Gesprek over het gesprek

Door Marc van Oostendorp

Een gesprek met Erwin Mantingh (Universiteit Utrecht) over het gesprek: kun je leren om een gesprek te voeren? En valt dat dan ook te toetsen? (De technische kwaliteit van deze video is wat minder dan u van ons gewend bent, maar de kwaliteit van het gesprek maakt hopelijk veel goed.)

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in Neerlandistiek voor de klas, video, vlog met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Gesprek over het gesprek

  1. Lisanne de Nood schreef:

    Leuk gesprek over luisteren en spreken.

    Wordt ‘de discussie’ gehandhaafd of eigenlijk weinig, omdat er vrij weinig goede richtlijnen voor zijn en het moeilijker dan het debat te toetsen, te organiseren en voor te bereiden is?

    Ik heb veel gezien dat docenten hun leerlingen debatten laten voorbereiden. Leerlingen weten wie wat gaat zeggen, meestal inclusief de interrupties. Is dit niet eigenlijk wat gebeurt op veel scholen, vraag ik mij af. En is dit niet meer, zoals Marc van Oostendorp al noemde, ‘het toneelstukje’, waarbij ‘écht luisteren’ niet per se een belangrijke rol speelt?

Reacties zijn gesloten.