder-L op het web/WWW: Neder-L-nummers zijn vanaf januari 1997 in   |
|  web-formaat te lezen via: http://www.neder-l.nl/           |
|  Nadere informatie over Neder-L in web-formaat: zie artikel 9706.01  |
|  Er is ook een WWW-archief met alle e-mailversies van Neder-L sinds  |
|  juni 1992, dat ook op trefwoord doorzocht kan worden; de URL van dit |
|  listserv-archief: http://listserv.surfnet.nl/archives/neder-l.html  |
| Oude Neder-L-bulletins opvragen: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl|
|  met daarin een boodschap als: GET NEDER-L LOG9206           |
|  (resultaat: logboek met Neder-L-artikelen van juni '92 wordt gestuurd)|
|  Of maak gebruik van het listserv-archief (zie enkele regels hierboven)|
| Bijdrage voor Neder-L opsturen: stuur mail naar salemans@neder-l.nl   |
| Contact met redactie: stuur mail naar Salemans@neder-l.nl, naar     |
|  f.petiet@uva.nl (voor de evenementenagenda), Willem.Kuiper@uva.nl,  |
|  P.J.Verkruijsse@uva.nl, Marc.van.Oostendorp@meertens.knaw.nl of    |
|  of naar P.A.Coppen@let.ru.nl                     |
*-------------------------------------------------------------------------*

*-Einde-------------------- Neder-L, no. 0707.b --------------------------*