ruit / vierkant

Verwarwoordenboek Vervolg (20)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

ruit / vierkant

Er is betekenisverschil.

ruit vierhoek met even lange zijden en met gelijke overstaande hoeken

Een ruit is een bijzonder parallellogram waarin de overstaande zijden niet alleen evenwijdig zijn, maar ook nog gelijk.

vierkant een ruit met gelijke zijden én gelijke hoeken

Een vierkant is niet alleen een bijzondere ruit (gelijke hoeken) maar ook een bijzonder parallellogram (zijden loodrecht op elkaar).

Er is dus een duidelijk, meetkundig, verschil. Nu even uw kennis controleren: een rekenvraag met beide woorden. Stel het volgende. U hebt een kubus gemaakt door zes kartonnen vierkanten met plakband een beetje beweeglijk aan elkaar te plakken. U duwt vervolgens die kubus wat scheef. Hoeveel vierkanten hebben dan de neiging een ruit te worden?

Zie voor het onderscheid tussen ruit en raam het Verwarwoordenboek.

Dit bericht is geplaatst in column met de tags , . Bookmark de permalink.

3 reacties op ruit / vierkant

 1. Gherardus Havingha schreef:

  de twee bovenste en onderste vierkanten blijven vierkant, de vier vierkante zijkanten worden vervormd to 4 ruiten

  • Maggy R schreef:

   Het hangt er vanaf in welke richting geduwd wordt. Stel dat de doos met 1 vlak recht naar me toe staat en ik duw het bovenvlak recht van me af, dan vervormen alleen de zijvlakken, twee dus. Maar als ik van linksvoor naar rechtsachter druk, vervormen alle vier de zijvlakken. En.. het bovenvlak draait daarbij ten opzichte van het ondervlak. Als je de kubus maakt van 12 tandenstokers, kun je ook nog een vervorming maken waarbij slechts 1 punt, bijvoorbeeld linksonder, vast is en de rest in de richting van het punt rechtsboven scharniert. Dan vormen alle (open) vlakken een ruit.

   • Gherardus Havingha schreef:

    Inderdaad:
    Correctie:
    alleen de twee zijvlakken; het achter- en voorvlak kantelen wel, maar blijven wel vierkant.

Reacties zijn gesloten.