Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! De redactie van de slowquiz is gewend om niet het onmogelijke te verwachten van de snelheid, het geheugen of de leeftijd van de deelnemers, dus wij hebben geen al te hoge verwachtingen over het aantal anekdotes dat ons deze week zal bereiken. Of het moeten herinneringen zijn aan de in kringen van Neerlandistiek (en het voormalige Neder-L) nog steeds met warme gevoelens herdachte Piet Verkruijsse, die zaterdag zijn 75e verjaardag zou hebben gevierd. En Marc Beerens zal vast nog wel een neerlandicus kennen die op 21 januari geboren of gestorven is.

zondag 21-01-1851 geboortedag Dolf Worp
maandag 22-01-1845 geboortedag Jacob Verdam
22-01-1981 sterfdag Jelle Brouwer
dinsdag 23-01-1674 geboortedag Lambert ten Kate
23-01-1914 sterfdag Johannes Franck
23-01-1936 geboortedag Peter Gumbert
woensdag 24-01-1867 geboortedag Johan Kern
donderdag 25-01-1902 geboortedag Gerard Knuvelder
vrijdag 26-01-1842 sterfdag Pieter Weiland
26-01-1859 sterfdag Lodewijk Visscher
26-01-1862 geboortedag Jan van den Bosch
zaterdag 27-01-1943 geboortedag Piet Verkruijsse
Dit bericht is geplaatst in quiz met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

 1. Marc Beerens schreef:

  ‘”‘Zooals hij geleefd had, werd hij begraven; zonder hulde, zonder eerbetoon, doch zoolang de Gouden Eeuw nog een hoofdstuk in onze geschiedenis zal vormen, zal men den naam van een der eerste figuren uit die periode, van Huygens, niet noemen, zonder er dien van Worp bij te vermelden”. (…)
  Jacob Adolf Worp stond en staat bekend als de man van vele omvangrijke publicaties. Nog steeds wordt hij geroemd om de snelheid waarmee hij gigantische hoeveelheden materiaal verwerkte en om zijn grote kennis van bekende en minder bekende personen. Hoewel zijn selectieve – maar aan het begin van de 20ste eeuw zeer gebruikelijke – werkwijze intussen is achterhaald, worden Worps publicaties nog steeds als standaardwerken geraadpleegd en geciteerd, in het bijzonder zijn editie van de briefwisseling van Constantijn Huygens.’
  Jan Adolf Worp werd geboren op 21 januari 1851 en overleed op 28 augustus 1917. Zie o.a.:
  http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn6/worp
  http://dbnl.nl/tekst/_jaa003191901_01/_jaa003191901_01_0022.php

  De wetenschappelijke carrière van deze deskundige op het gebied van het toneel, kent zelf een dramatisch voorspel. Een lid van de jury die Worps manuscript over ‘de invloed van Seneca’s treurspelen op ons tooneel’ in sterke bewoordingen afkeurde, somde ten bewijze van Worps ‘oppervlakkigheid allerlei (…) volgens hem door den schrijver vergeten, voorgangers van Shakespeare’ op, ‘ofschoon die “voorgangers” allen nà Shakespeare waren geboren.’

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Dank Marc! Ik heb het idee dat jij al een veel completere lijst hebt dan ik, klopt dat?

   • Marc Beerens schreef:

    Nee, ik heb geen lijst; maar als ik geen anekdotes weet over verscheiden neerlandici in het weekoverzicht – wat meer en meer voorkomt, mijn repertoire aan anekdotes begint uitgeput te raken – zoek ik in het calendarium van de dbnl naar ontbrekende neerlandici. http://www.dbnl.org/calendarium/
    Je vindt er altijd wel een neerlandicus tussen, meestal eentje die al wat in de vergetelheid is weggezonken, en het is dan ook altijd aardig om levensberichten van haar of hem te lezen.

Reacties zijn gesloten.