Zondagmorgen

Door Marc van Oostendorp

’s Zondags slaapt mijn vrouw uit. Ik maak dan een grote kop koffie verkeerd, smeer een volkorenboterham met kaas, en zet de computer van mijn vrouw aan. Zij is grafisch vormgever met haar bedrijf aan huis en daarom heeft ze zo’n mooi groot beeldscherm, waarop ik zondagmorgen altijd een paar internationale nieuwsbronnen lees. ‘Surfen’ is al een tijdlang niet meer het juiste woord voor wat ik dan doe — ik weet precies welke weblocaties ik opzoek. In plaats daarvan snuffel ik en lees.

Op de weblocatie van de Amerikaanse Library of Congress bijvoorbeeld. Sinds een paar weken is dit een de web-sites die ik steevast bezoek (samen met de goeie ouwe Linguist List en Neder-L natuurlijk). Ik raak er niet uitgekeken. Wat een schat aan informatie.

Je kunt er online op allerlei manieren zoeken in de catalogi van de bibliotheek van het Amerikaanse parlement – waar tientallen miljoenen titels uit de gehele wereld te vinden zijn. Je kunt er bovendien tal van andere naslagwerken naslaan met informatie over onder andere de Amerikaanse overheid, het bibliotheekwezen, auteursrechten over de hele wereld, en veel en veel meer.

Bovendien valt elke wet die op dit moment onder behandeling is bij de Amerikaanse Eerste of Tweede Kamer hier na te slaan en in te zien. En bovenal zijn er enkele indrukwekkende elektronische tentoonstellingen ingericht: over ‘African-American culture’, over ‘1492’, over de bibliotheek van het Vatikaan, over Frank Lloyd Wright, over het vrouwenkiesrecht, panoramische landkaarten en over nog enkele tientallen andere onderwerpen. Elke tentoonstelling bevat een groot aantal transcripties van historische documenten, verklarende teksten en afbeeldingen, geluidsfragmenten en video’s. Alles is even fraai opgemaakt, alles is even helder gepresenteerd. Wie wil weten wat een Internet-presentatie voor historisch materiaal kan doen, moet de Library of Congress bezoeken.

Wat is Amerika toch een mooi land. Op deze ene weblocatie van de Library of Congress staat meer informatie dan op alle websites van alle Nederlandse bibliotheken en overheidsinstellingen bij elkaar. Natuurlijk: de Koninklijke Bibliotheek is ook mooi. Maar in Amerika blijf je kijken. En wat is het toch prachtig dat je dat allemaal aan de ontbijttafel kunt raadplegen. Op zondagmorgen verloopt de verbinding ook nog eens goed en snel. Maak een koffie verkeerd. Smeer een volkorenboterham. En geniet.

Library of Congress: http://lcweb.loc.gov/
Linguist List: http://www.linguistlist.org/

Marc van Oostendorp